ΑΘΗΝΑ
22:32
|
25.04.2024
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ καλεί σε διάλογο την Κένυα για την αναπροσαρμογή του σχεδίου επανεγκατάστασης των προσφύγων που διαβιούν στα στρατόπεδά της.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η υπηρεσία προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε την Παρασκευή ότι έχει θέσει υπόψιν της Κένυας ένα προτεινόμενο σύνολο βιώσιμων μέτρων, βασισμένων στα ανθρώπινα δικαιώματα, με στόχο των εντοπισμό λύσεων για τους πρόσφυγες που ζουν στα στρατόπεδα της Κένυας. Σημειώνεται ότι περίπου 430.000 πρόσφυγες διαφορετικών εθνικοτήτων διαμένουν έως τώρα στα στρατόπεδα προσφύγων Νταντάμπ και Κακούμα της βόρειας Κένυας. Συγκεκριμένα, στο Νταντάμπ φιλοξενούται κυρίως πρόσφυγες από τη Σομαλία, ένω στοστρατόπεδο Κακούμα διαμένουν πρόσφυγες από το Νότιο Σουδάν, το Μπουρούντι, τη Ρουάντα και την Ουγκάντα.

«Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες  αναγνωρίζει την τεράστια γενναιοδωρία που έχουν δείξει οι πολίτες και η κυβέρνηση της Κένυας απέναντι στους πρόσφυγες για πολλές δεκαετίες και την ανάγκη επίλυσης των καταστάσεων μακροχρόνιου εκτοπισμού» δήλωσε η Fathiaa Abdalla, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας στην Κένυα.

«Έχουμε ακούσει τις ανησυχίες που εξέφρασε η κυβέρνηση της Κένυας και ελπίζουμε ότι αυτά τα μέτρα θα αποτελέσουν ένα σημαντικό βήμα προόδου στην επιτάχυνση βιώσιμων λύσεων για όλους τους ενδιαφερόμενους. Πιστεύουμε ότι μέσω κοινών ανανεωμένων δράσεων μπορούμε να εφαρμόσουμε μέτρα που σέβονται τα δικαιώματα των προσφύγων και οδηγούν σε βιώσιμες λύσεις. Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε τον διάλογο και τη συνεργασία μας με τις αρχές και τους εταίρους της Κένυας για αυτό το σημαντικό θέμα» συμπλήρωσε η εκπρόσωπος.

Το σχέδιο της Ύπατης Αρμοστείας για την υποστήριξη της κυβέρνησης της Κένυας περιλαμβάνει:

  • Ενισχυμένο εθελοντικό επαναπατρισμό στην ασφάλεια και την αξιοπρέπεια, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψιν τους περιορισμούς κίνησης που σχετίζονται με την τρέχουσα πανδημία COVID-19.
  • Παροχή ρυθμίσεων εναλλακτικής διαμονής σε πρόσφυγες από την Κοινότητα της Ανατολικής Αφρικής (ΑΗΚ). Αυτό θα αποτελέσει μια σημαντική ευκαιρία για τους πρόσφυγες να γίνουν αυτόνομοι και να συμβάλλουν στην τοπική οικονομία.
  • Επιτάχυνση της έκδοσης εθνικών δελτίων ταυτότητας σε περισσότερους από 11.000 Κενυάτες που είχαν προηγουμένως αναγνωριστεί ως εγγεγραμμένοι στη βάση δεδομένων για τους πρόσφυγες και συνέχιση της διαδικασίας ελέγχου για άλλους σε παρόμοιες περιπτώσεις.
  • Επανεγκατάσταση σε τρίτες χώρες ενός μικρού αριθμού προσφύγων που δεν είναι σε θέση να επιστρέψουν στην πατρίδα τους και να αντιμετωπίσουν κινδύνους προστασίας.

Σημειώνεται ότι, όπως μεταδίδει το telesur, στις 23 Μαρτίου, η κυβέρνηση της Κένυας ανακοίνωσε την πρόθεσή της να κλείσει τα δύο μεγάλα στρατόπεδα, δημιουργώντας έντονη αβεβαιότητα στους περισσότερους από 400.000 πρόσφυγες. Υποστήριξε ότι η κατάσταση των προσφύγων θέτει συνεχείς απειλές για την ασφάλεια στο Ναϊρόμπι και την ευρύτερη περιοχή, καθώς και  ανθρωπιστικές προκλήσεις.

Η Κένυα είχε δηλώσει στην Ύπατη Αρμοστεία ότι δεν υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο των στρατοπέδων, ωστόσο, την Πέμπτη το Ανώτατο Δικαστήριο εμπόδισε προσωρινά αυτή την εξέλιξη, εν αναμονή της ακρόασης μετά από αναφορά που υπέβαλε τοπικός πολιτικός.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Ποιοι κατεβαίνουν στις ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών Θετικής Ατζέντας αύριο, στην Τουρκία

Οι προηγούμενες εκλογές μέτρο σύγκρισης στις ευρωεκλογές λέει ο Μητσοτάκης στο ΣΚΑΪ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα