ΑΘΗΝΑ
16:39
|
24.04.2024
Νέο δημοσιογραφικό ατόπημα της ΕΡΤ, που ανέφερε λανθασμένα το 2015 ως έτος τέλεσης των αδικημάτων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αίσθηση προκαλεί η κάλυψη από πλευράς κρατικής τηλεόρασης της χθεσινής ενέργειας της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης για κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων της πρεσβείας της Βενεζουέλας σε εκτέλεση απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας.

Η κατάσχεση, που αφορούσε την υπόθεση μιας από τα θύματα των σεξουαλικών παρενοχλήσεων που έλαβαν χώρα το 2013, και στο πλαίσιο σωρείας καταγγελιών κατά του τότε πρέσβη, έγινε αφορμή για σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Η ΕΡΤ όμως, κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού δελτίου της Παρασκευής (9/4) και κόντρα στην χρονική ροή των γεγονότων, είχε διαφορετική γνώμη για τον χρόνο των τελεσθέντων αδικημάτων.

2015 ή όχι;

Συγκεκριμένα, το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ κάνει λόγο για καταγγελία που έγινε το 2015 από υπάλληλο της πρεσβείας, αναφορά που αναπαράγεται τόσο από την δημοσιογράφο και παρουσιάστρια του μεσημεριανού δελτίου Χρύσα Παπασταύρου, αλλά και τον δημοσιογράφο Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ενώ συνοδεύεται από σχετικό κείμενο που αναφέρεται στο ίδιο έτος ως χρονολογία τέλεσης των (σεξουαλικού χαρακτήρα) αδικημάτων από πλευράς του πρώην πρέσβη, και όταν στην κυβέρνηση βρισκόταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Στα πλαίσια του ρεπορτάζ παρατίθεται συνέντευξη της δικαιωθείσας υπαλλήλου της πρεσβείας, Ξένιας Μπουραζανίδου στην δημοσιογράφο στο περιοδικό Marie Claire, που έλαβε χώρα πριν λίγες ημέρες.

38:33 η αρχή του ρεπορτάζ της ΕΡΤ

Όπως όμως είναι εύκολο κανείς να διαπιστώσει βλέποντας ολόκληρη την συνέντευξή, η κυρία Μπουραζανίδου απαντώντας σε ερώτηση της δημοσιογράφου του περιοδικού Εβίτας Τσιλοχρήστου σχετικά με τις καταγγελίες υπαλλήλων της πρεσβείας για σεξουαλική παρενόχληση από τον τότε πρέσβη της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, Φράνκλιν Γκονζάλες, και παραθέτοντας την προσωπική της οδυνηρή εμπειρία, αναφέρεται στην περίοδο από τον Οκτώβρη του 2012 έως και τον Ιούλιο του 2013, όταν και ο τελευταίος απομακρύνθηκε από το πόστο του (0:33). Πρόκειται δηλαδή για την περίοδο όταν πρωθυπουργός της χώρας ήταν ο Αντώνης Σαμαράς και υπουργός Εξωτερικών ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Στο 0:33 η σχετική ερώτηση της δημοσιογράφου Εβίτας Τσιλοχρήστου

Η υπάλληλος, στην οποία επιδικάστηκε αποζημίωση ύψους 30000 ευρώ από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, και επί της οποίας το Υπουργείο Δικαιοσύνης έδωσε την άδεια για κατασχέσεις από την πρεσβεία της Βενεζουέλας, επιβεβαιώνει στην συνέντευξή της την εμπλοκή ατόμου που ανήκε στον ΣΥΡΙΖΑ με πρόσωπο της πρεσβείας και το οποίο τους προέτρεψε να μην γνωστοποιήσουν το ζήτημα και να επιδιώξουν λύση «εσωτερικά».

Αναφέρεται όμως και στην παρέμβαση του αρχηγού της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, μετά από την οποία δρομολογήθηκαν εξελίξεις που είχαν ως τελικό αποτέλεσμα την απομάκρυνση του Φράνκλιν Γκονζάλες από την θέση του πρέσβη.

Τέλος, το θύμα, αναφερόμενο στον αντικαταστάτη του Γκονζάλες, έκανε λόγο για υποτιμητική -αν και εντός των υπηρεσιακών ορίων- συμπεριφορά που σκοπό είχε να ωθήσει τις εργαζόμενες στην παραίτηση, με την μία τελικά να παραιτείται και τις άλλες να απολύονται δύο χρόνια μετά.

Ανακρίβεια ή ακρίβεια;

Κατόπιν τούτων, αποτελεί άξιο απορίας πως ένας δημοσιογραφικός οργανισμός του μεγέθους και της ιστορίας της ΕΡΤ συντελεί στην δημιουργία λανθασμένων εντυπώσεων, όταν πρόκειται μάλιστα για ένα ζήτημα τόσο εύκολο να εξακριβωθεί ως προς την χρονική αλληλουχία των πραγμάτων με μια απλή αναζήτηση στο Google. Εκτός κι αν τα κίνητρα της εν λόγω ανακρίβειας δεν είναι τόσο αθώα όσο κάποιοι καλοπροαίρετοι θα ήθελαν να πιστεύουν.

Εξάλλου, το παρόν ατόπημα της ΕΡΤ δεν φαίνεται να αποτελεί εξαίρεση και έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενα περιστατικά δημοσιογραφικής αναξιοπιστίας της κρατικής τηλεόρασης, με αποκορύφωμα -τουλάχιστον έως σήμερα- το έγγραφο λογοκρισίας που κυκλοφόρησε τον Φλεβάρη του 2021 εντός ΕΡΤ και προέτρεπε να μην παιχτεί φωτογραφικό υλικό από το διαβόητο γλέντι του πρωθυπουργού στην Ικαρία.


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι ΗΠΑ απειλούν το Πακιστάν για τις συμφωνίες με το Ιράν

Ξυλοδαρμός στη Βουλή: Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος

Σπαρτιάτες: Εκτός ευρωεκλογών με απόφαση του Αρείου Πάγου

Ανεξάρτητη έρευνα για ομαδικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας ζητά η Ε.Ε.

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα