ΑΘΗΝΑ
18:50
|
20.09.2024
Η Γαλλία ανακοίνωσε σήμερα την Τετάρτη πως ανοίγουν σημαντικά αρχεία για την Ρουάντα με την ευκαιρία της σημερινής 27ης επετείου από την έναρξη της γενοκτονίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Γαλλία ανακοίνωσε σήμερα την Τετάρτη πως ανοίγουν σημαντικά αρχεία για την Ρουάντα με την ευκαιρία της σημερινής 27ης επετείου από την έναρξη της γενοκτονίας των Τούτσι, μια κίνηση που χαιρετίστηκε από τα θύματα, τα οποία περιμένουν πάντως από το Παρίσι να ζητήσει «συγγνώμη» για το ρόλο του στην τραγωδία αυτή.

Τα αρχεία του τότε προέδρου, του σοσιαλιστή Φρανσουά Μιτεράν, εκείνα του τότε πρωθυπουργού του, του δεξιού Εντουάρ Μπαλαντίρ, και άλλα ντοκουμέντα είναι πλέον ανοικτά για το κοινό «πριν από την εκπνοή των προβλεπόμενων προθεσμιών», όπως αναφέρεται σε διάταγμα που δημοσιεύτηκε σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Τα εν λόγω έγγραφα, μαζί με διπλωματικά τηλεγραφήματα και εμπιστευτικές διακοινώσεις αποτελούν μέρος της έκθεσης Ντικλέρ. Στην έκθεση αυτή των 1.200 σελίδων εκτιμάται ότι υπογραμμίζεται η ευθύνη του Φρανσουά Μιτεράν και του επιτελείου του, οι οποίοι θεωρήθηκε ότι είχαν αγνοήσει τις προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο να υπάρξει μια γενοκτονία.

Ο πρόεδρος της Ρουάντα Πολ Καγκάμε δήλωσε πως η έκθεση για τον ρόλο της Γαλλίας στη γενοκτονία που έλαβε χώρα το 1994, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα από την επιτροπή με επικεφαλής τον ιστορικό Βενσάν Ντικλέρ, αποτελεί «ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός».

Την κίνηση αυτή χαιρέτισε ως κάτι «θετικό» και η ένωση επιζησάντων Ibuka France. Ωστόσο, όπως επισήμανε ο πρόεδρος της Ibuka France Ετιέν Νσανζιμάνα «οι επιζήσαντες δεν έχουν πολλά να μάθουν» από την έκθεση αυτή

Υπενθυμίζεται ότι τα θύματα της γενοκτονίας στο σύνολό τους εκτιμώνται από 500 χιλιάδες έως 1,1 εκατομμύριο ανθρώπους, κυρίως Τούτσι, Τούα αλλά και μετριοπαθείς Χούτου. Τον περασμένο Σεπτέμβριο ανακαλύφθηκαν τα λείψανα 791 θυμάτων στις όχθες της λίμνης Μουγκέσερα.

Πηγές: France24

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ισραηλινή επιδρομή στη Βηρυτό με στόχο διοικητή της Χεζμπολάχ: Τουλάχιστον 12 νεκροί (upd)

Κίνα: Ζωολογικός κήπος έβαφε σκύλους στα χρώματα των πάντα για να προσελκύσει επισκέπτες

Hellenic Train: Επανέρχονται τα δρομολόγια Κιάτο-Αίγιο στις 21/9

Πυρκαγιές στην Πορτογαλία: 7 νεκροί και 1.000.000 στρέμματα στάχτη-Ημέρα πένθους

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα