Θέμα καθορισμού των θαλασσίων ζωνών Ελλάδας-Λιβύης στη βάση του διεθνούς δικαίου και όχι “κάποιων γραμμών που τραβάνε ορισμένοι στους χάρτες” έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα το απόγευμα με τον Λίβυο ομόλογό του, Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά.
Τι είπε ο Λίβυος πρωθυπουργός
Ο Λίβυος πρωθυπουργός σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση που ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 5.30 αναφέρθηκε στις μακροχρόνιες διμερείς σχέσεις. Διαβεβαίωσε ότι επιθυμεί την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων. Εξήρε την επαναλειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη και του ελληνικού προξενείου στη Βεγγάζη. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη βελτίωση των διμερών σχέσεων στον τομέα της υγείας, του εμπορίου και των θαλάσσιων μεταφορών Ελλάδος-Λιβύης.
Αναφερόμενος στις σχέσεις της Λιβύης με την Τουρκία, είπε ότι οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να οδηγεί σε βελτίωση σχέσεων. Ενθάρρυνε τις συνομιλίες Ελλάδας-Τουρκίας και Λιβύης και Τουρκίας για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών για να συνεργαστεί η συνεργασία των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, διότι “η Λιβύη θέλει να έχει πάντα πολύ καλές σχέσεις με όλες τις χώρες της περιοχής”. Σχετικά με τις συμφωνίες της Λιβύης εξήγησε ότι επιδιώκει να προωθήσει τα συμφέροντα της χώρας και του λαού του, όπως κάνουν και όλες οι άλλες χώρες…
Η απάντηση του Μητσοτάκη
“Η Ελλάδα θα σταθεί δίπλα σας στο δρόμο προς τις εκλογές με μοναδική πυξίδα την ειρήνη και τη σταθερότητα. Ας μείνουν πίσω όσα δοκίμασαν τις σχέσεις μας” τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαριστώντας τον Λίβυο ομόλογό του για τη θερμή υποδοχή.
Ο Μητσοτάκης εκτίμησε ότι μετά την επαναλειτουργία της ελληνικής πρεσβείας σε Τρίπολη και του ελληνικού προξενείου στη Βεγγάζη μπορούν οι σχέσεις να αναπτυχθούν ξανά. “Η ελληνική επιχειρηματική παρουσία στη Λιβύη ουδέποτε διακόπηκε και το ενδιαφέρον αυτό αναζωπυρώνεται…” πρόσθεσε κλείνοντας το μάτι και σε άλλες ελληνικές εταιρίες που θέλουν μπίζνες στη Λιβύη.
Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις συζητήσεις που έγιναν σήμερα στην Τρίπολη σε σχέση με τη διμερή συνεργασία σε Ενέργεια, κατασκευές, θαλάσσιες μεταφορές, Υγεία. Δεν απέκλεισε στο μέλλον τη συνεργασία και σε άλλα πεδία όπως η Εκπαίδευση, ο τουρισμός, ο πολιτισμός.
Για τα ξένα στρατεύματα και το τουρκολιβυκό μνημόνιο
Ο Μητσοτάκης τόνισε ότι η νέα σελίδα στις σχέσεις θα πρέπει να γίνει “σβήνοντας τα λάθη” της προηγούμενης περιόδου. Επανέλαβε ότι θα πρέπει να φύγουν όλα τα ξένα στρατεύματα και οι μισθοφόροι από τη Λιβύη και να προχωρήσει η ακύρωση παράνομων εγγράφων που παρουσιάστηκαν σαν νόμιμες συμφωνίες αλλά δεν έχουν νομική ισχύ.
“Οι φίλοι της Λιβύης είναι δίπλα της, όχι μακριά της” προσθέτοντας πως οι πλησιέστερες περιοχές στη Λιβύη είναι η Γαύδος “και η πατρίδα μου η Κρήτη”. Και συνέχισε: “Είναι η γεωγραφία και όχι οι τεχνητές γραμμές που καθορίζουν κάποιοι σε χάρτες, αυτά που καθορίζουν τις διμερείς σχέσεις.”
Ζήτησε οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών Ελλάδας-Λιβύης προτείνοντας να συνεχίσουν τη συζήτηση που διεκόπη το 2010. “Δεν είστε μόνος στο δύσκολο έργο ανασυγκρότησης της χώρας σας. Η ΕΕ είναι εδώ για να στηρίξει το λιβυκό λαό” κατέληξε.