ΑΘΗΝΑ
13:28
|
25.04.2024
“Το σύστημα έχει κενά” και η εργοδοσία τα εκμεταλλεύτηκε – Το “όχι” στον συνδικαλισμό προηγείται.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δυσάρεστα είναι τα μηνύματα για το μέλλον του συνδικαλισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς τα πρώτα αποτελέσματα από την ψηφοφορία των εργαζομένων στην Αλαμπάμα για τη δημιουργία του πρώτου συνδικάτου στον όμιλο της Amazon δίνουν μεγάλο προβάδισμα στο “όχι”.

Η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται και μέχρι στιγμής το “όχι” προηγείται με 1.100 ψήφους ενώ το “ναι” έχει συγκεντρώσει 463 ψήφους, όπως αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης. Το συνδικάτο καταγγέλλει “παράνομες και βρόμικες” τακτικές από την πλευρά της εργοδοσίας. Η ένωση εργαζομένων στις αποθήκες της Αλαμπάμας RWDSU, η οποία διοργάνωσε την ψηφοφορία, δηλώνει απαισιόδοξη για την τελική έκβαση της κάλπης με τον πρόεδρο της να έχει σχεδόν παραδεχθεί την ήττα του.

“Το σύστημά μας έχει κενά και η Amazon τα εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας” δήλωσε ο επικεφαλής του RWDSU Στιούαρτ Άπλμπομ ενώ πρόσθεσε ότι η ένωση θα προσφύγει στο Συμβούλιο Εργασίας προκειμένου ο κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου να λογοδοτήσει για την κατάφορα παράνομη συμπεριφορά του κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. “Ασχέτως αποτελέσματος η ψηφοφορία αντιπροσωπεύει μια σημαντική στιγμή για το κίνημα και οι φωνές των εργαζομένων θα ακουστούν”, πρόσθεσε ο Άπλμπομ.

Εκπρόσωποι της Amazon επιτέθηκαν πρόσφατα μέσω του Twitter στους Αμερικανούς βουλευτές που στηρίζουν το συνδικάτο. Αρνήθηκαν επίσης ότι οι εργαζόμενοι στην εταιρεία αναγκάζονται να ουρούν σε δοχεία διότι δεν έχουν αρκετό χρόνο να πάνε στην τουαλέτα, αντίθετα με τις καταγγελίες και τις φωτογραφίες που μετέδωσαν διάφορα μέσα ενημέρωσης. Στην αποθήκη η Amazon χρησιμοποίησε διάφορες τακτικές αποτροπής, από μηνύματα στα κινητά των εργαζομένων ως αφίσες στις τουαλέτες.

Το συνδικάτο καταγγέλλει επίσης ότι η εταιρεία τοποθέτησε την κάλπη σε εργασιακό χώρο δίνοντας στους εργαζόμενους την εντύπωση ότι η εργοδοσία ότι θα επέβλεπε την κάθε ψήφο και τον κάθε ψηφοφόρο. Η εταιρεία διαψεύδει ότι συνεννοήθηκε με τα αμερικανικά ταχυδρομεία για την τοποθέτηση της κάλπης. Υποστηρίζει ότι επέλεξε αυτόν τον χώρο γιατί θα ήταν “πιο βολικός για τους υπαλλήλους να ψηφίσουν είτε προσερχόμενοι στην εργασία τους είτε κατά την αποχώρησή τους”.  

Ωστόσο, ηλεκτρονική αλληλογραφία της Amazon με τα ταχυδρομεία που περιήλθε στην κατοχή της “Ουάσινγκτον Ποστ” δείχνει ότι η ταχυδρομική υπηρεσία δέχθηκε πιέσεις από την εταιρεία του Τζεφ Μπέζος. Η ψήφος υπέρ της ένωσης θα ήταν μόνο το πρώτο βήμα στην αναγνώριση της εργατικής ένωσης της Amazon. “Η συζήτηση σχετικά με τις οικονομικές και φυλετικές ανισότητες αυξάνεται”, δηλώνουν οι ειδικοί. Μεγάλα ονόματα όπως ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αλλά και ο γερουσιαστής Μπερνι Σάντερς έχουν ταχθεί στο πλευρό των εργαζομένων στηρίζοντας την κίνηση αυτή.

Από τους 6.000 εργαζόμενους στην εγκατάσταση Μπέσεμερ στην Αλαμπάμα μόνο το 55% ψήφισε για τη δημιουργία του συνδικάτου.

Πηγή: RT News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φορολογικές δηλώσεις: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για την υποβολή τους

Celebrities στα εστιατόρια

Φωτιά στη Λακωνία-Ρίψεις νερού και από εναέρια μέσα

Νίκαια: Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε τον αντιδήμαρχο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα