ΑΘΗΝΑ
10:09
|
19.04.2024
Η αστυνομία τον υπέβαλε σε βασανιστήριο 300 squats μαζί με άλλους παραβάτες. Την επόμενη μέρα κατέρρευσε.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ενας άνδρας στις Φιλιππίνες, που πιάστηκε να παραβιάζει τα περιοριστικά μέτρα της καραντίνας, διατάχθηκε από την αστυνομία να εκτελέσει ως τιμωρία 300 squats (σ.σ. άσκηση γυμναστικής γνωστή ως “βαθιά καθίσματα”) και πέθανε μία μέρα μετά, καταγγέλλει η οικογένειά του.


Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, που επικαλούνται την οικογένεια του θύματος και η σύντροφός του, ο Ντάρεν Μαναογκ Πεναρεντόντο, εντοπίστηκε από αξιωματικό στο νησί Luzon μετά τις έξι το απόγευμα, ενώ αγόραζε νερό μετά την απαγόρευση της κυκλοφορίας. Σημειώνεται ότι η επαρχία Καβίτε, βρίσκεται υπό αυστηρό κλείδωμα.

Ο άνδρας μεταφέρθηκε στη συνέχεια σε μια κοντινή πλατεία, όπου μαζί με άλλους παραβάτες των μέτρων, έλαβε εντολή να κάνει 100 βαθιά καθίσματα. Η αστυνομία φέρεται να απείλησε την ομάδα ότι αν δεν έκαναν τις ασκήσεις συγχρονισμένα θα τους επιβάλονταν περισσότερα squats.

Ενας συγγενής του θύματος ανακοίνωσε το θάνατό του στο Facebook, καταγγέλλοντας ότι η αστυνομία ανάγκασε τον εκλιπόντα και άλλους παραβάτες να κάνουν αρχικά 100 βαθιά καθίσματα ταυτόχρονα αλλά επειδή δεν συγχρονίζονταν τους έβαζαν να τα ξανακάνουν με αποτέλεσμα να φτάσουν τις 300 επαναλήψεις.

Το θύμα φέρεται να εκτέλεσε την επίπονη άσκηση με δυσκολία. Επέστρεψε στο σπίτι του στις 06:00 το πρωί της Παρασκευής με πόνο, είπε ο αδερφός του. Την επόμενη μέρα κατέρρευσε για να διαπιστωθεί λίγο αργότερα ότι ήταν νεκρός.

Η κοπέλα του πίστευε αρχικά ότι είχε ξυλοκοπηθεί. Είπε, ότι το θύμα παραπονέθηκε την επόμενη μέρα για σοβαρούς πόνους στα γόνατα και τους μηρούς του. Προσπάθησε να περπατήσει αλλά έπρεπε να σέρνεται στο πάτωμα για να μετακινηθεί. Λίγες ώρες αργότερα κατέρρευσε. Ένας γείτονας προσπάθησε να τον επαναφέρει με CPR. Ωστόσο, ο Πεναρεντόντο, πέθανε λίγο αργότερα.

Ο δήμαρχος της πόλης διέταξε τις αρχές να διενεργήσουν έρευνα για την υπόθεση, χαρακτηρίζοντας την τιμωρία ως “βασανιστήριο”.

Ο επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας δήλωσε ότι δεν προβλέπεται σωματική τιμωρία για όσους παραβιάζουν τους κανόνες της απαγόρευσης της κυκλοφορίας και ότι οι αστυνομικοί νομιμοποιούνται να κάνουν μόνο επιπλήξεις. Είπε επίσης στα τοπικά ΜΜΕ ότι δεν επιτρέπεται η σωματική τιμωρία και ότι δεν θα υπάρξει καμία ανοχή έναντι των αξιωματικών.

Βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα τον δείχνει να κινείται με μεγάλη δυσκολία.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Φιλιππινέζικη αστυνομία κατηγορείται για απάνθρωπη μεταχείριση των παραβατών των μέτρων. Νωρίτερα αυτό το μήνα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δημοσίευσε έκθεση προειδοποιώντας τη διεθνή κοινότητα ότι οι παραβάτες στις Φιλιππίνες κακοποιούνται. Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι η αστυνομία και οι τοπικές αρχές έβαλαν παραβάτες της απαγόρευσης κυκλοφορίας σε κλουβιά σκύλων και τους ανάγκαζαν να κάθονται για ώρες στον ήλιο.

Την προηγούμενη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος την Πέμπτη, ο Πρόεδρος Ροντρίγκο Ντουτέρτε προειδοποίησε τους πολίτες ότι όποιος παραβιάσει τα περιοριστηκά μέτρα θα μπορούσε να πυροβοληθεί. “Δεν θα διστάσω. Οι εντολές μου απευθύνονται στην αστυνομία και στον στρατό, καθώς και στους αξιωματούχους της επαρχίας, εάν υπάρχει πρόβλημα, ή περιπτώσεις όπου υπάρχει βία και οι ζωές σας κινδυνεύουν, πυροβολήστε τους μέχρι θανάτου”, είπε.

Ο επικεφαλής της εθνικής αστυνομίας αργότερα διευκρίνισε ότι ο Ντουτέρτε προσπαθούσε να μεταφέρει τη σοβαρότητα της κατάστασης και ότι κανείς δεν πρόκειται να πυροβοληθεί.

Οι Φιλιππίνες έχουν καταγράψει περισσότερες από 803.000 κρούσματα Covid, καθώς και 13.435 θανάτους που συνδέονται με την ασθένεια, από την έναρξη της πανδημίας.

Πηγή: RT, BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Από σήμερα η πληρωμή επιδομάτων και Δώρου Πάσχα από τη ΔΥΠΑ

Η Μάρω Δουκα υποψήφια με την Νέα Αριστερά στις Ευρωεκλογές

ΣΥΡΙΖΑ: Το απόγευμα, παρουσία Τσίπρα, ανακοινώνεται το ευρωψηφοδέλτιο

Ο καιρός σήμερα: Βροχές και καταιγίδες ξανά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα