ΑΘΗΝΑ
18:19
|
26.04.2024
Συντονισμένα μέτρα, με ανοικτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης, μελετούν οι ηγέτες έξι χωρών της περιφερειακής νοτιοαφρικανικής ένωσης SADR.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο συντονισμό περιφερειακών πολιτικών και μέτρων που θα αποτρέψουν την επανάληψη του προ 15ημέρου λουτρού αίματος που προκάλεσαν εκατοντάδες καλά εξοπλισμένοι τζιχαντιστές στην πόλη Πάλμα της βόρειας Μοζαμβίκης, με αποτέλεσμα πολλές δεκάδες νεκρούς και χιλιάδες εκτοπισμένους, αποφάσισαν να προχωρήσουν οι ηγέτες έξι χωρών της “Νοτιοαφρικανικής Κοινότητας Ανάπτυξης” (SADR).

Οι πρόεδροι Μοζαμβίκης, Μποτσουάνα, Μαλάουι, Νότιας Αφρικής, Τανζανίας και Ζιμπάμπουε, παρουσία του Εκτελεστικού Γραμματέα της SADR, Δρ. Στεργκομένα Λόρενς Ταξ, συναντήθηκαν εκτάκτως την Πέμπτη στην πρωτεύουσα της Μοζαμβίκης, Μαπούτο, σε μία προσπάθεια να αποφασίσουν από κοινού συντονισμό δράσης κατά των τζιχαντιστών.

Ειδικότερα, καταδίκασαν την “ειδεχθή επίθεση” στην Πάλμα, συζήτησαν τα συμπεράσματα έκθεσης τρόικας της Νοτιοαφρικανικής Κοινότητας Ανάπτυξης για την τρομοκρατία και την κατάσταση ασφαλείας στη Μοζαμβίκη και δήλωσαν αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε “περιφερειακή αναλογική απάντηση” αποφεύγοντας να την εξειδικεύσουν.

Ανακοίνωσαν τη συγκρότηση “τεχνικής ομάδας” που θα αναπτυχθεί στο Μαπούτο τις επόμενες βδομάδες και προγραμμάτισαν την σύγκλιση της υπουργικής συνόδου του οργανισμού στις 28 Απριλίου στο Μαπούτο της Μοζαμβίκης, μην αποκλείοντας το ενδεχόμενο περιφερειακής επέμβασης σε περίπτωση νέας πρόκλησης από τους τζιχαντιστές που εδώ και μερικά χρόνια κλιμακώνουν τις πάνω από 800 φονικές επιθέσεις στην βόρεια επαρχία Κάμπο Ντελγάδο (Cabo Delgado), όπου υπάρχουν μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου τα οποία σχεδιάζουν ή έχουν ήδη ξεκινήσει να εκμεταλλεύονται η γαλλική εταιρία Ενέργειας και η αμερικανική Total ExxonMobil.

Σχεδιασμοί περιφερειακής επέμβασης

Ο Ζιμπαμπουέζος πρόεδρος Έμερσον Μνανγκάγκουα μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά το πέρας της έκτακτης συνόδου πρόσθεσε πως συμφώνησε με τους άλλους πέντε ομολόγους του να ενεργοποιήσουν διαδικασία που θα διευκολύνει άμεσα την δυνατότητα περιφερειακής επέμβασης.

Νωρίτερα ο Μοζαμβικανός ομόλογός του, Φίλιπε Νιούσι δεν έκρυψε πως η κυβέρνησή του αξιολογεί τις ανάγκες για περιφερειακή υποστήριξη στο εσωτερικό της χώρας του, επισημαίνοντας πως πρόκειται για ζήτημα κυριαρχίας. “Κανένας πόλεμος δεν κερδίζεται εάν δεν ξεκαθαρίσεις από την αρχή τι πρέπει να κάνει η χώρα σου και τι να κάνουν οι σύμμαχοί σου” πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Μάστιγα οι τζιχαντιστές στην Αφρική

Τα τελευταία χρόνια η δράση τζιχαντιστών οργανώσεων και παρακλαδιών του “Ισλαμικού Κράτους”, της Αλ Κάιντα και της “Αλ Σαμπάμπ”, επεκτείνεται από τη βόρεια και τη δυτική Αφρική στην κεντρική και στην νότια, ελάχιστα χρόνια μετά την καταστροφική επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Λιβύη το 2011.

.

Στην περίπτωση της Μοζαμβίκης φαίνεται πως η δράση τους ευνοείται, εδώ και τέσσερα χρόνια, από το συνδυασμό του ανταγωνισμού εταιριών (εντός και εκτός χώρας) για την αξιοποίηση πρόσφατα ανακαλυφθέντων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και της αδυναμίας ή αδιαφορίας των αρμόδιων αρχών να εξασφαλίσουν στοιχειώδη ευημερία στο λαό της χώρας που παρά τον ορυκτό και φυσικό πλούτο πασχίζει να επιβιώσει, βουτηγμένος στο βάλτο μεγάλης φτώχειας και έλλειψης βασικών υποδομών σε Υγεία, Εκπαίδευση και ευκαιρίες αξιοπρεπούς εργασίας.

Mozambique: French energy giant Total withdraws after militant attacks |  France | The Guardian
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης και ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Τον Ιούνιο η δίκη Κασιδιάρη-Σπαρτιατών για εξαπάτηση εκλογέων

Τραυματίας σε τροχαίο Ισραηλινός ακροδεξιός υπουργός

Αναβάλλεται το ταξίδι του Ερντογάν στις ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα