ΑΘΗΝΑ
01:23
|
04.05.2024
Η κυβέρνηση Μπάιντεν προειδοποίησε ότι δεν θα άρει τους οικονομικούς περιορισμούς που επέβαλε στο Ιράν ο πρώην Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κυβέρνηση Μπάιντεν προειδοποίησε ότι δεν θα άρει τους οικονομικούς περιορισμούς που επέβαλε στο Ιράν ο πρώην Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, παρά την πίεση του τελευταίου να το πράξει, καθώς οι χώρες πραγματοποίησαν έμμεσες συνομιλίες στη Βιέννη σχετικά με την επιστροφή στη συμφωνία JCPOA του 2015, ανέφερε η Politico, επικαλούμενη ανώτερο αξιωματούχο του υπουργείου Εξωτερικών.

Τα σχόλια των ΗΠΑ ακολούθησαν στενά ένα tweet του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ, ο οποίος είπε ότι το Ιράν θα συμμορφωθεί ξανά με τη συμφωνία μόνο εάν αρθούν όλες οι κυρώσεις της εποχής του Τραμπ.

Η συμφωνία εγγυάται ανακούφιση από οικονομικούς περιορισμούς υπό την προϋπόθεση ότι επαληθεύεται πως η Τεχεράνη θα περιορίσει το μεγαλύτερο μέρος του πυρηνικού της προγράμματος, υπό το φως των υποτιθέμενων κινδύνων διάδοσης πυρηνικών όπλων που θέτει η Ισλαμική Δημοκρατία.

Και οι δύο πλευρές προσπαθούν να αναγκάσουν η μία την άλλη σε παραχωρήσεις τελευταία, παρόλο που και οι δύο υποδηλώνουν την επιθυμία αποκατάστασης του συμφώνου.

«Το ερώτημα παραμένει ακόμα εάν η σοβαρότητα του σκοπού και η πρόθεση να επιστρέψουμε στη συμμόρφωση που έδειξαν οι ΗΠΑ θα ανταποδωθούν από το Ιράν», δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους, όπως ανέφερε η Politico.

«Είδαμε κάποια σημάδια, αλλά σίγουρα δεν είναι αρκετά», συνέχισε ο αξιωματούχος, δηλώνοντας ότι η αρχική πυρηνική συμφωνία έδινε το δικαίωμα στις Ηνωμένες Πολιτείες να επιβάλουν κυρώσεις στο Ιράν για λόγους που δεν είχαν απαραίτητα σχέση με τα πυρηνικά.

Εάν η ομάδα του Μπάιντεν αποφασίσει ότι οι κυρώσεις του Τραμπ επιβλήθηκαν νόμιμα για άλλους λόγους, όπως για παράδειγμα για υποτιθέμενη υποστήριξη της τρομοκρατίας, δεν θα τις άρει, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Οι συνομιλίες της Βιέννης, στις οποίες συμμετείχαν Ευρωπαίοι διαμεσολαβητές, τέθηκαν σε παύση την Παρασκευή και αναμένεται να συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα μετά από διαβουλεύσεις στο εσωτερικό.

Η πρώτη προσωπική συνάντηση στην οποία συμμετείχε ο ειδικός απεσταλμένος του Μπάιντεν Ρομπ Μάλεϊ πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη την Τρίτη, με τους συμμετέχοντες να λένε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος.

Η Μόσχα χαρακτήρισε την Τρίτη τις πρώτες συνομιλίες ως επιτυχημένες, ενώ η Ουάσιγκτον τις χαρακτήρισε ως επιθυμητό και αποτελεσματικό βήμα προς την αποκατάσταση της αμοιβαίας συμμόρφωσης με τη συμφωνία.

Ο Μιχαήλ Ουλιάνοφ, μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας σε διεθνείς οργανισμούς με έδρα τη Βιέννη, δήλωσε νωρίτερα ότι υπάρχει η ευκαιρία για τους συμμετέχοντες στις πυρηνικές συνομιλίες να υπογράψουν συμφωνία για το JCPOA έως τα μέσα Μαΐου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η συνθήκη θα εφαρμοστεί ολόκληρη εκ νέου.

Υπάρχει μέλλον για το JCPOA;

Ο Ντόναλντ Τραμπ έβγαλε μονομερώς τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του 2015, που συνήθως αναφέρεται ως Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης (JCPOA), τον Μάιο του 2018, επικαλούμενος την εικαζόμενη απειλή του Ιράν για την παγκόσμια ασφάλεια. Η κίνηση προκάλεσε κριτική στις ΗΠΑ και πέραν αυτών.

Επανέφερε τις κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ που είχαν αρθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας, ενώ έπλήξε το Ιράν με νέες. Σε αντίποινα, το Ιράν ξανάρχισε ορισμένες από τις πυρηνικές του δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένου του εμπλουτισμού ουρανίου έως 20% καθαρότητας. Επίσης, τον Φεβρουάριο, η Τεχεράνη αποφάσισε να περιορίσει την επιθεώρηση των πυρηνικών της περιοχών από τον ΔΟΑΕ.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση Μπάιντεν δήλωσε την πρόθεσή της να αναβιώσει τη συμφωνία, με τις προϋποθέσεις για την κίνηση να είναι αυτή τη στιγμή υπό διαπραγμάτευση.

Πηγή: Sputnik News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καναδάς: Συλλήψεις για τη δολοφονία διακεκριμένου ακτιβιστή Σιχ

Υεμένη: Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της Γάζας

Πυρά Ζαχάροβας κατά Κάμερον για χρήση όπλων κατά της Ρωσίας μέσω Ουκρανίας

Ο διευθυντής της CIA ξανά στο Κάιρο για παζάρι με Ισραήλ και Χαμάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα