ΑΘΗΝΑ
18:12
|
25.04.2024
Αίτημα η ενίσχυση του ΕΣΥ με προσωπικό και καλύτερες υποδομές στα νοσοκομεία της χώρας – Δηλώσεις Κουτσούμπα από τον “Ευαγγελισμό”.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με κινητοποιήσεις “τιμούν” την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας οι υγειονομικοί της χώρας και διεκδικούν ενίσχυση με προσωπικό και υποδομές των δημόσιων νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, επίταξη ιδιωτικού τομέα και εμβόλια και μέτρα προστασίας έναντι της πανδημίας για όλο τον πληθυσμό.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) έχει απευθύνει κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην κινητοποίηση στις 4.00 μ.μ. στο υπουργείο Υγείας. Επίσης, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) διοργάνωσε συγκέντρωση στις 8.30 π.μ. στην είσοδο του Νοσοκομείου «Έλενα Βενιζέλου», ενώ θα ακολουθήσει συνέχεια πορεία προς την 1η Υγειονομική Περιφέρεια. 

Η ΠΟΕΔΗΝ διεκδικεί, ένταξη στα ΒΑΕ, χαρακτηρισμό τυχόν θάνατο νοσηλευτή από κορονοϊό ως εργατικό ατύχημα, μονιμοποίηση εκτάκτων, ισχυρή Δημόσια Υγεία με επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση, αυξήσεις στους μισθούς, έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους υγειονομικούς και προνοιακούς υπαλλήλους ως Δώρο Πάσχα.

Διαμαρτυρίες και στη Θεσσαλονίκη

Στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» όπου επίσης οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν κινητοποίηση βρέθηκε και ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος σε δηλώσεις του είπε ότι αυτό που χρειάζεται το σύστημα υγείας είναι ουσιαστική στήριξη με προσλήψεις και υποδομές. “Σήμερα, Παγκόσμια Μέρα Υγείας, βρισκόμαστε εδώ, στον Ευαγγελισμό, για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα των γιατρών, των νοσηλευτών, των άλλων ειδικοτήτων, για την τεράστια συμβολή τους, μέσα σε συνθήκες πανδημίας, αλλά και σε κάθε φάση στη ζωή αυτού του τόπου, για την προστασία της υγείας, για την προστασία της ίδιας της ζωής του ελληνικού λαού”, δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και πρόσθεσε, “οι γιατροί, οι νοσηλευτές, που με αυτοθυσία δίνουν πρωί-βράδυ αυτήν τη μάχη, δεν έχουν ανάγκη από ψεύτικα χειροκροτήματα, από μεγάλα λόγια και μπράβο. Χρειάζονται μαζικές προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών, άλλες ειδικότητες να μπουν στα δημόσια νοσοκομεία», τόνισε.

“Χρειάζεται εδώ και τώρα επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας για να βρεθούν κλίνες, για να βρεθούν ΜΕΘ, για να βρεθεί προσωπικό. Χρειάζεται εδώ και τώρα ένταξή τους στα βαρέα κι ανθυγιεινά. Χρειάζεται να φτιαχτούν νέες υποδομές, σύγχρονες, που να μπορούν ν’ ανταποκρίνονται στο τεράστιο καθήκον που έχουν να υλοποιήσουν για την προστασία της υγείας όλων. Χρειάζεται αλληλεγγύη όλου του εργατικού λαϊκού κινήματος, κοινή δράση, κοινή πάλη, κοινωνική συμμαχία. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές μαζί, οι εργάτες των εργοστασίων, οι υπάλληλοι των σούπερ μάρκετ, οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματοβιοτέχνες, άλλοι επιστήμονες, οι αγρότες της υπαίθρου, οι νέοι και οι νέες, οι γυναίκες των λαϊκών οικογενειών πρέπει να συμπτύξουν αυτό το μέτωπο για την υγεία, για τα δικαιώματα του λαού, ενάντια στον αυταρχισμό και την καταστολή, για τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας, για να ανοίξει ένας άλλος δρόμος που θα ικανοποιεί τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες”, κατέληξε ο κ. Κουτσούμπας.

Κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη

Κινητοποίηση μπροστά στο Ιπποκράτειο πραγματοποίησαν γιατροί και άλλοι εργαζόμενοι των νοσοκομείων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας.

Η πρόεδρος της ΕΝΙΘ Δάφνη Κατσίμπα δήλωσε ότι δεν έχει ικανοποιηθεί κανένα αίτημα των εργαζόμενων στα νοσοκομεία που αφορά στη ζωή του κόσμου και ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία της πόλης σήμερα είναι ίδια μ’ εκείνη του περασμένου Νοεμβρίου. “Οι δυνατότητες και οι αντοχές του προσωπικού έχουν κάποια όρια και η προστασία της υγείας και της ζωής του κόσμου είναι υποχρέωση του κράτους. Αν δεν γίνονται σχεδιασμοί με βάση αυτά, τότε δεν υπολογίζεται ούτε ο κόσμος ούτε οι εργαζόμενοι. Ακολουθείται μία εγκληματική πολιτική σε βάρος και των δύο”, πρόσθεσε.

Το μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ Ελένη Μπακιρλή σημείωσε ότι δεν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό για να στελεχώσει τις καινούργιες ΜΕΘ και να λειτουργήσουν τα μηχανήματα στα νοσοκομεία. Ανέφερε ότι ο ιδιωτικός τομέας δεν έχει δεχτεί κανένα περιστατικό Covid και ότι έχει αποζημιωθεί με τον καλύτερο τρόπο για όσα μη Covid περιστατικά δέχεται. Παρουσιάζοντας στατιστικά στοιχεία που αφορούν το ΑΧΕΠΑ είπε: “Από το 2019 και το 2020 είναι κατά 2000 λιγότερα τα χειρουργεία, κατά 10.000 λιγότερες οι εισαγωγές, κατά 80.000 λιγότερα τα εξωτερικά ιατρεία”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κέρκυρα: Πέντε χρόνια φυλακή σε τέως εισαγγελέα για χιλιάδες εξαφανισμένες δικογραφίες

Οι Financial Times ανακαλύπτουν την ψεύτικη ανάπτυξη στην Ελλάδα

Έκθεση για Τέμπη: Από εύφλεκτο υλικό η έκρηξη-Εξαφάνισαν στοιχεία

Ισπανία: Απόρριψη της υπόθεσης διαφθοράς της συζύγου του πρωθυπουργού Σάντσεθ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα