ΑΘΗΝΑ
00:09
|
04.05.2024
Η συμφωνία αφορά τη συνεργασία των υπηρεσιών στρατιωτικής αντικατασκοπείας και "κουμπώνει" με την στρατιωτική συμφωνία Αιγύπτου-Σουδάν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το πολύμηνο αδιέξοδο στις σύνθετες διαπραγματεύσεις Αιγύπτου,Αιθιοπίας και Σουδάν με επίκεντρο την ικανοποιητική διαχείριση των υδάτων του Γαλάζιου Νείλου και για τις τρεις χώρες μετά την επικείμενη πλήρη λειτουργία του γιγαντιαίου Φράγματος Μεγάλης Αιθιοπικής Αναγέννησης (γνωστό ως GERD) φαίνεται πως αναγκάζει την Αίγυπτο σε αναζήτηση στενότερης συνεργασίας με χώρες της ευρύτερης περιοχής, ενώ προετοιμάζεται για παν ενδεχόμενο…

Αξιωματούχοι Αιγύπτου και Ουγκάντας υπέγραψαν την Τετάρτη συμφωνία για τη συνεργασία των υπηρεσιών στρατιωτικής αντικατασκοπείας.

Τη συμφωνία υπέγραψε κατά την επίσκεψή του στην πρωτεύουσα της Ουγκάντας, Καμπάλα, ο Αιγύπτιος στρατηγός Σάμεχ Σαμπίρ αλ Ντέγκουι με την ιδιότητα του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του αιγυπτιακού στρατού.

Uganda, Egypt Sign Military Intelligence Sharing Agreement

“Το γεγονός ότι η Ουγκάντα και η Αίγυπτος μοιράζονται τα νερά του Νείλου, κάνει αναπόφευκτη τη συνεργασία αμφοτέρων χωρών γιατί ό,τι έχει επίπτωση στους Ουγκαντέζους, με τον έναν τρόπο ή τον άλλο, θα έχει επίπτωση και στην Αίγυπτο” ανέφερε χαρακτηριστικά ανακοίνωση του στρατού της Ουγκάντας.

Ο Λευκός Νείλος, που πήρε το όνομά του από το χρώμα του λευκού πηλού που μεταφέρεται στα νερά του, είναι ένα από τα δύο κύρια “παρακλάδια” του ποταμού και πηγάζει από την Ουγκάντα.

Η Αιθιοπία προχωρά το γιγαντιαίο υδροηλεκτρικό φράγμα στον Γαλάζιο Νείλο που πηγάζει στο αιθιοπικό έδαφος, και υδροδοτεί κατά 80% την Αίγυπτο.

Draft deal agreed for Grand Ethiopian Renaissance Dam - International Water  Power

Οι Αιγύπτιοι ανησυχούν πως η πλήρης λειτουργία του τεράστιου φράγματος θα μπορούσε να μειώσει δραστικά την ποσότητα υδάτων που εισέρχονται στη χώρα με βαριές επιπτώσεις στην οικονομία αλλά και στο λαό.

Όπως επισημαίνει η αραβική εφημερίδα al Araby, η υπογραφή της συμφωνίας συνεργασίας των μυστικών υπηρεσιών των στρατών Ουγκάντας και Αιγύπτου συνιστά έκπληξη γιατί στο παρελθόν η Ουγκάντα είχε απορρίψει τις προσπάθειες άνω χωρών που υδροδοτούνται από τον Νείλο, όπως η Αίγυπτος και το Σουδάν, να ελέγχουν τη ροή υδάτων του ποταμού.

Δεν είναι επίσης τυχαίο πως η συμφωνία υπογράφηκε μερικές βδομάδες αφότου Αίγυπτος και Σουδάν υπέγραψαν τον Μάρτιο σύμφωνο στρατιωτικής συνεργασίας, προχωρώντας αμέσως στην πραγματοποίηση κοινών στρατιωτικών γυμνασίων με την κωδική ονομασία “Nile Eagles 2” που θεωρήθηκαν σαν “μήνυμα προειδοποίησης” έναντι της Αιθιοπίας.

Ας μην ξεχνάμε πως το Σουδάν επίσης δυσφορεί έντονα με το αιθιοπικό φράγμα GERD καθώς ανησυχεί εξίσου για τις επιπτώσεις της πλήρους λειτουργίας του στην σουδανική οικονομία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Πυρά Ζαχάροβας κατά Κάμερον για χρήση όπλων κατά της Ρωσίας μέσω Ουκρανίας

Ο διευθυντής της CIA ξανά στο Κάιρο για παζάρι με Ισραήλ και Χαμάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα