ΑΘΗΝΑ
08:11
|
20.04.2024
Σε ζήτημα ποιότητας Δημοκρατίας και ελευθερίας έκφρασης αναβαθμίζουν τα διεθνή ΜΜΕ την δολοφονία του δημοσιογράφου Γ.Καραϊβάζ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Διεθνή διάσταση έχει λάβει από χθες η στυγνή δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ. Την ώρα που η κυβερνητική απάθεια εγείρει έντονα ερωτήματα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, το Διεθνές Δίκτυο για την Ελευθερία του Τύπου, αλλά και πληθώρα δημοσιευμάτων σε διεθνές επίπεδο κάνουν λόγο για την ελευθερία του Τύπου στη χώρα και αναβαθμίζουν το ζήτημα από μια ενδεχομένως τρομοκρατική επίθεση σε ζήτημα ποιότητας της Δημοκρατίας.

Πολυάριθμα δημοσιεύματα και ρεπορτάζ κάνουν λόγο για «χαρακτηριστικά εκτέλεσης», ενώ η πλειοψηφία αυτών επαναφέρει στη συζήτηση τη δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια. Αίσθηση προκαλεί η αναφορά του AFP, που επισημαίνει ότι «Οι πυροβολισμοί έλαβαν χώρα σε μια εποχή που οι ελληνικές αρχές δέχονται κριτική για τη διάθεση πάρα πολλών αστυνομικών σε έναν αμφιλεγόμενο τηλεπαρουσιαστή».

«Έλληνας δημοσιογράφος του αστυνομικού ρεπορτάζ πυροβολήθηκε από ένοπλους μοτοσικλετιστές» μεταδίδει σε τηλεγράφημά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Την είδηση για την δολοφονία αναπαρήγαγαν επίσης το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa, το τουρκικό Anadolu, καθώς και η Deutsche Welle.

«Ένας εξέχων Έλληνας δημοσιογράφος πυροβολήθηκε κοντά στο σπίτι του στην πρωτεύουσα της Ελλάδας, την Αθήνα, σε ένα σπάνιο έγκλημα με στόχο ένα μέλος των μέσων ενημέρωσης, συγκλονίζοντας τους συναδέλφους του και προκαλώντας ευρεία καταδίκη. Ο Γιώργος Καραϊβάζ, που ειδικευόταν στην αναφορά εγκλημάτων και εργαζόταν στον ιδιωτικό σταθμό Star Channel, επέστρεφε στο σπίτι από τη δουλειά, όταν έπεσε θύμα ενέδρας δύο ατόμων που επέβαιναν σε μοτοσυκλέτα, λίγο μετά τις 2 μ.μ. την Παρασκευή» αναφέρει, μεταξύ άλλων, το Al Jazeera

Δημοσίευμα του Guardian κάνει λόγο για «χαρακτηριστικά  εκτέλεσης» στη δολοφονία, ενώ παρόμοια αναφορά υπάρχει και στο δημοσίευμα του ευρωπαϊκού Euractiv με τίτλο «Συγκλονισμένη η Ελλάδα από την εν ψυχρώ δολοφονία δημοσιογράφου». 

«Αν και δεν είναι ασυνήθιστο για τα ελληνικά γραφεία των μέσων μαζικής ενημέρωσης να είναι στόχοι επιθέσεων με πυροβολισμούς και βανδαλισμούς, οι δολοφονίες δημοσιογράφων είναι σχετικά σπάνιες στην Ελλάδα» επισημαίνει το Associated Press. «Πριν από έντεκα χρόνια, καθώς η Ελλάδα κατέρρεε οικονομικά και πολιτικά, ο ερευνητής δημοσιογράφος Σωκράτης Γκιόλιας πυροβολήθηκε στο κατώφλι του από μασκοφόρους επιτιθέμενους που τον πυροβόλησαν δεκαέξι φορές μπροστά από την έγκυο σύζυγό του» αναφέρεται στο δημοσίευμα, ενώ υπενθυμίζεται και η υπόθεση πυροβολισμού του Στέφανου Χίου. 

«Αν και η Αθήνα θεωρείται γενικά ως μία ασφαλής πόλη, εντούτοις οι δολοφονίες από συμμορίες είναι συχνές και δεν είναι πρωτάκουστες οι δολοφονίες δημοσιογράφων» σημειώνει το Politico. «Ο Σωκράτης Γκιόλιας, ένας δημοσιογράφος του ερευνητικού ρεπορτάζ, πυροβολήθηκε έξω από το σπίτι του πριν από 11 χρόνια. Οι δολοφόνοι του δεν βρέθηκαν ποτέ» επισημαίνει.

«Οι πυροβολισμοί έλαβαν χώρα σε μια εποχή που οι ελληνικές αρχές δέχονται κριτική για τη διάθεση πάρα πολλών αστυνομικών σε έναν αμφιλεγόμενο τηλεπαρουσιαστή» επισημαίνει το AFP σε δημοσίευμά του, που αναπαρήχθη από πλήθος μέσων στη Γαλλία (France24, Le Parisien, TV 5 Monde, Le Figaro)

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι «Λίγες ώρες πριν από τη δολοφονία του Καραϊβάζ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είχε υποστηρίξει στο κοινοβούλιο ότι το θεσμικό πλαίσιο προστασίας του κράτους αφήνει περιθώρια σε “τρωκτικά της δημόσιας σφαίρας” που δεν το αξίζουν».

Την φρίκη τους για τη δολοφονία εκφράζουν φορείς που επικεντρώνονται στην ελευθερία του Τύπου και των μέσων ενημέρωσης.

Το Ευρωπαϊκό κέντρο ελευθερίας του Τύπου και των μέσων ενημέρωσης (MFRR) με ανακοίνωσή του «εκφράζει τη φρίκη του για το θανατηφόρο πυροβολισμό του Έλληνα δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ έξω από το σπίτι του στην Αθήνα και καλεί τις αρχές να αποδείξουν άμεσα εάν η δολοφονία σχετίζεται με το δημοσιογραφικό του έργο».  Προσέθεσε πως «ανεξάρτητα από το κίνητρο, η δολοφονία του Γ. Καραϊβάζ είναι ένα τραγικό γεγονός για τη δημοσιογραφική κοινότητα στην Ελλάδα και μια σκοτεινή μέρα για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Το MFRR τρομοκρατείται από αυτήν τη δολοφονία, η οποία από τις τρέχουσες πληροφορίες φαίνεται να φέρει όλα τα σημάδια μιας στοχευμένης δολοφονίας. Οι ανακριτικές αρχές πρέπει αμέσως να εξακριβώσουν εάν το κίνητρο της επίθεσης ήταν το επάγγελμα του δημοσιογράφου ή να εργαστεί ως δημοσιογράφος εγκλήματος.

Το Ελληνικό Υπουργείο Δικαιοσύνης και η Ελληνική Αστυνομία πρέπει να καταστήσουν την υπόθεση αυτή κορυφαία εθνική προτεραιότητα και να διασφαλίσουν ότι λαμβάνονται όλα τα δυνατά μέτρα για τον εντοπισμό και τη δικαιοσύνη των υπευθύνων, συμπεριλαμβανομένων των όπλων και εκείνων που ενδέχεται να διέταξαν τη θανάτωση. Ανεξάρτητα από το κίνητρο, η δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ είναι ένα τραγικό γεγονός για τη δημοσιογραφική κοινότητα στην Ελλάδα και μια σκοτεινή μέρα για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εάν επιβεβαιωθεί το κίνητρο, αυτή θα ήταν η πρώτη στοχοθετημένη δολοφονία δημοσιογράφου στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τη δολοφονία του Σλοβάκου δημοσιογράφου Ján Kuciak το 2018» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Euractiv, η ασφάλεια των δημοσιογράφων στην ΕΕ πρωτοστάτησε μετά τη δολοφονία των ερευνητών δημοσιογράφων Daphne Caruana Galizia στη Μάλτα το 2017 και Ján Kuciak στη Σλοβακία έναν χρόνο αργότερα. Ως αποτέλεσμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άνοιξε πρόσφατα τη συζήτηση για την προστασία των δημοσιογράφων στην ΕΕ, ενώ η Αντιπρόεδρος Αξιών και Διαφάνειας, Vra Jourová, προειδοποίησε ότι ο αυξανόμενος αριθμός απειλών και επιθέσεων εναντίον δημοσιογράφων είναι απειλές και επιθέσεις κατά της δημοκρατίας στο σύνολό της. «Για πρώτη φορά, η Επιτροπή εργάζεται για μια πρωτοβουλία αφιερωμένη στην ασφάλεια των δημοσιογράφων, η οποία θα πρέπει να επιφέρει απτές βελτιώσεις στο έδαφος», προσέθεσε. 

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Thierry Breton είπε: «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι δημοσιογράφοι μπορούν να διαδραματίσουν τον κρίσιμο ρόλο τους στις δημοκρατίες μας, διασφαλίζοντας ότι εργάζονται με πλήρη ασφάλεια». 

Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2020, το Συμβούλιο της Ευρώπης δήλωσε ότι είχε καταγράψει το 2019 142 σοβαρές απειλές κατά της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων 33 φυσικών επιθέσεων εναντίον δημοσιογράφων, καθώς και 17 νέες περιπτώσεις κράτησης και φυλάκισης και 43 περιπτώσεις παρενόχλησης και εκφοβισμού .

Όπως μεταφέρει το crisismonitor.gr, το 2019 σκοτώθηκαν συνολικά 60 δημοσιογράφοι στον κόσμο, με δύο εξ αυτών να δολοφονούνται στην Ευρώπη. Πρώτα η Λίρα Μακί καλύπτοντας διαδήλωση στη Βόρεια Ιρλανδια και ακολούθως ο Βάντιμ Καμαρόφ στην Ουκρανία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μπιενάλε: Το Περίπτερο του Ισραήλ κλείνει για τους ομήρους αλλά όχι για τους νεκρούς Παλαιστίνιους

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα