ΑΘΗΝΑ
16:45
|
26.04.2024
Ο δεξιός τραπεζίτης Γκιγιέρμο Λάσο κερδίζει την προεδρία του Ισημερινού με το 52,56% των ψήφων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

O δεξιός πρώην τραπεζίτης, Γκιγιέρμο Λάσο, της συντηρητικής συμμαχίας CREO-PSC, κέρδισε τις προεδρικές εκλογές του Ισημερινού που διεξήχθησαν την Κυριακή (11/4) και θα διαδεχθεί τον Λενίν Μορένο.

Ο αντίπαλός του, ο αριστερός οικονομολόγος Αντρές Αραούς, νικητής στους προηγούμενους γύρους, παραδέχθηκε την ήττα του λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση των δημοσκοπήσεων την Κυριακή.

Με καταμετρημένο το 96% των ψηφοδελτίω, ο συντηρητικός υποψήφιος συγκέντρωνε το 52,56% των ψήφων, έναντι 47,44% του διαδόχου του σοσιαλιστή πρώην προέδρου Ραφαέλ Κορέα (2007-2017) και φαβορί των προηγούμενων γύρων.

Ο 65χρονος Λάσο, αφού ανακήρυξε τον εαυτό του νικητή των εκλογών, δήλωσε στους υποστηρικτές ότι αποδέχεται την “πρόκληση της αλλαγής του πεπρωμένου της χώρας”.

“Είναι μια μέρα κατά την οποία οι κάτοικοι του Ισημερινού έχουν αποφασίσει το μέλλον τους”, πρόσθεσε. “Χρησιμοποίησαν την ψήφο τους για να εκφράσουν την ανάγκη για αλλαγή και την επιθυμία για καλύτερες ημέρες”.

Ο Αραούς από την πλευρά του συνεχάρη τον πολιτικό αντίπαλό του. “Θα του δείξω τις δημοκρατικές μας πεποιθήσεις”, δήλωσε.


Ο Λάσο θα αναλάβει τα προεδρικά του καθήκοντα στις 24 Μαΐου.

Ο πρώην τραπεζίτης, ο οποίος τερμάτισε δύο φορές στη δεύτερη θέση στις προεδρικές ψήφους, εκπροσωπεί τον επιχειρηματικό τομέα της χώρας. Δεσμεύτηκε να ξεφύγει από τις αριστερές πολιτικές των προηγούμενων διοικήσεων ισχυριζόμενος ότι οδήγησαν τη χώρας στην οπισθοδρόμηση.

Ισχυρίστηκε επίσης ότι θα προσελκύσει ξένες επενδύσεις, ότι θα δημιουργήσει δύο εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας και ότι θα αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου της χώρας.

Πρότεινε επίσης αύξηση του ελάχιστου μηνιαίου μισθού, καθώς και φορολογικές περικοπές για τις μικρές επιχειρήσεις και τη δημιουργία ενός ταμείου για την τόνωση της επιχειρηματικότητας.


Ωστόσο, ο Λάσο κατηγορήθηκε από την αντιπολίτευση ότι προτείνει τη συνέχιση της πολιτικής της μη δημοφιλούς κυβέρνησης του Λενίν Μορένο που έχει κατηγορηθεί για την υγειονομική όσο και την οικονομική κρίση της χώρας.

Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα του Ισημερινού, η οικονομία της χώρας συρρικνώθηκε κατά 7,8% το 2020 και στοιχεία από το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής και Απογραφής (INEC) έδειξαν ότι περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι έμειναν άνεργοι από τον Ιανουάριο του 2021.

Επιπλέον οι κατηγορίες για διαφθορά που αποδόθηκαν στο υπουργείο Υγείας καθυστέρησαν για δύο και πλέον μήνες τον σχεδιασμό ενός εθνικού σχεδίου εμβολιασμού Covid-19.

Ο Λάσο ισχυρίζεται ότι θα εμβολιάσει εννέα εκατομμύρια πολίτες κατά τις πρώτες 100 ημέρες της διοίκησής του, και θεωρεί ότι θα κάνει “καλύτερες” διαπραγματεύσεις με τις φαρμακευτικές εταιρείες που παράγουν τα εμβόλια.

Υψηλό ήταν και το ποσοστό των λευκών ψηφοδελτίων, τα οποία σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, υπολογίζονται στα 925.141.

Ο αριστερός ηγέτης των αυτοχθόνων, Γιάκου Πέρες, κάλεσε τους υποστηρικτές του να ψηφίσουν λευκό. Ο Πέρες είχε καταγγείλει πως αποκλείστηκε με νοθεία όταν είχε καταλάβει την τρίτη θέση στον πρώτο γύρο. Στον πρώτο γύρο, τα λευκά ήταν 9,55%.

Ο Αντρές Αραούς είχε κερδίσει τον πρώτο γύρο της 7ης Φεβρουαρίου συγκεντρώνοντας το 32,72% των ψήφων έναντι 19,74% που είχε συγκεντρώσει ο Γκιγιέρμο Λάσο. Όμως πολλές δημοσκοπήσεις έδειχναν τους δύο υποψήφιους να βρίσκονται στήθος με στήθος στο τέλος της προεκλογικής εκστρατείας.

Πηγή: https://www.lavanguardia.com/

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΠΟΥ: Πίνουν και καπνίζουν περισσότερα παιδιά και έφηβοι στην Ευρώπη

Άπρακτοι επέστρεψαν από το Ισραήλ οι Αιγύπτιοι διαπραγματευτές…

Τέμπη: Προανακριτική για το μπάζωμα θα ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ρέθυμνο: Εισβολή της αστυνομίας σε σπίτι φοιτητών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα