ΑΘΗΝΑ
00:00
|
02.05.2024
“Δεν γνωρίζουμε ακόμα τι προκαλεί αυτήν την αντίδραση”, είπε ο Μάρκο Καβαλέρι στην ιταλική “Il Messaggero” – Αναμένεται επιβεβαίωση και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) δήλωσε σε συνέντευξή του σε εφημερίδα της Ιταλίας ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στο εμβόλιο της βρετανοσουηδικής AstraZeneca και στην εμφάνιση θρομβώσεων.

“Κατά την άποψή μου, μπορούμε σήμερα να πούμε ότι υπάρχει ξεκάθαρη σύνδεση με το εμβόλιο. Αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμα τι προκαλεί αυτήν την αντίδραση”, δήλωσε ο Μάρκο Καβαλέρι, επικεφαλής για τον τομέα των εμβολίων στον EMA, στην εφημερίδα “Ιλ Μεσαντζέρο” (Il Messaggero). Ο ίδιος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι “εντός των επόμενων ωρών θα ανακοινώσουμε τη σύνδεση, αλλά θα πρέπει επίσης να κατανοήσουμε πώς αυτό συμβαίνει”. Άφησε με αυτόν τον τρόπο να εννοηθεί ότι αναμένεται νέα επίσημη ανακοίνωση-τοποθέτηση από τον ίδιο τον ευρωπαϊκό οργανισμό.

Υπενθυμίζεται ότι, στις 31 Μαρτίου, ο ΕΜΑ είχε ανακοινώσει, διά στόματος της επικεφαλής του, Έμερ Κουκ, ότι ερευνά 62 περιπτώσεις θρομβοεμβολών που έχουν αναφερθεί παγκοσμίως και οδήγησαν ορισμένες χώρες να περιορίσουν τη χρήση του εμβολίου AstraZeneca για την Covid-19. Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται 44 περιπτώσεις που έχουν αναφερθεί στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ), από τα συνολικά 9,2 εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν λάβει το εμβόλιο.

“Προσπαθούμε να σχηματίσουμε την ακριβή εικόνα του τι συμβαίνει, να ορίσουμε με λεπτομέρεια και ακρίβεια αυτό το σύνδρομο των θρομβώσεων λόγω του εμβολίου”, σημείωσε ο Ιταλός αξιωματούχος Μάρκο Καβαλέρι. Πρόσθεσε επίσης ότι ανάμεσα στους εμβολιασθέντες οι περισσότερες περιπτώσεις θρομβώσεων των εγκεφαλικών φλεβών αφορούν νέους. “Είναι περισσότερες από ό,τι θα περιμέναμε”, τόνισε ο αξιωματούχος του EMA.

Υπενθυμίζεται ότι η ρυθμιστική αρχή υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου εξετάζει το ενδεχόμενο να υιοθετήσει πρόταση για τον περιορισμό της χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης σε νέους ανθρώπους λόγω των ανησυχιών για το σπάνιο σύνδρομο που συνδυάζει θρόμβωση και θρομβοπενία που προσέβαλε κάποιους από τους εμβολιασθέντες. Η εν λόγω αποκάλυψη έγινε στο δελτίο ειδήσεων του “Channel 4” της βρετανικής τηλεόρασης, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς (Reuters).

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, οι εμβολιασμοί με AstraZeneca συνεχίζονται κανονικά προς το παρόν και, χθες, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Δρ. Θεοδωρίδου ξεκαθάρισε πως στη χώρα μας, μέχρι στιγμής, έχει καταγραφεί και αναφερθεί στον ΕΟΦ ένα επεισόδιο που είναι πιθανό να συνδέεται με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Πηγή: AFP

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα