ΑΘΗΝΑ
04:17
|
19.04.2024
Ο Σκοτ Μόρισον ζητά από την Ευρώπη να αποδεσμευτεί η αποστολή των 3 εκατ. δόσεων του εμβολίου στην Αυστραλία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

O πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αποδεσμεύσει την αποστολή 3 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca, αφού όπως ισχυρίζεται η ΕΕ, δεν παρεμποδίζονται πλέον οι εξαγωγές των εμβολίων.

Την περασμένη Πέμπτη η Ε.Ε. διεύψευσε ότι παρεμποδίζει τις εξαγωγές εμβολίων στην Αυστραλία, που βρίσκεται δραματικά πίσω στο χρονοδιάγραμμα του κυβερνητικού εμβολιαστικού προγράμματος. Επιπρόσθετα, κατηγόρησε την AstraZeneca ισχυριζόμενη πως δεν ευθύνεται η ίδια για την αδυναμία της εταιρείας να τηρήσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις ως προς τον εφοδιασμό τρίτων χωρών με εμβόλια.

Ο Σκοτ Μόρισον επανέλαβε δηλώσεις που έγιναν από τον ίδιο και ορισμένους αξιωματούχους την προηγούμενη ημέρα, κατηγορώντας την ΕΕ για την καθυστέρηση στην προσπάθεια ανοσοποίησης των Αυστραλών. Αργά την Τρίτη (7/4) η Ε.Ε. αρνήθηκε τις κατηγορίες και ο Μόρισον δήλωσε ότι ήταν “ευχαριστημένος που η Ε.Ε έδειξε εν μία νυκτί ότι δεν επιδιώκει να παρεμποδίσει τις παραδόσεις αυτών των εμβολίων”.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τρίτη, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι η ΕΕ είχε απορρίψει μόνο ένα αίτημα παράδοσης εμβολίων από τα περίπου 500 συνολικά, καθώς αυστηροποίησε τους όρους εξαγωγής τον Ιανουάριο -μια αποστολή 250.000 δόσεων στην Αυστραλία. Ωστόσο, αρνήθηκε τις κατηγορίες ότι εμπόδισε την άφιξη εκατομμυρίων δόσεων.

Αφού η Ε.Ε. φαίνεται πλέον διατεθειμένη να επιτρέψει τις παραδόσεις, πρόσθεσε ο Μόρισον, η Καμπέρα ζητά ξανά να της σταλούν οι 3,1 εκατ. δόσεις που έχει παραγγείλει. Η ποσότητα αυτή επρόκειτο να φθάσει στην Αυστραλία περί τα τέλη του Μαρτίου.

Οι Βρυξέλλες έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι η AstraZeneca ενδέχεται να αποκλειστεί από ορισμένες εξαγωγές έως ότου εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις στην Ευρώπη,

Σύμφωνα με το νέο καθεστώς ελέγχου των εξαγωγών της ΕΕ, οι εταιρείες που επιδιώκουν να στείλουν εμβόλια εκτός Ευρώπης, αλλά έχουν επίσης υπάρχουσες συμβάσεις εφοδιασμού με το μπλοκ, πρέπει πρώτα να ζητήσουν άδεια από τις κυβερνήσεις των χωρών όπου κατασκευάζονται οι δόσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επίσης τη δυνατότητα να παρακάμψει αυτά τα αιτήματα, ιδίως εάν η εταιρεία δεν έχει εκπληρώσει εκκρεμείς παραγγελίες.

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Αυστραλίας διαβεβαίωσε ότι, εάν η Ε.Ε. επιτρέψει την εξαγωγή των δόσεων, η χώρα του θα δωρίσει το 1 εκατομμύριο στην Παπούα Νέα Γουινέα, όπου οι Αρχές δυσκολεύονται ολοένα περισσότερο να αντιμετωπίσουν την κρίση καθώς σημειώνεται ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων.

Η διένεξη ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Αυστραλία υπογραμμίζει τις τεράστιες καθυστερήσεις στην παραγωγή και στις παραδόσεις δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca σε ευρωπαϊκές χώρες και τον αντίκτυπο που έχουν οι περιορισμοί στις εξαγωγές σε κράτη που έχουν προπαραγγείλει ποσότητες.

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας θεωρεί ότι η καθυστέρηση της παράδοσης των 3,1 εκατ. δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca είναι η αιτία που έχει μείνει τόσο πίσω στο πρόγραμμα ανοσοποίησης.

Η Αυστραλία έλαβε μια πρώτη παρτίδα 300.000 δόσεων της AstraZeneca στα τέλη Φεβρουαρίου. Η κυβέρνηση λέει πως δεν παραλήφθηκαν άλλες. Η χώρα εισήγαγε επίσης δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech.

Ενώ ο Μόρισον προέβλεψε τον Ιανουάριο ότι περίπου 4 εκατομμύρια Αυστραλοί θα εμβολιαστούν έως τα τέλη Μαρτίου, ωστόσο έως τις 5 Απριλίου έχουν εμβολιαστεί μόνο 855.000 Αυστραλοί. Η επίμαχη παρτίδα των εμβολίων της AstraZeneca προοριζόταν να ενισχύσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα στο οποίο θα προστίθεντο ακόμη 50 εκατομμύρια δόσεις που θα παράγονταν από την εταιρεία βιοτεχνολογίας CSL Ltd. που εδρεύει στη Μελβούρνη.

Παρ ‘όλα αυτά, η Καμπέρα λέει ότι ελπίζει να διαθέσει αρκετά εμβόλια ώστε κάθε Αυστραλός να λάβει τουλάχιστον μία δόση μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Η Αυστραλία έχει επιβεβαιώσει περίπου 29.400 κρούσματα του SARS-CoV-2 και 909 θανάτους εξαιτίας του COVID-19, απολογισμό αρκετά χαμηλό σε σύγκριση με άλλες οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες, ενώ έχει στην πράξη καταφέρει να εξαλείψει τη μετάδοση του νέου κορωνοϊού στην κοινότητα.

Πηγή: RT, Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το WFP έστειλε στη Γάζα κονσέρβες με…σκουλήκια

Βρέθηκε η 16χρονη Χριστίνα που είχε χαθεί στη Θεσσαλονίκη

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Σύλληψη Πολωνού για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα