ΑΘΗΝΑ
08:09
|
26.04.2024
Τι είπε για το Αφγανιστάν, την προμήθεια και την παραγωγή τoυ Sputnik V στο Πακιστάν και την ευρύτερη ευρασιατική συνεργασία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ έφτασε την Τρίτη (6/4) στο Πακιστάν για διήμερη επίσκεψη που αναμένεται, μεταξύ άλλων να επικεντρωθεί στις προσπάθειες για ειρήνευση στο γειτονικό Αφγανιστάν.

H επίσκεψη του στο Πακιστάν είναι η πρώτη που πραγματοποιείται από Ρώσο υπουργό Εξωτερικών τα τελευταία εννέα χρόνια.

Το ρωσικό υπουργείο ανέφερε ότι η επίσκεψη θα επικεντρωθεί επίσης στο διμερές εμπόριο, το οποίο πέρυσι ήταν σχεδόν 800 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Λαβρόφ θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Imran Khan, καθώς και με τον Αρχηγό Στρατού (COAS) Στρατηγός Qamar Javed Bajwa.

“Το Πακιστάν και η Ρωσία συνεργάζονται για την ειρηνευτική διαδικασία στο Αφγανιστάν”, δήλωσε ο Shah Shah Mahmood σε ανακοίνωση του.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ διεμήνυσε πως η Ρωσία είναι έτοιμη να προμηθεύσει άλλες χώρες με εμβόλια κατά του κορονοϊού, στη βάση μίας διαφανούς διαδικασίας.

“Τώρα αποτελεί προτεραιότητα ο εμβολιασμός του πληθυσμού. Φυσικά, το ζήτημα της ισόποσης διανομής των εμβολίων κατά του κορονοϊού είναι ευαίσθητο, ειδικά για τις φτωχότερες χώρες” πρόσθεσε, ο Ρώσος υπουργός, σε συνέντευξή του στην πακιστανική εφημερίδα “The News International”.

“Υπό αυτό το πρίσμα, είμαστε έτοιμοι να παραδώσουμε τα ασφαλή και αποτελεσματικά ρωσικά εμβόλια σε μία διαφανή βάση. Γίνεται πολλή δουλειά προς αυτήν την κατεύθυνση. Έχουμε συμφωνίες για τα εμβόλιά με περισσότερες από 50 χώρες. Πολλές είναι και οι χώρες που έχουν αρχίσει την παραγωγή του Sputnik V” συμπλήρωσε.

Τόνισε επίσης ότι 50.000 δόσεις του ρωσικού εμβολίου έχουν ήδη παραδοθεί στο Πακιστάν, ενώ άλλες 150.000 δόσεις θα παρασχεθούν σύντομα.

Η Μόσχα θεωρεί την πιθανή παραγωγή του εμβολίου Sputnik V COVID-19 στο Πακιστάν ως μια πολλά υποσχόμενη πρωτοβουλία, δήλωσε επίσης ο Ρώσος υπουργός σήμερα Τετάρτη σε συνέντευξη Τύπου μετά από συνομιλίες με τον Πακιστανό ομόλογό του.

“Το εμβόλιο Sputnik εγκρίθηκε στο Πακιστάν και χρησιμοποιείται. Δίνει καλά αποτελέσματα και ενδιαφερόμαστε για την αγορά πέντε εκατομμυρίων δόσεων από τη Ρωσία” δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Makhdoom Shah Mahmood Qureshi. Ο ίδιος επεσήμανε πως η χώρα του επιθυμεί, επίσης, να συζητήσει με τη Ρωσία την πιθανότητα παραγωγής του εμβολίου στο Πακιστάν

“Μια τέτοια παραγωγή έχει ήδη ξεκινήσει στην Ινδία, την Κορέα και τη Λευκορωσία”, είπε ο Λαβρόφ. “Φυσικά, είμαστε έτοιμοι, λαμβάνοντας υπόψη τις διαθέσιμες ευκαιρίες, να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε τους Πακιστανούς ομολόγους μας να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους (σε εμβόλια), αλλά έχουμε υποχρεώσεις έναντι εκείνων των χωρών που ήρθαν σε επαφή μαζί μας νωρίτερα” είπε, τονίζοντας ότι εμπειρογνώμονες θα εργαστούν για το θέμα.

O Ρώσος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε επίσης σε γεωπολιτικές συνεργασίες, σημειώνοντας πως η ΕΕ μπορεί να συμμετάσχει στην Ευρύτερη Ευρασιατική Συμμαχία.

“Η Ρωσία ενδιαφέρεται να χτίσει μία συνεργασία με το Πακιστάν, την Ινδία και άλλους συνεργάτες στην Ευρασία. Έχουμε κοινά συμφέροντα, πάνω απ΄όλα, να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια και να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των λαών των χωρών μας. Μια ενοποιημένη ατζέντα προωθείται με πρωτοβουλία του Ρώσου Προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, για την ανάπτυξη της ευρύτερης Ευρασιατικής Συνεργασίας” είπε, διαμηνύοντας ότι “η συμμετοχή είναι ανοιχτή σε όλες τις χώρες της Ηπείρου”.

“Η συστηματική εφαρμογή της πρωτοβουλίας όχι μόνο θα ενισχύσει τη θετική συνδεσιμότητα και θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα όλων των συμμετεχόντων, αλλά θα αποτελέσει, επίσης, μια σταθερή βάση για τη δημιουργία ενός κοινού ηπειρωτικού χώρου ειρήνης και σταθερότητας” κατέληξε.

Εννέα χρόνια μετά

Η επίσκεψη του Σεργκέι Λαβρόφ, στο Πακιστάν, πραγματοποιείται ενόψει της προθεσμίας αποχώρησης της 1ης Μαΐου των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, βάσει της συμφωνίας που υπέγραψε η Ουάσινγκτον πριν από ένα χρόνο με τους Ταλιμπάν, αποχώρηση η οποία όμως πλέον φαντάζει ανέφικτη.

“Ανυπομονούμε για μια έγκαιρη εύρεση μιας εποικοδομητικής λύσης προκειμένου να τερματιστεί ο εμφύλιος πόλεμος στην Ισλαμική Δημοκρατία του Αφγανιστάν μέσω συμφωνιών για τη δημιουργία μιας κυβέρνησης με τη συμμετοχή του κινήματος των Ταλιμπάν”, δήλωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Οι ΗΠΑ έχουν επιταχύνει τις προσπάθειες για επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας στο Αφγανιστάν, αλλά επιδιώκουν επίσης παράταση τριών έως έξι μηνών της προθεσμίας απόσυρσης των στρατευμάτων εν μέσω επαναλαμβανόμενων δηλώσεων του Προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι η Αμερική θέλει να τερματίσει τον μακρύτερο πόλεμό της.

Οι Ταλιμπάν προειδοποίησαν να μην υπερβούν την προθεσμία και απείλησαν με περισσότερες επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένου του τερματισμού της αναστολής των επιθέσεων εναντίον στρατευμάτων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Το τελευταίο διάστημα στο Αφγανιστάν έχει σημειωθεί ραγδαία αύξηση σε βομβαρδισμούς, στοχευμένες δολοφονίες και βία στο πεδίο της μάχης καθώς οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στο Κατάρ μεταξύ των Ταλιμπάν και της αφγανικής κυβέρνησης έχουν σταματήσει.

Τον περασμένο μήνα, η Μόσχα φιλοξένησε αξιωματούχους των Ταλιμπάν και του Αφγανιστάν για μια μονοήμερη συνάντηση.

Πηγή: https://www.thenews.com.pk/, Tass

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με τον Ιερώνυμο ο Μητσοτάκης, στα νησιά ο Κασσελάκης

Η Ελλάδα αποχαιρετά την Ολυμπιακή Φλόγα

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη

Τετράωρη στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα