ΑΘΗΝΑ
05:10
|
27.04.2024
Eκατοντάδες νέοι συγκεντρώθηκαν ξανά στο δυτικό Μπέλφαστ την Πέμπτη, με την αστυνομία καταστολής να αντιμετωπίζει τους διαδηλωτές με κανόνια νερού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Παρά τις εκκλήσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον και του Ιρλανδού ομολόγου του Μιχόλ Μάρτιν για ηρεμία, τα επεισόδια μεταξύ προτεσταντών Ενωτικών και καθολικών Ρεπουμπλικανών, συνεχίστηκαν στη Βόρεια Ιρλανδία που συγκλονίζεται από ταραχές εδώ και μία εβδομάδα.

Eκατοντάδες πολίτες, κυρίως νέοι, συγκεντρώθηκαν ξανά στο Δυτικό Μπέλφαστ την Πέμπτη, με την ειδική αστυνομία καταστολής να αντιμετωπίζει τους διαδηλωτές με κανόνια νερού στους δρόμους της Βόρειας Ιρλανδίας.

Η αστυνομία από την πλευρά της αντιμέτωπη με τους Ρεπουμπλικανούς διαδηλωτές δέχτηκε πέτρες και κοκτέιλ Μολότοφ καθώς προσπαθούσε να εμποδίσει το πλήθος να κατευθυνθεί προς τους Ενωτικούς διαδηλωτές, μεταδίδει δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Έχει περάσει μια εβδομάδα από τότε που η βρετανική επαρχία συγκλονίζεται από αυτές τις πρωτοφανείς, μετά το 1998, συγκρούσεις, με τα περισσότερα βίαια επεισόδια να λαμβάνουν χώρα κυρίως σε περιοχές όπου διαμένουν πιστοί στο βρετανικό στέμμα, προτεστάντες στην πλειοψηφία τους.

Τα βίαια αυτά επεισόδια, που έχουν προκαλέσει μέχρι στιγμής τον τραυματισμό περισσοτέρων από 50 αστυνομικών, φέρνουν στο προσκήνιο τις μνήμες των 3.500 θανάτων που σημειώθηκαν κατά τις τρεις δεκαετίες των “Ταραχών” μεταξύ των καθολικών Ρεπουμπλικανών που θέλουν την επανένωση με την Ιρλανδία και των προτεσταντών Ενωτικών, ένθερμων υποστηρικτών της διατήρησης της ένωσης της επαρχίας με τη Βρετανία.

Οι νέες ταραχές ξέσπασαν παρά τις εκκλήσεις για ηρεμία χθες Πέμπτη (8/4) των πρωθυπουργών της Βρετανίας και της Ιρλανδίας, που ένωσαν τη φωνή τους με αυτήν των ηγετών της Βόρειας Ιρλανδίας, Ενωτικών και Ρεπουμπλικανών, για να καταδικάσουν την “απαράδεκτη” βία, μέσα σε ένα κλίμα έντασης και πικρίας στον απόηχο του Brexit.

Χθες, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, εξέφρασε την “ανησυχία” της Ουάσινγκτον για τις ταραχές και απηύθυνε έκκληση για ηρεμία τονίζοντας ότι δεν θα πρέπει να πέσει “θύμα” του Brexit η ειρηνευτική “Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής”.

Πριν από την έκτακτη συνεδρίαση του τοπικού κοινοβουλίου, η κυβέρνηση της Βόρειας Ιρλανδίας, που αποτελείται από Ενωτικούς και Ρεπουμπλικάνους, εξέδωσε κοινή ανακοίνωση καταγγέλλοντας την τη βία και ζητώντας “τον τερματισμό των επιθέσεων κατά της αστυνομίας, των δημοσίων υπηρεσιών και των κοινοτήτων”.

Ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος έστειλε στην περιοχή τον υπουργό του αρμόδιο για τα θέματα της Βόρειας Ιρλανδίας Μπράντον Λιούις, είχε συνομιλία το απόγευμα με τον Ιρλανδό ομόλογό του, Μιχόλ Μάρτιν.

“Υπογραμμίζοντας ότι η βία είναι απαράδεκτη, κάλεσαν σε ηρεμία”, αναφέρει η ανακοίνωση του Δουβλίνου. “Μέσω του διαλόγου και της εργασίας στα θεσμικά όργανα που έχουν συσταθεί με τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευή (σσ η οποία έθεσε τέλος στις Ταραχές το 1998) πρέπει να προχωρήσουμε”.

Ειδικοί ωστόσο θεωρούν ότι αυτές οι διαμαρτυρίες δεν εμφανίστηκαν ξαφνικά από το πουθενά, ούτε αφορούν μόνο το Brexit και το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας. Είναι το αποκορύφωμα ενός σύνθετου μείγματος αλλαγών και της βαθιάς αντίστασης σε αυτήν αλλά και μιας ριζωμένης πολιτικής και κοινωνικής αδράνειας.

Τα βίαια επεισόδια ξέσπασαν για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα μεσούσης της αυξανόμενης έντασης λόγω του Brexit και του θυμού για την απόφαση της αστυνομίας να μην διώξει ηγετικά στελέχη του ιρλανδικού ρεπουμπικανικού κόμματος Σιν Φέιν, τα οποία φέρεται να παραβίασαν τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορονοϊού κατά τη διάρκεια της κηδείας ενός πρώην ηγετικού στελέχους του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA).

Πηγές:belfastlive.co, BBC, AΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα