ΑΘΗΝΑ
14:52
|
19.04.2021
Ο πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου εμμένει στη μη επιβολή περιοριστικών μέτρων ή σκληρού λοκντάουν κατά της πανδημίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Βραζιλία κατέγραψε για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας περισσότερους από 4.000 νεκρούς σε διάστημα 24 ωρών καθώς η νέα και ακόμα πιο μεταδοτική μετάλλαξη του νέου κορονοϊού έχει εκτινάξει στα ύψη τα ημερήσια κρούσματα και έχει δημιουργήσει μια άνευ προηγουμένη επιδημιολογική επιβάρυνση στη χώρα.

Η Βραζιλία καταγράφει τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στον πλανήτη σε απόλυτους αριθμούς, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ, με 336.947 νεκρούς. Κατατάσσεται επίσης δεύτερη σε αριθμό μολύνσεων παγκοσμίως, με 13.100.580 επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2, εκ των οποίων 86.979 τις προηγούμενες 24 ώρες.

Μέσα σε έξι ημέρες διαπιστώθηκαν πάνω από 15.000 θάνατοι ασθενών τον Απρίλιο. Μέσος όρος: 2.757 την ημέρα. Τα νοσοκομεία αδυνατούν να αντεπεξέλθουν σε πολλές πολιτείες και ασθενείς πεθαίνουν περιμένοντας είτε να εισαχθούν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είτε περιμένοντας να κάνουν εισαγωγή σε κάποια ιατρική μονάδα. Το σύστημα υγείας της Βραζιλίας βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης, αλλά ο πρόεδρος Ζαΐζ Μπολσονάρου εμμένει να μην προχωρά στο μέτρο ενός σκληρού λοκντάουν. Υποστηρίζει ότι ο αντίκτυπος στην οικονομία από την επιβολή ενός λοκντάουν θα είναι χειρότερος από ό,τι ο ίδιος ο ιός. 

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, μάλιστα, έχει προσπαθήσει να ανακαλέσει προσφεύγοντας στα δικαστήρια κάποια από τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν από τις τοπικές αρχές.  Μιλώντας σε υποστηρικτές έξω από το προεδρικό μέγαρο χθες Τρίτη ο Μπολσονάρου επέκρινε το μέτρο της καραντίνας λέγοντας πως ευθύνεται για την αύξηση των παχύσαρκων στη χώρα, της κατάθλιψης και της ανεργίας. Ο Ζαΐχ Μπολσονάρου δεν έκανε καμία αναφορά στον αριθμό των 4.195 θανάτων σε μία ημέρα.

Κάθετα αντίθετος με το λοκντάουν ο πρόεδρος της Βραζιλίας

Οι ειδικοί λένε πως φοβούνται εκατόμβη χειρότερη κι από αυτή του Μαρτίου, του μήνα που χάθηκαν πάνω από 66.000 ζωές εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19. Επρόκειτο για απολογισμό διπλάσιο από εκείνον του Ιουλίου του 2020, του προηγούμενου χειρότερου μήνα από την εκδήλωση της πανδημίας στη χώρα.

Παράλληλα ο εμβολιασμός, που άρχισε με καθυστέρηση στα μέσα Ιανουαρίου, συνεχίζεται με πολύ βραδύ ρυθμό, τονίζουν οι επιστήμονες. Μέχρι χθες, περίπου 20 εκατομμύρια πολίτες (το 9,8% του πληθυσμού) είχαν λάβει την πρώτη δόση των εμβολίων τους και 5,8 εκατ. (το 2,7%) τη δεύτερη.

“Με αυτό τον ρυθμό εμβολιασμών, ο μοναδικός τρόπος να περιοριστεί με αποτελεσματικό τρόπο η κυκλοφορία του ιού είναι να επιβληθεί πλήρες λοκντάουν, όχι απλά τα μερικά περιοριστικά μέτρα τα οποία εφαρμόζονται στις περισσότερες πολιτείες”, εκτίμησε η Έθελ Μασιέλ, καθηγήτρια στο ομοσπονδιακό πανεπιστήμιο Εσπίριτου Σάντου (UFES).

Από την αρχή της πανδημίας η Βραζιλία έχει καταγράψει περισσότερα από 13 εκατομμύρια κρούσματα κορονοϊού σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Πριν από μία εβδομάδα στο Σάο Πάολο οι αρχές άδειαζαν παλιούς τάφους προκειμένου να δημιουργηθούν νέοι χώροι ταφής για τα εκατοντάδες θύματα της νόσου Covid-19, καθώς σημειώθηκε τραγικό ρεκόρ κηδειών αυτή την εβδομάδα.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Προειδοποίηση του ISIS στους “χριστιανούς της Αιγύπτου”

European Super League: Ο καπιταλισμός δολοφονεί και το ποδόσφαιρο

Ανναλένα Μπέρμποκ: Η επιλογή των Πρασίνων για την καγκελαρία της Γερμανίας

Γερμανία: Συμφωνία σ’ ένα ελαστικότερο “φρένο” έκτακτης ανάγκης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα