ΑΘΗΝΑ
16:40
|
26.04.2024
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 290.964. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.839 ασθενείς.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ ανέρχονται σε 2.747, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 290.964 (ημερήσια μεταβολή +1.0%), εκ των οποίων 51.4% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 99 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.978 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid-19 είναι 78, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 8.758 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 790 (64.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 82.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.839 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 559 (ημερήσια μεταβολή -6.05%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 522 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 103 έτη).

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν 57.370 τεστ (18.390 μοριακά και 38.980 rapid).

O χάρτης της διασποράς

Σταθερά, όπως κάθε μέρα έτσι και σήμερα, η Αττική κατακτά την αρνητική πρωτιά στην κατανομή των κρουσμάτων, αφού συγκεντρώνει και πάλι τα μισά κρούσματα της χώρας. Ακολουθεί η Θεσσαλονίκη, στην οποία η επιτροπή εισηγήθηκε να ανοίξουν τα μαγαζιά με click away.

Συγκεκριμένα, το Λεκανοπέδιο καταγράφει 1.248 κρούσματα, ενώ η συμπρωτεύουσα 379. Τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων «δίνει» και η Αχαΐα -στην οποία αναμένεται επίσης να δοθεί πράσινο φως για άνοιγμα των καταστημάτων- με 111 κρούσματα.

Άνοιγμα των καταστημάτων σε Αχαΐα και Θεσσαλονίκη 

Το άνοιγμα του λιανεμπορίου από την Δευτέρα 12 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη με τη μέθοδο του click away και στην Αχαΐα με click in shop και click away -στο μοντέλο της Αττικής-, καθώς και επαναλειτουργία των πρακτορείων ΟΠΑΠ υπό όρους, ανακοίνωσε επίσημα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδιαλιά, αλλάζει το όριο ατόμων στα καταστήματα, καθώς αίρεται το πλαφόν των 20 ατόμων και πλέον η αναλογία έχει ως εξής:

  • Για επιφάνειες καταστημάτων έως 500 τετραγωνικά, 1 άτομο ανά 25 τετραγωνικά
  • Για επιφάνειες άνω των 500 τετραγωνικών, για κάθε 100 τετραγωνικά πλέον των 500, επιτρέπεται ένας πελάτης.

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε τα καταστήματα στη Θεσσαλονίκη να λειτουργήσουν μόνο με τη μέθοδο του click away ενώ για την Αχαΐα να επιτρέπονται και τα ραντεβού εντός των καταστημάτων. Για την Κοζάνη, η εισήγηση επαναλειτουργίας είναι αρνητική καθώς η επιδημιολογική εικόνα είναι πιο επιβαρυμένη.

«Καμπανάκι» Παπαευαγγέλου για την ενδοοικογενειακή μετάδοση

«Το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια είναι σημαντικά επιβαρυμένο. Είναι σαφές ότι υπάρχει μεγάλη διασπορά στην κοινότητα κυρίως στις μεγάλες πόλεις και ότι η μετάδοση συνεχίζεται» ανέφερε αρχικά η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία από την ιχνηλάτηση, οι περισσότερες μεταδόσεις αφορούν ενδοοικογενειακή μετάδοση του ιού. Είναι μέρες τώρα άλλωστε που ακούμε από τους παθολόγους και λοιμωξιολόγους να μας λένε ότι νοσηλεύουν ολόκληρες οικογένειες» είπε η κα Παπαευαγγέλου.

«Με την επικράτηση της βρετανικής μετάλλαξης είναι ξεκάθαρο ότι εάν ο ιός τρυπώσει μέσα στο σπίτι, είναι πιθανό να κολλήσουν όλοι. Ακόμα, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι πολύ συχνά αναφέρεται έκθεση σε συναθροίσεις όχι μόνο μέσα σε σπίτια όπου όλοι γνωρίζουμε ότι ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα μεγάλος, αλλά και σε εξωτερικούς χώρους», συνέχισε.

Όπως ανέφερε η καθηγήτρια, ο δείκτης θετικότητας ανέρχεται σε 6,1%, ωστόσο έχει παραμείνει σταθερός τις τελευταίες ημέρες. «Να προσέχουμε χωρίς υπερβολές» είπε, σημειώνοντας πως την τελευταία εβδομάδα είχαμε πάνω από 3.000 νέα κρούσματα ημερησίως κατά μέσο όρο.

Η κυρία Παπαευαγγέλου υπογράμμισε ότι έχει αυξηθεί ο ημερήσιος αριθμός διεξαγωγής τεστ, ενώ αναφερόμενη στα self tests εκτίμησε ότι είναι δεδόμενο πως με τα self tests θα έχουμε πολλά περισσότερα νέα κρούσματα.

«Η ματιά μας είναι στραμμένη στη βόρεια Ελλάδα» σημείωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου που τόνισε ωστόσο πως αυξημένη διάδοση εντοπίζεται και στα νησιά Κως, Κάρπαθος, Νάξος, Ρόδος, Σάμος και Λέσβος.

Συνολικά, 5.500 ασθενείς νοσηλεύονται με κορωνοϊό στα νοσοκομεία όλης της χώρας, με μέσο όρο 530 εισαγωγές τη μέρα. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν στην κεντρική και δυτική Μακεδονία, με την κάλυψη απλών κλινών στη Θεσσαλονίκη να φτάνει στο 62%. Συνολικά στην επικράτεια ο δείκτης Rt είναι περίπου στη μονάδα, χαμηλότερος στη νότια Ελλάδα και λίγο πάνω από το ένα, (1,1) στη βόρεια Ελλάδα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τι απαντά ο γιατρός για τον θάνατο του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου

Διατάχθηκε ΕΔΕ στο Αττικόν για τον θάνατο του 79χρονου πατέρα του Καλλιάνου

Πάει τέλειωσε ο Γιαννάκης το καλό παιδί, λέει ο Καλλιάνος για τη νοσηλεία του πατέρα του

Εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων μετέτρεψαν απογευματινό χειρουργείο σε πρωινό και δωρεάν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα