ΑΘΗΝΑ
07:58
|
27.04.2024
Κλείνει τη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης (ENA) που από το 1945 ανέδειξε υπουργούς, πρωθυπουργούς, προέδρους αλλά και τον θεσμό της γαλλικής γραφειοκρατίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε 12 μήνες από σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ενδέχεται να επιδιώκει την επανεκλογή του στο Μέγαρο των Ηλυσίων και δείχνει αποφασισμένος να δείξει στους πολίτες του πόσο αφοσιωμένος είναι στο όραμά του: αυτό της ριζικής μεταρρύθμισης των θεσμών της χώρας του.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη το κλείσιμο της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, η οποία προετοιμάζει και εκπαιδεύει την κυβερνητική ελίτ της Γαλλίας από το 1945. Και ο ίδιος ο Μακρόν είναι απόφοιτος της διάσημης σχολής ENA της Γαλλίας. Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο το κλείσιμο της ENA εντάσσεται στο μεγαλόπνοο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και μεταρρύθμισης των ανώτατων υπαλλήλων του γαλλικού Δημοσίου. Είπε ότι η ανάγκη για την αλλαγή του Δημοσίου έγινε ακόμα πιο επιτακτική μπροστά στις προκλήσεις που δημιούργησε η υγειονομική κρίση.

“Το 2021, η χώρα μας βρέθηκε αντιμέτωπη με μια ιστορική πανδημία… Καθήκον μας είναι να αντιδράσουμε”, είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας σε μια συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών με 600 δημοσίους υπαλλήλους, επισημαίνοντας αρκετοί πολίτες έδειξαν την περιφρόνησή τους για τον τρόπο με τον οποίο η δημόσια διοίκηση έχει διαχειριστεί την κρίση. “Θα ληφθούν πολλές αποφάσεις”, είπε ο Μακρόν στους δημόσιους υπαλλήλους: η πρώτη θα είναι το κλείσιμο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης”, πρόσθεσε.

Θα αντικατασταθεί από το Ινστιτούτου Δημόσιων Υπηρεσιών, το οποίο θα αρχίσει να λειτουργεί από τον Ιανουάριο του 2022 και θα αναλάβει την εκπαίδευση και κατάρτιση της νέας γενιάς δημοσίων υπαλλήλων. Μία από τις βασικές αλλαγές του Μακρόν είναι ότι θα σταματήσει η προαγωγή και ανέλιξη των ανώτατων υπαλλήλων του Δημοσίου να εξαρτάται από τους βαθμούς τους στην ENA.

Πηγή: Politico


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα