ΑΘΗΝΑ
04:49
|
27.04.2024
Εκατοντάδες διανομείς που μεταφέρουν τρόφιμα για λογαριασμό της Deliveroo διεκδικούν βασικά εργασιακά δικαιώματα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν σήμερα στο Λονδίνο, το Γιορκτο Ρίντινγκ και άλλες πόλεις της Βρετανίας εκατοντάδες μεταφορείς που δουλεύουν σαν “εργολάβοι” στην διεθνή πλατφόρμα διανομής φαγητού Deliveroo του Αμερικανού επιχειρηματία Γουίλ Σου που έχει δραστηριοποιηθεί σε 200 πόλεις 12 χωρών και εισήχθη πρόσφατα στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Οι εργάτες που πληρώνονται με την ώρα δίχως σταθερές απολαβές, επιδόματα και βασικά εργασιακά δικαιώματα, όπως άλλωστε και οι περισσότεροι συνάδελφοί τους σε εταιρίες της λεγόμενης “οικονομίας των πλατφορμών” (γνωστή και σαν crowd economy ή “gig economy”) διεκδικούν υψηλότερους μισθούς και επιδόματα.

Νωρίς σήμερα το απόγευμα η πρώτη μαζική κινητοποίηση στο Λονδίνο ήταν μηχανοκίνητη με τη συμμετοχή εκατοντάδων διανομέων…

Τυπικά το ωρομίσθιο των “συνεργατών” της Deliveroo κυμαίνεται γύρω στις 10 στερλίνες ωστόσο το Ανεξάρτητο Συνδικάτο Εργαζομένων Μεγάλης Βρετανίας (Independent Workers’ Union of Great Britain) καταγγέλλει ότι αρκετοί εργαζόμενοι-“εργολάβοι” δουλεύουν με αμοιβή 2 στερλίνες την ώρα.

Η εταιρία αρνείται ότι τους δίνει ωρομίσθια-πείνας και ισχυρίζεται ότι οι περισσότεροι “εργολάβοι” είναι ικανοποιημένοι από τα ευέλικτα ωράρια εργασίας.

Δεν είναι η μόνη εταιρία-πλατφόρμα που εκμεταλλεύεται τις τεχνολογικές εξελίξεις για να επιβάλλει νέα δεδομένα στις εργασιακές σχέσεις που συνιστούν εργασιακά επιστροφή στο Μεσαίωνα.

Τι είναι οι εταιρίες της “gig economy”

Δεκάδες διεθνείς εταιρίες που ενεργοποιούνται στη βάση της λεγόμενης «οικονομίας της πλατφόρμας» (Uber, Lyft κ.α.) κερδοσκοπούν σε βάρος των ανθρώπων που διεκπεραιώνουν τον τομέα υπηρεσιών δίχως τα βασικά εργασιακά δικαιώματα που απολαμβάνουν κανονικοί υπάλληλοι μόνο και μόνο γιατί έχουν ελεύθερο ωράριο.

Σε αυτές τις εταιρίες οι εργαζόμενοι δεν είναι ούτε μόνιμοι, ούτε μερικής απασχόλησης. Προσφέρουν συνήθως εργασία πάνω σε «gigs», δηλαδή επιμέρους κομμάτια ενός ευρύτερου έργου, όπως π.χ.για την ανάπτυξη λογισμικού, τη μετάφραση εγχειριδίων μηχανημάτων, ή για τη μεταφορά επιβατών ή προϊόντων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Αρνητικές οι προοπτικές της Boeing

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα