ΑΘΗΝΑ
18:19
|
08.05.2024
Ο Τσαβούσογλου αδειάζει τον Σαρλ Μισέλ. "Η διευθέτηση των θέσεων έγινε σύμφωνα με τις υποδείξεις τους" λέει.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με μία μακροσκελή ανάρτησή του στο Facebook ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, επιχειρεί να δικαιολογήσει αφενός τη δική του “απραξία” και “αναισθησία” και αφετέρου τον Ταγίπ Ερντογάν για την ταπεινωτική αντιμετώπιση της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας για “σκληρές ερμηνείες” του σκανδάλου.

Ο Σαρλ Μισέλ δέχθηκε σωρεία επικρίσεων για την αναισθησία του καθώς και για την έλλειψη αστικής ευγένειας έναντι της προέδρου της Κομισιόν, που έμεινε εμβρόντητη μπροστά στην αδιαφορία και των δύο ανδρών, επιλέγοντας στη συνέχεια να κάτσει μόνη της στον τεράστιο κανεπέ που βρισκόταν αρκετά μέτρα μακριά από τους “θρόνους” του διδύμου Μισέλ-Ερντογάν.

Ωστόσο, ακόμη και την ύστατη στιγμή, αντί να αναγνωρίσει την γκάφα του και να στηλιτεύσει την απαράδεκτη συμπεριφορά του Ερντογάν, διακαιολογεί αφενός τον εαυτό του και αφετέρου τον “σουλτάνο”, ψέγοντας το… πρωτόκολλο. Κατά τον Σαρλ Μισέλ για τη “δυσάρεστη κατάσταση” ευθύνεται αποκλειστικά η “αυστηρή ερμηνεία των κανόνων του πρωτοκόλλου από τις τουρκικές υπηρεσίες”.

Ωστόσο, τόσο ο Τούρκος ΥΠΕΞ, όσο και Τούρκοι αξιωματούχοι αδειάζουν τον Σαρλ Μισέλ τονίοντας ότι τα πάντα έγιναν σύμφωνα με εκείνα που ζήτησε η προκαταρκτική αντιπροσωπία της ΕΕ που προετοίμασε την επίσκεψη. ” Η διευθέτηση των θέσεων έγινε σύμφωνα με τις υποδείξεις τους. Οι υπηρεσίας πρωτοκόλλων μας είχαν έλθει προηγουμένως σε επαφή κι υλοποιήθηκαν οι απαιτήσεις τους” δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Απαντώντας στην κατακραυγή ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε “άδικες” τις κατηγορίες εις βάρος της χώρας του: “Η Τουρκία είναι μια χώρα με βαθιές ρίζες. Δεν φιλοξενεί ξένους για πρώτη φορά. Το πρωτόκολλο που εφαρμόζεται στις συναντήσεις στην Τουρκία είναι το διεθνές πρωτόκολλο και εφαρμόζεται στο πλαίσιο της παγκοσμίως γνωστής τουρκικής φιλοξενίας”, τόνισε.

Τέλος, η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Sabah μεταδίδει επικαλούμενη πηγές από την Άγκυρα ότι η ΕΕ είναι υπεύθυνη για το περιστατικό κι ότι οι υπηρεσίες πρωτοκόλλου των Βρυξελλών είχαν υποδείξει πριν τη συνάντηση τις θέσεις των Ερντογάν, Σαρλ Μισέλ και Φον ντερ Λάιεν.

Ολόκληρη η ανάρτηση του Σαρλ Μισέλ:

Αυτή την Τρίτη, η Ουρσούλα φον ντερ Λάιεν και εγώ συμμετείχαμε σε μια συνάντηση στην Άγκυρα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ορισμένες εικόνες προκάλεσαν αντιδράσεις και μερικές φορές σκληρές ερμηνείες. Αυτό με οδηγεί να αντιδράσω.

Η επίσκεψή μας σηματοδότησε μια σημαντική στιγμή στη σύνθετη διαδικασία βελτίωσης των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία. Ήταν το αποτέλεσμα της προσεκτικής προετοιμασίας και της διπλωματικής εργασίας που πραγματοποιήθηκε για πολλούς μήνες για να επιστρέψει αυτή η χώρα σε μια πιο εποικοδομητική προσέγγιση στη σχέση της με την ΕΕ.

Και παρά τη σαφή επιθυμία να κάνει το σωστό, η αυστηρή ερμηνεία των κανόνων του πρωτοκόλλου από τις τουρκικές υπηρεσίες προκάλεσε μια δυσάρεστη κατάσταση: τη διαφοροποιημένη, ακόμη και μειωμένη, μεταχείριση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι λίγες εικόνες που εμφανίστηκαν έδωσαν την εντύπωση ότι θα ήμουν αναίσθητος σε αυτήν την κατάσταση. Τίποτα δεν είναι πιο μακριά ούτε από την πραγματικότητα, ούτε από τα βαθιά συναισθήματά μου. Ούτε επιτέλους οι αρχές του σεβασμού που μου φαίνονται απαραίτητες.

Εκείνη την στιγμή, ενώ αντιλαμβανόμαστε τη λυπηρή φύση της κατάστασης, επιλέξαμε να μην την επιδεινώσουμε από ένα δημόσιο περιστατικό, και να έχουμε προνόμιο σε αυτήν την αρχή της συνάντησης την ουσία της πολιτικής συζήτησης που πρόκειται να ξεκινήσουμε, η Ουρσούλα και εγώ, με τους οικοδεσπότες μας.

Η ουσία ήταν συγκεκριμένα η ομιλία που κάναμε στον Πρόεδρο Ερντογάν σχετικά με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, τα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών και γενικότερα την υπεράσπιση των θεμελιωδών μας αξιών του κράτους δικαίου και της ελευθερίας της έκφρασης. Πριν από την επίσημη συνάντηση, είχα συναντηθεί με εκπροσώπους των Γυναικών του ΟΗΕ και άλλων υπηρεσιών του ΟΗΕ. Και κάναμε ένα σημείο να οργανώσουμε στην Άγκυρα, παρά τις αντίθετες πιέσεις, μια κοινή συνέντευξη τύπου με την Ουρσούλα για να δώσουμε έναν λογαριασμό χωρίς ταμπού των συζητήσεων μας με την τουρκική πλευρά.

Λυπάμαι λοιπόν για δύο λόγους. Πρώτον, με την εντύπωση ότι θα ήμουν αδιάφορος για την αμηχανία του πρωτοκόλλου έναντι της Ούρσουλα. Ωστόσο, δεδομένου ότι έχω την τιμή να συμμετάσχω σε αυτό το ευρωπαϊκό πρόγραμμα, στο οποίο δύο μεγάλα ιδρύματα από τα τέσσερα διευθύνονται από γυναίκες, την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και την Κριστίν Λαγκάρντ. Και επίσης περήφανος που μια γυναίκα, η πρώτη στην ιστορία, με αντικατέστησε ως πρωθυπουργός του Βελγίου.

Τέλος, λυπάμαι, διότι αυτή η κατάσταση επισκιάζει το μεγάλο και επωφελές γεωπολιτικό έργο που πραγματοποιήσαμε μαζί στην Άγκυρα, και του οποίου ελπίζω ότι η Ευρώπη θα αποκομίσει τους καρπούς.”

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βρήκαν νέο ομαδικό τάφο στο νοσοκομείο Αλ Σίφα της Γάζας

Πιερρακάκης στο Βατικανό: Απαράδεκτη απόφαση η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί

Ζελένσκι: Στέλνει κατάδικους να πολεμήσουν-Ποινές στους ανυπότακτους

Ε.Ε: Εγκρίθηκε το σχέδιο για χρηματοδότηση του Κιέβου μέσω των δεσμευμένων ρωσικών κεφαλαίων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα