ΑΘΗΝΑ
02:13
|
08.09.2024
Αν δεν είχε τόσο τραγικές ελλείψεις το ΕΣΥ ο άτυχος ασθενής, θα ζούσε ακόμη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η πρόεδρος των εργαζόμενων στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός, Βούλα Γεωργάκη, καταγγέλλει τις τραγικές ελλείψεις και την υποστελέχωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας τονίζοντας ότι αυτές είναι οι υπεύθυνες για τον θάνατο του 77χρονου διασωληνωμένου άνδρα και ότι ο άτυχος ασθενής θα ζούσε τώρα αν νοσηλευόταν σε ΜΕΘ.

“Το βέβαιο είναι ότι ο ασθενής αυτός θα έπρεπε να είναι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας,” υπογράμμισε στις πρωινές ενημερωτικές εκπομπές του Ant1 και του Open. “Η αντιμετωπισή του στη μονάδα δεν θα ήταν η ίδια …” συνέχισε, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να δικαιολογούμε τα πάντα και να χρησιμοποιούμε ως δικαιολογίες, ούτε το ψυχιατρικό, ούτε το ψυχικό νόσημα του δράστη.

Κάθε διασωληνωμένος ασθενής πρέπει να νοσηλεύεται σε ΜΕΘ, συνέχισε η πρόεδρος των εργαζομένων, καταγγέλλοντας ότι υπάρχουν “τραγικές ελλείψεις” σε ανθρώπινο δυναμικό που απειλούν τη ζωή των νοσηλευoμένων.

“Μετά το περιστατικό, ο φερόμενος ως δράστης εξετάστηκε από δύο πολύ έμπειρους ψυχιάτρους του νοσοκομείου. Έχει γνωμάτευση γραπτή ότι ήταν πολύ καλά ισορροπημένος, ούτε ψυχιατρικά διαταραγμένος, με σώας τας φρένας”, συνέχισε η κα Γεωργάκη. “Ούτε την προηγούμενη ημέρα είπε κάτι, ούτε παραβατική συμπεριφορά είχε” αποκάλυψε, “εξετάστηκε μετά το γεγονός και δεν είχε κανένα οξύ ψυχιατρικό πρόβλημα. Ήταν απόλυτα ισορροπημένος … δεν υπήρχε λόγος να γίνει ψυχιατρική εξέταση”.

“Ο 60χρονος “ασθενής ούτε εριστικός ήταν, ούτε είχε παραπονεθεί, στο ιατρικό ή νοσηλευτικό προσωπικό ότι τον ενοχλούσε το μηχάνημα. Αυτά, αν ειπώθηκαν, εμείς δεν τα γνωρίζουμε, ειπώθηκαν στις αστυνομικές Αρχές. Ήταν 5 ημέρες μέσα στο νοσοκομείο, δεν είχε διαμαρτυρηθεί για κάτι, η συμπεριφορά του ήταν απόλυτα φυσιολογική: ενός περιπατητικού ασθενή σε πολύ καλή φυσική κατάσταση, με λοίμωξη για την οποία έπαιρνε την αγωγή του. Δεν είχε δώσει κανένα δείγμα συμπεριφοράς που να προβληματίζει” καταλήγει η κα Γεωργάκη, υπογραμμίζοντας ότι ο 60χρονος ήταν απόλυτα ψύχραιμος μετά το περιστατικό.

“Το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη (8/4)” συνέχισε η πρόεδρος των εργαζομένων, “οι γιατροί περνούν για επίσκεψη από όλους τους ασθενείς, σχεδόν ανά μία ώρα. Συνηθίζεται να είναι δύο γιατροί και νοσηλευτές του τμήματος. Είναι ένας γιατρός ‘ντυμένος’ και ένας ‘στην κίνηση’. Η γιατρός που ήταν ‘ντυμένη’ λοιπόν πήγαινε την συνηθισμένη επίσκεψή της. Λίγο πριν φτάσει στο θάλαμο αντελήφθη ότι το μηχάνημα ‘σφύριζε’. Μπήκε γρήγορα μέσα και αντιλήφθηκε ότι υπήρχε ‘ισοηλεκτρική γραμμή’, που δηλώνει ότι έχει επέλθει ανακοπή, θάνατος στον ασθενή. Άρχισε να κάνει ΚΑΡΠΑ (σ.τ.σ. καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση), δηλαδή ανάνηψη για να σωθεί ο άρρωστος, όπως συνηθίζεται. Μέχρι να φωνάξει την άλλη συνάδελφό της και αυτή να βάλει την στολή, πέρασαν 3-4 λεπτά. Μπήκε και το νοσηλευτικό προσωπικό, έπεσαν όλοι πάνω στον ασθενή, που έπρεπε να σωθεί, είναι το πρώτο μέλημά μας”. 

“Την στιγμή της επέμβασης των γιατρών και των νοσηλευτών, δεν πρόσεξε κανείς εάν ο σωλήνας ήταν μέσα στο σώμα του ασθενούς ή έξω, πολύ λίγο, ανέφερε η κα Γεωργάκη. “Ο σωλήνας έξω από το σώμα του ασθενή κατά τη διάρκεια της ΚΑΡΠΑ, μπορεί να συμβεί ενώ κάνουμε ΚΑΡΠΑ … θέλαμε να πιστεύουμε, μέχρι που ήρθε η αστυνομία, ότι μπορεί να έχει συμβεί, όπως και άλλες φορές στο παρελθόν, στην προσπάθειά μας να βοηθήσουμε τον ασθενή”.

“Το γεγονός ότι κάτι πήγαινε στραβά ήταν ολοφάνερο, γι’ αυτό και ειδοποιήθηκε η αστυνομία”, διευκρίνισε η κα Γεωργάκη, επιβεβαιώνοντας ότι ο 60χρονος φρουρείται από την αστυνομία στον θάλαμό του και ότι είναι σε πολύ καλή κατάσταση.

Υπενθυμίζεται ότι ο 77χρονος ασθενής με κορονοϊό ο οποίος νοσηλευόταν διασωληνωμένος στον Ερυθρό Σταυρό, έχασε ξαφνικά τη ζωή του παρ’ ότι η υγεία του δεν παρουσίαζε επιδείνωση.

Η γιατρός μπαίνοντας στον θάλαμο διαπίστωσε ότι το μόνιτορ στο οποίο ήταν συνδεδεμένος ο 76χρονος ασθενής εμφάνιζε ισοηλεκτρική γραμμή. Προσπάθησε να του κάνει ανάνηψη αλλά δεν κατάφερε να τον επαναφέρει στην ζωή. 

Σύμφωνα με πληροφορίες το μηχάνημα του 77χρονου ασθενούς είχε αποσυνδεθεί, κάτι που πιθανώς δείχνει ότι υπήρξε ανθρώπινη παρέμβαση. Οι υποψίες των αρχών στράφηκαν στον 62χρονο που νοσηλευόταν στον ίδιο θάλαμο και ο οποίος δεν ήταν διασωληνωμένος. Ο φερόμενος δράστης φέρεται ότι μετακίνησε τη μάσκα του θύματος και αποσύνδεσε τον αναπνευστήρα επειδή τον ενοχλούσε ο θόρυβος των μηχανημάτων.

Για τον 58χρονο έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια άλλη, ξεχωριστή και ρηξικέλευθη Mostra πριν 60 χρόνια

Τουρκία: Σεισμός 5 ρίχτερ στη νότια χώρα, δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες

ΔΕΘ-Χρυσοχοΐδης: Ανακοίνωσε Panic Button και για ανηλίκους

Ρωσικό εμβόλιο κατά του καρκίνου πέρασε τις προκλινικές δοκιμές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα