ΑΘΗΝΑ
08:39
|
26.04.2024
Η Μόσχα κρατά ανοικτή την πόρτα του διαλόγου παρά τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εκτενώς αναφέρθηκε στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, αν και δεν μπήκε σε λεπτομέρειες για τους διωγμούς, τις κακοποιήσεις πιστών και τις ληστρικές «απαλλοτριώσεις» ναών, που γίνονται από ακραία νεοναζιστικά στοιχεία, συνεπικουρούμενα από παραστρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις, ο επικεφαλής του τομέα εξωτερικών υποθέσεων του Πατριαρχείου της Μόσχας, Βολοκολάμσκ Ιλαρίων.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «είναι απολύτως προφανές ότι τα δικαιώματα των πιστών της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας παραβιάστηκαν και εξακολουθούν να παραβιάζονται. Όσο προκατειλημμένες και να είναι ορισμένες ευρωπαϊκές και διεθνείς οργανώσεις υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στα έγγραφα, που δημοσιεύουν, συχνά αναγνωρίζουν πολυάριθμα περιστατικά θρησκευτικών διακρίσεων στην Ουκρανία».

Αναφέρθηκε, επίσης, στο ζήτημα που έχει ανακύψει, με κληρικούς Ορθοδόξων Εκκλησιών που έχουν αναγνωρίσει τους σχισματικούς της Ουκρανίας, οι οποίοι, για προφανείς λόγους, επιδιώκουν να ενταχθούν στο Πατριαρχείο Μόσχας, με το μεγαλύτερο αριθμό να προέρχεται από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. «Παρόμοια αιτήματα πράγματι υπάρχουν και δεν πρόκειται μάλιστα για μεμονωμένα περιστατικά, αλλά για πολλά αιτήματα κληρικών από διάφορες χώρες της Αφρικής. Έχουμε ειλικρινή διάθεση να τους στηρίξουμε όσο μπορούμε. Όμως, μέχρι και τώρα δεν προχωρήσαμε στην απόφαση να τους δεχθούμε στη δικαιοδοσία της Ρωσικής Εκκλησίας, κυρίως επειδή δεν επιθυμούμε να εμβαθύνουμε τις διαιρέσεις, οι οποίες εξαιτίας της αναγνωρίσεως των Ουκρανών σχισματικών από τον Πατριάρχη Θεόδωρο, ήδη υφίστανται μεταξύ των Ορθοδόξων στην Αφρική. Δεν χάνουμε ακόμη την ελπίδα στο ότι ο Πατριάρχης Θεόδωρος θα ανακαλέσει την απόφασή του», είπε.

Στην συνέντευξη, που παραχώρησε στη δημοσιογράφο Ολγα Λίπιτς, o υπεύθυνος εξωτερικών σχέσεων του Πατριαρχείου της Μόσχας άφησε, και πάλι, ανοικτή την πόρτα στο διάλογο. Αφού σημείωσε ό,τι «δεν εκπλήττει η πρόσκληση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων» για μια νέα συνάντηση του Αμμάν, τόνισε ότι «η πρόθεση να συνεχισθούν οι αδελφικές συναντήσεις Προκαθημένων και αντιπροσώπων των κατά τόπους Εκκλησιών ήδη πριν από ένα χρόνο διατυπώθηκε από όλες τις αντιπροσωπείες, οι οποίες συμμετείχαν στη συνάντηση στο Αμμάν».

Η πιθανότητα να επαναληφθεί η συνάντηση είναι κάθε μέρα και μεγαλύτερη, όπως είπε, καθώς πολλοί προκαθήμενοι είτε νόσησαν και έγιναν καλά είτε έχουν εμβολιαστεί, ωστόσο δεν έχουμε φτάσει σε σημείο που να μπορεί να μιλήσει κανείς για συγκεκριμένες ημερομηνίες. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, «η Ρωσική Εκκλησία από την πλευρά της υποστηρίζει τη διεξαγωγή παρόμοιων εκδηλώσεων, οι οποίες αποβλέπουν στην αναζήτηση οδών διεξόδου από τη διορθόδοξη κρίση και την αποκατάσταση της ενότητας», ανέφερε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέα Ιωνία: Νεκρός ο άνδρας που έπεσε στις γραμμές του ΗΣΑΠ

Τροχαίο με έναν νεκρό στην Ελευσίνα

Με τον Ιερώνυμο ο Μητσοτάκης, στα νησιά ο Κασσελάκης

Η Ελλάδα αποχαιρετά την Ολυμπιακή Φλόγα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα