ΑΘΗΝΑ
00:42
|
27.04.2024
Έκτακτη σύσκεψη όλων των κομμάτων στο Στόρμοντ και ανησυχία από τον Τζόνσον στην Ντάουνινγκ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έκτακτη σύσκεψη θα πραγματοποιήσουν σήμερα τα κόμματα της αποκεντρωμένης κυβέρνησης συνεργασίας της Βορείου Ιρλανδίας στο κοινοβούλιο του Στόρμοντ μετά τις ολονύχτιες ταραχές στο δυτικό Μπέλφαστ ανάμεσα σε δυνάμεις της αστυνομίας και νεαρούς προτεστάντες “ενωτικούς”.  

Κατά τη διάρκεια της νύχτας και για πολλές ώρες οι αστυνομικές δυνάμεις δέχθηκαν καταιγισμό από πέτρες και βόμβες μολότοφ από ομάδες νεαρών προτεσταντών, οι οποίοι άρπαξαν επίσης ένα αστικό λεωφορείο και το πυρπόλησαν αφού πρώτα ζήτησαν από τους επιβαίνοντες σε αυτό να κατέβουν. Οι νεαροί προτεστάντες πυρπόλησαν επίσης κάδους απορριμμάτων και λάστιχα. Οι αρχές αναγκάστηκαν να κλείσουν την πύλη στο σημείο ελέγχου της οδού Λάναρκ και ζήτησαν από τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους.  Τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι νεαροί ταραξίες έμοιαζαν να είναι έφηβοι, ενώ κάποιοι από όσους τους επευφημούσαν δεν αποκλείεται να ήταν οι γονείς τους.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, καταδίκασε το νέο κύμα βίας που ξεκίνησε πριν από μία εβδομάδα στο Μπέλφαστ και σε προάστια της πρωτεύουσας της Βορείου Ιρλανδίας και εξέφρασε την ανησυχία του για τις διαμαρτυρίες των φιλοβρετανών “Ενωτικών”. Διαμαρτυρίες που σχετίζονται με τη συμφωνία εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία προβλέπει ειδικό καθεστώς για το ονομαζόμενο Όλστερ, δηλαδή τον ιρλανδικό Βορρά που ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα βίαια επεισόδια ξέσπασαν και στις δύο πλευρές της πύλης – σημείου ελέγχου που χωρίζει τις περιοχές όπου εκατέρωθεν κατοικούν καθολικοί “εθνοτικοί” και προτεστάντες “ενωτικοί” στο δυτικό Μπέλφαστ. Η ανταποκρίτρια του BBC στην Ιρλανδία Έμμα Βάρντι δήλωσε ότι ομάδες περίπου 100 ατόμων και από τις δύο πλευρές της πύλης έριχναν η μία στην άλλη για ώρες βόμβες μολότοφ. Από την Κυριακή του Πάσχα μέχρι σήμερα 41 αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί ενώ χθες το βράδυ επίθεση δέχθηκε και ένας φωτορεπόρτερ. δήλωσε ότι του επιτέθηκαν από πίσω δύο άνδρες με μάσκες.

Ο τραυματίας φωτορεπόρτερ δήλωσε ένας νεαρός τον πέταξε στο έδαφος, ενώ ένας άλλος του έσπασε τις φωτογραφικές μηχανές που χρησιμοποιούσε.

Η συνάντηση στο κοινοβούλιο του Στόρμοντ αναμένεται να εκδώσει ψήφισμα για τον “άμεσο και ολοκληρωτικό τερματισμό της βίας” στις περιοχές των προτεσταντών. Το αίτημα για το ψήφισμα υπέβαλε το φιλελεύθερο “Κόμμα της Συμμαχίας”,το οποίο ζητά από όλα τα κόμματα του τοπικού κοινοβουλίου να καταδικάζουν τους ταραξίες.

Η πρωθυπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας, Αρλίν Φόστερ, ηγέτης του Ενωτικού Κόμματος, καταδίκασε μέσω Twitter την επίθεση στο λεωφορείο, λέγοντας πως “δεν υπάρχει αιτιολόγηση για τη βία. Είναι λάθος και πρέπει να σταματήσει”, ενώ σημείωσε ότι οι κινητοποιήσεις “δεν εκπροσωπούν ούτε τους καθολικούς ούτε τους προτεστάντες” και “συνιστούν ντροπή για τη Βόρεια Ιρλανδία και το μόνο που εξυπηρετούν είναι να αποσύρουν την προσοχή από αυτούς που παραβίασαν τον νόμο στο Σιν Φέιν”. Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός, μέλος του Σιν Φέιν, κάλεσε να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις και οι συγκρούσεις, αλλά και επιθέσεις εναντίον των αστυνομικών.

Τις τελευταίες ημέρες η αστυνομία έχει προχωρήσει σε δέκα συλλήψεις ατόμων, κάποια από αυτά είναι ηλικίας 13 ετών. Οι ηγέτες των “ενωτικών” προτεσταντών αποδίδουν τη βία και την έκρηξη του κόσμου στο γεγονός ότι η αστυνομία της Βορείου Ιρλανδίας αρνήθηκε να ασκήσει διώξεις σε βάρος μελών του Σιν Φέιν που παρέστησαν σε κηδεία πρώην μέλους του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA) τον περασμένο Ιούνιο παραβιάζοντας τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία. Η πρωθυπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας, Αρλίν Φόστερ, ζήτησε και χθες την παραίτηση του αρχηγού της αστυνομίας Σάιμον Μπερν για παράβαση των καθηκόντων του και μεροληπτική στάση απέναντι στα μέλη του Σιν Φέιν. Στην κηδεία που έχει προκαλέσει την οργή των προτεσταντών παρέστησαν έως και 2.000 άτομα.

Στο μεταξύ ο πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βόρεια Ιρλανδία είπε ότι οι Βρυξέλλες “παρακολουθούν με ανησυχία την κατάσταση” έχοντας πλήρη επίγνωση “των ευαίσθητων ισορροπιών στη χώρα”, δηλώνοντας ότι η Ε.Ε. είναι “πλήρως δεσμευμένη στην εξεύρεση ενός παραγωγικού τρόπου για να επιλυθούν τα όποια προβλήματα”, υπό τον όρο ότι θα τηρηθούν οι κανόνες του Πρωτοκόλλου της Συμφωνίας Αποχώρησης.

Η κηδεία πρώην μέλους του Σιν Φέιν τον περασμένο Ιούνιο που έχει εξοργίσει τους προτεστάντες.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα