ΑΘΗΝΑ
22:27
|
16.04.2024
Συνεδριάζουν έκτακτα σήμερα στις 8 το βράδυ, οι υπουργοί Υγείας της Ε.Ε. μετά τις ανακοινώνσεις του ΕΜΑ για το εμβόλιο της AstraZeneca.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνεδριάζουν έκτακτα σήμερα Τετάρτη (7/4) στις 8 το βράδυ, οι υπουργοί Υγείας της Ε.Ε. μετά τις ανακοινώνσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) για το εμβόλιο της AstraZeneca.

Η Μάρτα Τεμίντο, η υπουργός Υγείας της Πορτογαλίας που ασκεί κατά το τρέχον εξάμηνο την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, θα προεδρεύσει της συνεδρίασης που συγκαλείται “μετά τη δημόσια ανακοίνωση των συμπερασμάτων της Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνησης Αξιολόγησης Κινδύνου του ΕΜΑ για την ασφάλεια του εμβολίου της AstraZeneca”, δήλωσε εκπρόσωπος της πορτογαλικής προεδρίας στο Twitter.

O EMA από την πλευρά του ανακοίνωσε νωρίτερα, ότι θα πραγματοποιήσει σήμερα στις 17:00 ώρα Ελλάδας, διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου κατά την οποία θα ανακοινώνσει τα συμπεράσματα του Οργανισμού για το εμβόλιο της AstraZeneca και την σύνδεσή του με τα περιστατικά θρομβώσεων που αναφέρθηκαν μετά τη χορήγησή του.

H παγκόσμια αναστάτωση εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού προκλήθηκε μετά από δηλώσεις μέλους του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, την Τρίτη, ότι υπάρχει σχέση μεταξύ του εμβολίου και των θρομβώσεων.

Μπορούμε τώρα να το πούμε, είναι σαφές ότι υπάρχει σχέση (ανάμεσα στις θρομβώσεις) και το εμβόλιο. Αυτό που προκαλεί ωστόσο αυτήν την αντίδραση δεν το γνωρίζουμε ακόμη. Συνοψίζοντας, μέσα στις επόμενες ώρες θα ανακοινώσουμε ότι υπάρχει σύνδεσμος, αλλά πρέπει ακόμη να καταλάβουμε πώς συμβαίνει” ανέφερε στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero ο Μάρκο Καβαλέρι, επικεφαλής της στρατηγικής εμβολίων στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA).

Την Τρίτη, ωστόσο, ο ΕΜΑ ανακοίνωσε πως “δεν έχει καταλήξει σε συμπέρασμα” για την ενδεχόμενη σύνδεση του εμβολίου με τα επεισόδια θρομβώσεων που έχουν αναφερθεί.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, στην ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα, δήλωσε ότι στη χώρα μας σε σύνολο 346.000 δόσεων έχει αναφερθεί στον ΕΟΦ ένα επεισόδιο που έχει χαρακτηριστεί ως πιθανό να συνδέεται με τη δράση του σκευάσματος.

Νωρίτερα σήμερα το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανακοίνωσε ότι αναστέλλει προσωρινά τις δοκιμές σε παιδιά και εφήβους του εμβολίου κατά της νόσου Covid-19 που ανέπτυξε μαζί με τη βρετανοσουηδική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca, εν αναμονή της γνωμοδότησης της αρμόδιας βρετανικής ρυθμιστικής αρχής υγείας για τη σύνδεση του σκευάσματος με την εμφάνιση θρόμβων στο αίμα ενηλίκων.

Ο αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Ροτζέριο Πίντο ντε Σα Γκασπάρ, δήλωσε επίσης ότι το ισοζύγιο κινδύνου/οφέλους συνεχίζει να είναι “σε μεγάλο βαθμό” υπέρ της χρήσης του εμβολίου κατά της νόσου Covid-19 της AstraZeneca.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην 24ωρη απεργία όλων των ΜΜΕ

Νεκροί άλλοι δύο Παλαιστίνιοι απόψε από επίθεση εποίκων στη Δυτική Όχθη

Νέες καταγγελίες Παλαιστινίων για βασανιστήρια από τον στρατό

Νόνη Δούνια: Μαθαίνεις διπλωματία μέσω… υποκριτικής

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα