ΑΘΗΝΑ
03:58
|
20.04.2024
Τα αμερικανικά αντίποινα για την υποτιθέμενη ρωσική ανάμειξη στις εκλογές ενδέχεται να περιλαμβάνουν κυρώσεις και απέλαση Ρώσων αξιωματούχων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει την ανασκόπηση της έκθεσης σχετικά με τις φερόμενες παρεμβάσεις της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές και το διαβόητο χακάρισμα της SolarWinds και ενδέχεται σύντομα να ανακοινώσει τα αντίποινά της, ανέφερε το Bloomberg, επικαλούμενο τρεις αξιωματούχους που είναι κοντά στην υπόθεση.

Έτσι, τα αμερικανικά “αντίποινα” είναι πιθανόν να περιλαμβάνουν κυρώσεις και απέλαση Ρώσων διπλωματών στις ΗΠΑ, ανέφεραν οι αξιωματούχοι, οι οποίοι ζήτησαν να μην ταυτοποιηθού.

Ανώτεροι αξιωματούχοι αναμένόταν να συναντηθούν την Τετάρτη για να συζητήσουν ποια μέτρα πρέπει να λάβουν, πρόσθεσε το Bloomberg.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν “και το επιτελείο του θα πρέπει τώρα να σταθμίσουν πόσο σκληρά θα τιμωρήσουν τη Ρωσία, τη στιγμή μάλιστα που ζητούν τη βοήθειά της σε φλέγοντα θέματα, όπως η πυρηνική συμφωνία του Ιράν, η επανεκκίνηση των συνομιλιών για τον έλεγχο των όπλων και η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.”

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών υποθέτουν ότι για το “μεγάλο χακάρισμα” ευθύνεται “ένας προηγμένος και επίμων παράγοντας απειλής, πιθανότατα ρωσικής προέλευσης”, σύμφωνα με την Αναπληρώτρια Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ για τον Κυβερνοχώρο, Anne Neuberger

Οι ρωσικές αρχές έχουν απορρίψει επανειλημμένα τους ισχυρισμούς της Ουάσιγκτον σχετικά με την εκλογική παρέμβαση της Μόσχας και την φερόμενη συμμετοχή τους στο “μεγάλο χακάρισμα” του 2020.

Το σκάνδαλο αφορούσε εξελιγμένη κυβερνοεπίθεση κατά μεγάλου αριθμού αμερικανικών κυβερνητικών υπηρεσιών. Η SolarWinds είχε επιβεβαιώσει πως το Orion – το λογισμικό διαχείρισης δικτύου που αποτελεί τη ναυαρχίδα της- είχε χρησιμοποιηθεί ως “κερκόπορτα” για μια μεγάλης κλίμακας επιχείρηση κυβερνοκατασκοπείας. Οι χάκερ εισήγαγαν κακόβουλο κώδικα στα software updates του, φτάνοντας σε περίπου 18.000 πελάτες- μεταξύ των οποίων αμερικανικές κυβερνητικές υπηρεσίες, όπως τα αμερικανικά υπουργεία Οικονομικών και Εμπορίου.

Κυρώσεις και για τον Nord Stream

Eπιπρόσθετα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ενέκρινε δύο πακέτα κυρώσεων κατά του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, χωρίς ωστόσο να έχει ληφθεί η τελική απόφαση για την επιβολή τους, ανακοινώθηκε την Τετάρτη (07/04).

Σύμφωνα με σχετική δημοσίευση του “Politico” που επικαλείται Αμερικανό αξιωματούχο, οι μαύρες λίστες που έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, επηρεάζουν τον διαχειριστή του έργου, δηλαδή την ελβετική εταιρεία Nord Stream 2 AG και τον επικεφαλής της, Ματίας Βάρνιγκ.

Τα πακέτα κυρώσεων κατά του αγωγού Nord Stream 2 θα παρουσιαστούν στο Κογκρέσο τον Μάιο, ενώ η τελικά απόφαση θα ληφθεί από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, ο Λευκός Οίκος συζητά για το διορισμό ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ σχετικά με τη διαπραγμάτευση του τερματισμού της κατασκευής του Nord Stream 2.

Μάλιστα, ο ρόλος του απεσταλμένου φέρεται να προσφέρθηκε στον στενό σύμβουλο του Τζο Μπάιντεν, πρώην συντονιστή του Υπουργείου Εξωτερικών για διεθνή ενεργειακά θέματα, Άμος Χοχστάιν.

Παρ’ όλα αυτά, ορισμένα μέλη της διοίκησης φοβούνται ότι ο διορισμός ειδικού απεσταλμένου ενδέχεται να καθυστερήσει την επιβολή κυρώσεων.

Υπενθυμίζεται πως ο Nord Stream 2 προβλέπει την κατασκευή δύο σειρών αγωγού φυσικού αερίου με συνολική χωρητικότητα 55 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως από τις ρωσικές ακτές μέσω της Βαλτικής Θάλασσας έως την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας.

Στο έργο αντιτίθενται οι ΗΠΑ, οι οποίες προωθούν το υγροποιημένο φυσικό αέριό τους στην Ε.Ε., καθώς και στην Ουκρανία και σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες. Τον Δεκέμβριο του 2019, επιβλήθηκαν κυρώσεις εναντίον του αγωγού φυσικού αερίου, ως αποτέλεσμα των οποίων η ελβετική εταιρεία Allseas αναγκάστηκε να αποχωρήσει. Ωστόσο, τον Δεκέμβριο του 2020, η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου συνεχίστηκε.

Πηγές: Tass, Bloomberg, Politico, Sputnik

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα