ΑΘΗΝΑ
11:48
|
19.05.2024
Κληρικοί επισημαίνουν ότι η σύνταξη του νέου συντάγματος αφορά διοικητικές αποφάσεις και όχι τους ερούς κανόνες της Εκκλησίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέο Καταστατικό Χάρτη της Αρχιεπισκοπής Αμερικής προωθεί ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος.

Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, η οποία συνήλθε χθες, μέσω τηλεδιάσκεψης υπό την προεδρία του Ελπιδοφόρου έδωσε το πράσινο φως ώστε να ξεκινήσει σύντομα η διαδικασία σύνταξης του νέου χάρτη.

Σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου, σκοπός του νέου Συντάγματος είναι, να ανταποκρίνεται στο όραμα και στην προσδοκία Κλήρου και λαού, ενόψει της συμπλήρωσης το ερχόμενο έτος της επετείου των 100 ετών από την ίδρυση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Προς την κατεύθυνση της σύνταξης του νέου Συντάγματος θα δημιουργηθεί ευρεία επιτροπή, στην οποία θα εκπροσωπούνται όλοι οι οργανισμοί και οι φορείς της Εκκλησίας και της Ομογένειας, καθώς και τέσσερις εκπρόσωποι από κάθε Μητρόπολη που θα οριστούν από τον οικείο ποιμενάρχη. Ταυτόχρονα, θα δοθεί σε κάθε πιστό η δυνατότητα να αποστείλει τις απόψεις του στην ειδική ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected].

Το προσεχές διάστημα και υπό τις οδηγίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, θα ανακοινωθεί η σύνθεση από πλευράς της Αρχιεπισκοπής Αμερικής της Μικτής με το Οικουμενικό Πατριαρχείο Επιτροπής Σύνταξης του νέου Συντάγματος.

Υπεθνθυμίζεται ότι ο καταστατικός χάρτης της Αρχιεπισκοπής Αμερικής είχε ανασταλεί τον Οκτώβριο του 2020 με απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Στην ίδια Σύνοδο είχαν αποφασιστεί επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αρχιγραμματείας και τα κάτωθι:

“Σήμερον, Πέμπτην, 8ην Ὀκτωβρίου 2020, τρίτην ἡμέραν τῶν ἐργασιῶν αὐτῆς τοῦ τρέχοντος μηνός, ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος ἠσχολήθη, μεταξύ ἄλλων, διεξοδικῶς μέ θέματα τῆς Ἱερᾶς Ἀρχιεπισκοπῆς Ἀμερικῆς καί ἐθεώρησεν ἐκθέσεις τοῦ οἰκείου Ἀρχιεπισκόπου Σεβ. κ. Ἐλπιδοφόρου, ἔλαβε δέ τάς ἑξῆς ἀποφάσεις:
α) ἀνέστειλε τήν ἰσχύν τοῦ Συντάγματος τῆς Ἱερᾶς Ἀρχιεπισκοπῆς Ἀμερικῆς μέ τήν προοπτικήν συστάσεως μικτῆς Ἐπιτροπῆς ἐξ ἀντιπροσώπων τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου καί τῆς Ἀρχιεπισκοπῆς πρός σύνταξιν νέου τοιούτου.
β) ἐπέβαλε τῷ Σεβ. Μητροπολίτῃ Βοστώνης κ. Μεθοδίῳ τήν ποινήν τῆς ἀργίας μέχρι τῆς Ἑορτῆς τῶν Χριστουγέννων διά τά εἰς ἅ ὑπέπεσε κανονικά παραπτώματα.
γ) μετέθεσε τόν Σεβ. Μητροπολίτην Νέας Ἰερσέης κ. Εὐάγγελον εἰς τήν Ἱεράν Μητρόπολιν Σάρδεων καί ὥρισε Πατριαρχικόν Ἐπίτροπον ἐν τῇ οὑτωσί χηρευσάσῃ Ἐπαρχίᾳ Νέας Ἰερσέης τόν Ἀρχιεπίσκοπον Ἀμερικῆς κ. Ἐλπιδοφόρον.
Ἐκ τῆς Ἀρχιγραμματείας τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου”.

Σημειώνεται ότι η Αρχιεπισκοπή Αμερικής είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός που διέπεται από τους νόμους της πολιτείας της Νέας Υόρκης, ενώ παράλληλα έχει εγγραφεί ως “ιεραρχική Εκκλησία”, που δίνει το δικαίωμα σε κανονικά θέματα να επιβάλλεται η άποψη του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ωστόσο, η σύνταξη νέου συντάγματος, αφορά σε διοικητικές αποφάσεις, μη έχουσες σχέση με τους ιερούς κανόνες της Εκκλησίας, επισημαίνουν κληρικοί με πολυετή διακονία, υπενθυμίζοντας πως ακόμη και στην εκλογή του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου, το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν σεβάστηκε το Καταστατικό της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και τους ομοιόμορφους κανονισμούς λειτουργίας και προχώρησε σε εκλογή χωρίς να συναντηθεί και να λάβει τη γνώμη αντιπροσωπείας του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εκλογές ΤΕΕ: Στις κάλπες σήμερα οι Μηχανικοί

11 χρόνια ΒΙΟΜΕ

Τα Μισελ-άνοιους του Kosmo

Εκδηλώσεις Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα