ΑΘΗΝΑ
02:44
|
27.04.2024
Τι απαντά το Sputnik V στα fake news των Financial Times.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το φλέγον θέμα της καθυστέρησης στην έγκριση του ρωσικού εμβολίου Sputnik V, σχολίασε σήμερα Πέμπτη (6/4) ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ξεκαθαρίζοντας πως η Ρωσία επιδιώκει να συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό, τα κράτη της ΕΕ είναι δυσαρεστημένα εξαιτίας της μακράς διαδιακασίας έγκρισης του ρωσικού εμβολίου από τον αρμόδιο Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

“Προσπερνάμε το γεγονός ότι η ΕΕ έχει τους δικούς της κανόνες, τα έθιμα, τις συνήθειες. Θέλουμε να συνεργαστούμε και το γεγονός ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) χρειάζεται τόσο πολύ για να εγκρίνει το εμβόλιο Sputnik V, όπως μπορείτε να δείτε, προκαλεί ήδη δυσαρέσκεια στην Ευρώπη” δήλωσε ο Λάβροφ σε συνέντευξη τύπου μετά από συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών του Καζακστάν στη Νουρ-Σουλτάν.

Σημειώνεται ότι η Δύση αντιμετώπισε το ρωσικό εμβόλιο μετά την εμφάνισή του το καλοκαίρι του 2020, σε κάποιες περιπτώσεις με σκεπτικισμό και σε άλλες με αβάσιμες υποθέσεις και σπέκουλα.

Χθες οι Financial Times σε δημοσίευμά τους ανέφεραν πως ο ΕΜΑ την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να ξεκινήσει έρευνα για το κατά πόσο οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου συμφορφώνονται με τα ισχύοντα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Οι παρασκευαστές του Sputnik V απάντησαν στο δημοσίευμα χαρακτηρίζοντάς το ως “fake news”.

“Οι αναφορές για ειδική έρευνα στις κλινικές δοκιμές του Sputnik V που δημοσίευσαν οι FT σήμερα, είναι εσφαλμένες. Η ομάδα του Sputnik V υποβάλλεται σε τακτική αξιολόγηση από τον ΕΜΑ, όπου η ‘καλή κλινική μέθοδος’ (good clinical practice – GCP) είναι μέρος της στάνταρ διαδικασίας για όλα τα εμβόλια” αναφέρει η ανακοίνωση.

“Οι fake αναφορές από ανώνυμες πηγές επιχειρούν να υποβαθμίσουν την αντικειμενική φύση της αξιολόγησης του ΕΜΑ και απευθύνουμε έκκληση στα μίντια να ακολουθούν τις επίσημες ανακοινώσεις του ΕΜΑ και του Sputnik V προκειμένου να αποφεύγεται η διασπορά αναληθών πληροφοριών” προστίθεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Υγείας Μιχαήλ Μουράσκο ομάδα εμπειρογνωμόνων του EMA μεταβαίνει στη Ρωσία στις 10 Απριλίου

Ωστόσο, η υψηλή αποτελεσματικότητά του Sputnik V που επισφαγίστηκε τον Φεβρουάριο του 2021 από το περιοδικό The Lancet (ένα από τα παλαιότερα και πιο σεβαστά ιατρικά περιοδικά στον κόσμο) έδωσε παγκόσμια το πράσινο φως για την έγκριση και την παραγωγή του εμβολίου σε δεκάδες χώρες ανά τον κόσμο.

Σημειώνεται ότι ο Οργανισμός Φαρμάκων της ΕΕ ξεκίνησε τη διαδικασία έγκρισης του Sputnik V στις 4 Μαρτίου. Ωστόσο, η αίτηση αδειοδότησης του Sputnik V εξακολουθεί να εξετάζεται μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τον Γάλλο υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για Ευρωπαϊκά Θέματα, Κλεμάν Μπον, το ρωσικό εμβόλιο δεν είναι δυνατόν να εγκριθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από τα τέλη Ιουνίου. Ο ίδιος κατηγόρησε τη Μόσχα, υιοθετώντας το αφήγημα Γάλλων και άλλων Ευρωπαίων αξιωματούχων περί χρησιμοποίησης του εμβολίου από τη Ρωσία για προπαγανδιστικούς σκοπούς.

Υπό αυτές τις συνθήκες αρκετές χώρες της Ε.Ε. όπως η Ουγγαρία και η Σλοβακία προχώρησαν σε μονομερείς εγκρίσεις του ρωσικού εμβολίου στο εσωτερικό τους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Ξεκινούν προγράμματα προληπτικού ελέγχου για 3 μορφές καρκίνου και καρδιαγγειακά νοσήματα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα