ΑΘΗΝΑ
22:55
|
19.04.2024
Ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Ιαπωνίας ακτιβιστές/-τριες, δίνουν μάχη προκειμένου να πιέσουν για νομοθετική μεταρρύθμιση κατά των διακρίσεων που υφίστανται τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Καθώς οι φίλαθλοι αναμένουν με ανυπομονησία την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο τον Ιούλιο, οι ακτιβιστές είναι σταθερά προσανατολισμένοι στο κοινοβούλιο της Ιαπωνίας, με στόχο τη εκμετάλλευση των Ολυμπιακών και της παγκόσμιας προβολής που συνεπάγονται για τον τερματισμό των διακρίσεων κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, σύμφωνα με δημοσίευμα του Thomson Reuters Foundation News

«Η ιστορία έχει δείξει ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν τη δύναμη να κινητοποιήσουν αθλητές και κοινό, ώστε να μιλήσουν για τα πιστεύω τους» δήλωσε κατά το ίδιο δημοσίευμα ο Hudson Taylor, ιδρυτής της Athlete Ally, μιας αμερικανικής ομάδας που είναι υποστηρικτική στο συγκεκριμένο αίτημα.  «Ο αθλητισμός μας διδάσκει πως ενωμένοι είμαστε πιο ισχυροί και τώρα είναι η ώρα για την παγκόσμια αθλητική κοινότητα να εκφράσει την αλληλεγγύη της στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα της Ιαπωνίας» συμπλήρωσε. Αναφέρθηκε, επίσης, στην περίπτωση των Αφροαμερικανών αθλητών Tommie Smith και John Carlos, που αποπέμφθηκαν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1968 για τη διαμαρτυρία τους ενάντια στο ρατσισμό, καθώς και στις διαμαρτυρίες κατά των ομοφοβικών νόμων της Ρωσίας στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014.

Νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση των γάμων μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου κατατέθηκε στο κοινοβούλιο της Ιαπωνίας από τα κόμματα της αντιπολίτευσης το 2019, αλλά δεν προχώρησε, καθώς δεν μπόρεσε να κερδίσει την υποστήριξη των συντηρητικών βουλευτών του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP).

Αν και η ομοφυλοφιλία δεν ήταν ποτέ παράνομη στην Ιαπωνία, εκτός από ένα διάστημα κατά τη δεκαετία του 1870, τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων έχουν μείνει στην αφάνεια, λόγω της οικογενειοκεντρικής κουλτούρας που επικράτησε, σύμφωνα με μαρτυρίες ακτιβιστών. Αν και η αποδοχή στην Ιαπωνία αυξήθηκε σε 68% το 2019 από 54% το 2002, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε το Pew Research Center, το οποίο εδρεύει στις ΗΠΑ, η ομοφυλοφιλία παραμένει ταμπού σε μεγάλο βαθμό. 

Η Ταϊβάν έγινε η πρώτη χώρα στην Ασία που νομιμοποίησε τους γάμους μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου το 2019.

Μία σημαντική νίκη για τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα σημειώθηκε τον περασμένο μήνα, όταν ένα ιαπωνικό δικαστήριο κήρυξε ως «αντισυνταγματική» την απαγόρευση του γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, αν και δεν εγκρίθηκε η χρηματική αποζημίωση για τα ενάγοντα ζευγάρια που έφεραν την υπόθεση στο δικαστήριο. 

«(Η απόφαση) δίνει μια ενθαρρυντική ώθηση σε πολλά ομόφυλα ζευγάρια» δήλωσε η Suki Chung, εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας. «Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες δυσκολίες της ιαπωνικής κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας και τα μέτρα για τη διεξαγωγή των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων, προβλέπω Ιαπωνία δεν θα θεσπίσει άμεσα νομοθεσία που θα επιτρέπει την ισότητα στο γάμο» συμπλήρωσε. 

Ο Fumino Sugiyama, τρανς ακτιβιστής και πρώην ξιφομάχος στην εθνική ομάδα γυναικών της Ιαπωνίας, κάλεσε τους αθλητές σε όλο τον κόσμο να πιέσουν για αλλαγή, τονίζοντας ότι πολλοί ΛΟΑΤΚΙ+ αθλητές και θηλυκότητες στην Ιαπωνία φοβούνται να μιλήσουν για τον εαυτό τους, υπό τον φόβο των διακρίσεων.  «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι η αρχή για κάτι. Πρέπει να πιέσουμε και να δημιουργήσουμε νέους νόμους όπως ο νόμος κατά των διακρίσεων», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch). «Δεν μπορούμε να κοιτάξουμε πίσω και να πούμε: “Ω, υπήρχε μια μεγάλη ευκαιρία, αλλά τίποτα δεν άλλαξε”. Αυτό που αφήνουμε στην επόμενη γενιά, αυτό είναι που έχει σημασία» κατέληξε.

Η Shiho Shimoyamada, η μόνη ανοιχτά ομοφυλόφιλη αθλήτρια της Ιαπωνίας, που παίζει για τη γυναικεία ποδοσφαιρική ομάδα Sfida Setagaya FC, δήλωσε πως υποστηρίζει επίσης τη νομοθετική μεταρρύθμιση. «Πιστεύω ότι ο αθλητικός κόσμος έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει μια κοινωνία που να αναγνωρίζει, να δέχεται και να σέβεται τη διαφορετικότητα», είπε στην ιστοσελίδα του Athlete Ally.

Παρά την μεγάλη ευκαιρία που παρέχουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες για νομοθέτηση κατά των διακρίσεων, οι αναλυτές πιστεύουν ότι ο Πρωθυπουργός Yoshihide Suga είναι απίθανο να ασκήσει πιέσεις για αντίστοιχο νόμο πριν τον Ιούνιο. Οι υγειονομικές αρχές της χώρας φοβούνται ότι οι μεταλλάξεις του κορονοϊού οδηγούν στο τέταρτο κύμα της πανδημίας. Οι εκδηλώσεις της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας ακυρώθηκαν στην Οζάκα, όπου η κυβέρνηση κήρυξε την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω εξαιρετικά υψηλού αριθμού κρουσμάτων.

Πάνω από 100.000 άτομα έχουν υπογράψει ένα διαδικτυακό ψήφισμα που καλεί την κυβέρνηση να θεσμοθετήσει κατά των διακρίσεων και υπέρ της ισότητας των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στις 23 Ιουλίου, ενόψει του εορτασμού της  «ενότητας μέσα στην ποικιλομορφία». Αθλητές και ακτιβιστές επισημαίνουν ότι ο Ολυμπιακός Χάρτης απαγορεύει «κάθε είδους διάκριση», συμπεριλαμβανομένου του  σεξουαλικού προσανατολισμού.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ομάδας Ally Out: 

Τον Ιούλιο του 2021, οι Θερινοί Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες πρόκειται να ξεκινήσουν στο Τόκιο της Ιαπωνίας.

Ωστόσο, η Ιαπωνία δεν είναι έτοιμη να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, επειδή δεν διαθέτει εθνική νομοθεσία που να προστατεύει τους ΛΟΑΤ + από διακρίσεις.

Ο Ολυμπιακός Χάρτης απαγορεύει «κάθε είδους διάκριση», ακόμη και για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού Και ενώ η Μητροπολιτική Κυβέρνηση του Τόκιο υιοθέτησε διάταγμα που προστατεύει τους ΛΟΑΤ + από διακρίσεις το 2018, αρκετοί Ολυμπιακοί αγώνες θα πραγματοποιηθούν εκτός του Τόκιο.

Αυτό σημαίνει ότι οι οπαδοί του ΛΟΑΤ +, οι αθλητές, οι αξιωματούχοι και οι επισκέπτες σε αυτές τις περιοχές δεν θα προστατεύονται από διακρίσεις.

Γι ‘αυτό το All Out ενώνει το Human Rights Watch, τον αθλητή Ally και την Ιαπωνική Συμμαχία για τη ΛΟΑΤ Νομοθεσία (J-ALL) προτρέποντας την ιαπωνική κυβέρνηση να εγκρίνει τον νόμο περί ισότητας, ένα εθνικό νομοσχέδιο κατά των διακρίσεων, για να διασφαλίσει ίσα δικαιώματα και προστασία για Άτομα LGBT +.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι μια στιγμή μιας γενιάς για την επίτευξη ισότητας. Εγγραφείτε για να δείξετε την υποστήριξή σας για το Equality Act σήμερα.

*Αυτή η εκστρατεία διεξάγεται σε συνδυασμό με την Human Rights Watch, την Athlete Ally και την Japan Alliance for LGBT Legislation

*Ενημέρωση: Στις 25 Μαρτίου 2021, οι συνεργάτες μας στο J-All και το Human Rights Watch συναντήθηκαν με ηγέτες επτά πολιτικών κομμάτων στο Τόκιο για να παραδώσουν τις συνδυασμένες 106.250 υπογραφές από το All Out και το Human Rights Watch και για να συζητήσουν την ταχεία εισαγωγή ενός LGBT + anti – νόμος περί διακρίσεων στην Ιαπωνία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Disiecta Membra #9: Eco, J.P. Manchette και η τελευταία ακμή της μεταπολεμικής Ευρώπης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα