Σχεδόν ένα μήνα πριν από την Κυριακή του Πάσχα ξεκινήσει το “παιχνίδι” των εξαγγελιών και των υποσχέσεων για έναν εορτασμό διαφορετικό σε σχέση με το 2020 μετά από έναν παρατεταμένο και αυστηρό λοκντάουν που έχει κουράσει τους πολίτες. Η κυβέρνηση δείχνει να κινείται για τις μετακινήσεις κατά τις ημέρες του Πάσχα στο ίδιο μοτίβο που κινήθηκε με το άνοιγμα του λιανεμπορίου, της εστίασης και τουρισμού προκαταλαμβάνοντας τις όποιες αποφάσεις της αρμόδιας επιτροπής των εμπειρογνωμόνων.
Σήμερα ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας στον ΣΚΑΪ χαρακτήρισε λογικό “να επιτραπεί η υπερτοπική μετακίνηση κατά τη διάρκεια του Πάσχα”, ενώ ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος είπε ότι “είναι νωρίς ακόμη” και στο OPEN TV ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης εκτιμούσε ότι θα αγγίξουμε τα 5.000 νέα κρούσματα κορονοϊού σήμερα ή αύριο.
Ειδικότερα, ο κ. Γεραπετρίτης προχώρησε στην εκτίμηση ότι “βρισκόμαστε στην τελική ευθεία αυτού του μεγάλου προβλήματος” (σ.σ. της πανδημίας), ενώ σε ό,τι αφορά τους μαθητές ειδικότερα, “υπάρχει η δυνατότητα να ανοίξουμε τη Δευτέρα τα σχολεία”, δυνατότητα που συνέδεσε ευθέως με τα self tests, με τη διευκρίνιση ότι μιλά για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, πρωτίστως τα Λύκεια. Ωστόσο, σήμερα ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής των ειδικών Αλκιβιάδης Βατόπουλος υποστήριξε πως είναι αβέβαιο ακόμα το άνοιγμα των Λυκείων την ερχόμενη Δευτέρα.
Γεραπετρίτης: Στην τελική ευθεία του μεγάλου προβλήματος
Η συνέντευξη του Γιώργου Γεραπετρίτη ξεκίνησε από τα της πανδημίας και στο θέμα αυτό ο υπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε στην “απόλυτη εγρήγορση” της κυβέρνησης. Αυτήν τη στιγμή, συνέχισε εξειδικεύοντας, καταγράφεται “μια σταθερότητα σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές και τις νοσηλείες στην Αττική. Υπάρχει μια μικρή υστέρηση αναμονής σε ό,τι αφορά τις κλίνες ΜΕΘ. Είναι περίπου 60 άτομα μεσοσταθμικά τα οποία βρίσκονται σε αναμονή για να εισαχθούν σε κλίνες ΜΕΘ. Παρά ταύτα όλα τα κρούσματα βρίσκονται υπό αναπνευστική υποστήριξη, τους παρέχεται απόλυτη ιατρική κάλυψη. Υπάρχει μια αυξητική τάση και πίεση στο σύστημα υγείας σε περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη και η Πάτρα”.
Στο σημείο αυτό διευκρίνισε ότι “η σκέψη για μερική επαναλειτουργία του λιανεμπορίου στηρίζεται σε μια βασική παραδοχή, που έχει να κάνει με το γεγονός ότι υπάρχει σοβαρότατη κόπωση πλέον στον πληθυσμό με αποτέλεσμα να καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη η συμμόρφωση στα πολύ αυστηρά μέτρα, τα οποία, πράγματι, λειτουργούν επί μακρόν”. Τούτου δοθέντος, η βασική θέση της κυβέρνησης είναι ότι, “δίνοντας κάποιες βαλβίδες αποσυμπίεσης στους πολίτες, τους διοχετεύουμε σε πιο ελεγχόμενα κυκλώματα”, υποστήριξε ο υπουργός υπογραμμίζοντας παράλληλα τη σημασία μιας συμφωνίας “εμπιστοσύνης και αλήθειας με τους πολίτες για να μπορέσουμε να ξεφύγουμε από αυτή τη δυσκολία”.
Σύμφωνα με τον Γ. Γεραπετρίτη, “αυτή τη στιγμή έχουμε πολλά ‘όπλα’, τα οποία μας δείχνουν ότι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία αυτού του μεγάλου προβλήματος”. Τα “όπλα” αυτά, συνέχισε, είναι: “το μεγάλο ρεύμα εμβολιασμού, τα self tests τα οποία πλέον έχουν δρομολογηθεί και θα είναι στην αγορά μέχρι το τέλος της εβδομάδας, και έχουμε και τον καιρό, ο οποίος βελτιώνεται και έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την επιδημιολογική εξάπλωση”. Ως εκ τούτου, συνέχισε, «και οι δύο εβδομάδες των σχολείων που ελπίζουμε να ανοίξουμε μέχρι το Πάσχα, θα είναι μια μεγάλη ανάσα, και μαθησιακή και ψυχολογική, για τα παιδιά». Όπως επίσης και το άνοιγμα του λιανεμπορίου, θα είναι μια μεγάλη ανάσα, είπε.
Ενώ και “η πιθανότητα να μπορέσουμε να ταξιδέψουμε το Πάσχα στα χωριά, θα είναι μια μεγάλη ανάσα”. Άλλωστε, “καλώς εχόντων των πραγμάτων, εάν δεν έχουμε κάποια μεγάλη επιδημιολογική επιβάρυνση, είναι λογικό να επιτραπεί η υπερτοπική μετακίνηση κατά τη διάρκεια του Πάσχα. Βεβαίως και είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουμε να έχουμε ψυχαγωγικές δραστηριότητες περιλαμβανομένης και της εστίασης», εν τούτοις «θα είναι μια σημαντική ανάσα να έχουμε έστω και αυτή τη διέξοδο”, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας ζητώντας από όλους να είναι πολύ προσεκτικοί για να “μπορέσουμε σε τρεις εβδομάδες να βρεθούμε σε καλύτερη κατάσταση”. Και, παρότι πρώιμη η συζήτηση, όπως είπε, “εκείνο το οποίο θέλουμε είναι να υπάρχει η υπερτοπική μετακίνηση, βεβαίως όχι σε περιοχές που κατά τη διάρκεια του Πάσχα θα είναι εξαιρετικά επιβαρυμένες» Πάντως, κατέληξε, «το λογικό είναι, περιοχές που βρίσκονται στο ίδιο επιδημιολογική επίπεδο, να είναι σχετικώς προσβάσιμες”.
Σκέρτσος: Δεν μπορούμε να πούμε κάτι ακόμη για το Πάσχα
Μέσα στην ίδια ημέρα ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος στο ερώτημα, τι θα γίνει με τις πασχαλινές διακοπές, εξήγησε ότι “είναι νωρίς ακόμη, ας προχωρήσουμε συντεταγμένα και με ασφάλεια στο άνοιγμα που όλοι θέλουμε να γίνει. Να μην έχουμε αύξηση κρουσμάτων, να δώσουμε αναγκαίες ανάσες ελευθερίας σε όλο τον κόσμο που θα συμβάλουν στην αποκλιμάκωση των κρουσμάτων». Πάντως, πρόσθεσε, ο σχεδιασμός είναι από αρχές Μαΐου θα απελευθερωθούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, αλλά δεν μπορούμε να πούμε κάτι ακόμη για το Πάσχα”.
Πρόσθεσε: “Το λοκντάουν έχει κρατήσει πάρα πολύ, μπορεί και να φέρνει ανάποδα αποτελέσματα, αυτό πρέπει να το καταλάβουν και οι ειδικοί της επιτροπής του Υπουργείου Υγείας”, παρατήρησε επίσης για να συμπληρώσει: “πρέπει να υπάρξει μια οργανωμένη, με ασφάλεια, επιστροφή σε οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες». Και το επόμενο διάστημα «πρέπει να συμβιώσουμε με τον ιό και με τα κρούσματα, τα οποία θα πλήττουν όλο και λιγότερο ευάλωτες ηλικιακά ομάδες του πληθυσμού και παθήσεις υψηλού κινδύνου», γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα να κινδυνεύουν λιγότερο τα νοσοκομεία μας, ωστόσο «ο ιός θα κυκλοφορεί ανάμεσά μας”.
Στο θέμα του τουρισμού ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ μετέφερε την κυβερνητική φιλοδοξία, το 50% του πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί ως το τέλος Ιουνίου. Αναλυτικά, σύμφωνα με όσα είπε ο Α. Σκέρτσος, το χρονοδιάγραμμα έχει ως εξής: από τα τέλη Μαΐου θα ανοίξουν οι εμβολιασμοί για τους κάτω των 60. Τον Απρίλιο θα έχουν καλυφθεί οι άνω των 60 και τα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου, και τον Μάιο τα νοσήματα λιγότερο υψηλού κινδύνου, ενώ από εκεί και πέρα θα ανοίξει για το γενικό πληθυσμό. “Τότε θα δούμε και την προτεροποίηση όσων εργάζονται στον τουρισμό, ώστε να μπορέσουμε να πούμε ότι ως χώρα ανοίγουμε με ασφάλεια τον τουρισμό μας”, δήλωσε επίσης. “Ας τηρήσουμε τα μέτρα όπως πρέπει, ας είμαστε προσεκτικοί στις κοινωνικές επαφές μας, την οικονομική – επιχειρηματική – εργασιακή δραστηριότητα, κι όλα θα πάνε καλά”, κατέληξε ο κ. Σκέρτσος.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ