ΑΘΗΝΑ
19:39
|
23.04.2024
Ο 20χρονος σκοτώθηκε από αστυνομικά πυρά στην πόλη που σταμάτησε να αναπνέει ο Τζορτζ Φλόιντ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και απαγόρευση κυκλοφορίας απαντούν οι αρχές στη Μινεάπολη μετά τις οργισμένες διαμαρτυρίες που πυροδότησε ο θανάσιμος πυροβολισμός ενός ακόμη νέου Αφροαμερικανού πολίτη στην πόλη, όπου δικάζεται ο λευκός αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν για τον φόνο και την ανθρωποκτονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ πριν από έναν χρόνο.

Ο νεκρός, ο οποίος αναγνωρίστηκε από τους συγγενείς του, είναι ο 20χρονος Ντόντε Ράιτ. Οι ταραχές σημειώθηκαν στο Μπρούκλιν Σέντερ, περίπου 16 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο όπου έχασε τη ζωή του ο Φλόιντ. Ο 20χρονος δέχθηκε πυρά αστυνομικού, αφού τον σταμάτησε για μια παραβίαση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας, όπως μετέδωσε δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς (Reuters).

Ο κυβερνήτης της πολιτείας της Μινεσότας, Τιμ Βαλτς, δήλωσε ότι “οι αρχές παρακολουθούν από κοντά την κατάσταση” ενώ εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του Ντόντε Ράιτ. Εκατοντάδες άτομα συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Κυριακής έξω από το αστυνομικό τμήμα του προαστίου Μπρούκλιν Σέντερ, ενώ οι αστυνομικοί απάντησαν με χρήση πλαστικών σφαιρών, κροτίδες βόμβου και δακρυγόνα. Από τις πλαστικές σφαίρες τραυματίστηκαν τουλάχιστον δύο διαδηλωτές, ένας από τους οποίους αιμορραγούσε στο κεφάλι, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα. Δύο περιπολικά της αστυνομίας δέχθηκαν βροχή από πέτρες. Ο δήμαρχος της πόλης Μάικ Έλιοτ επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας έως τις 6:00 το πρωί, τοπική ώρα. “Θέλουμε να είναι όλοι ασφαλείς. Σας παρακαλώ γυρίστε στα σπίτιά μας με ασφάλεια”, σχολίασε στο Twitter ο δήμαρχος της Μινεάπολης. Τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι έχουν κλέισει όλα τα σχολικά συγκροτήματα και οι δραστηριότητες γύρω από την περιοχή του Μπρούκλιν Σέντερ.

“Άφησαν τον γιο μου αιμόφυρτος στον δρόμο”

Σε ανακοίνωσή του το αστυνομικό τμήμα του Μπρούκλιν Σέντερ ανέφερε ότι αστυνομικοί σταμάτησαν έναν άνδρα για παραβίαση σηματοδότη το απόγευμα της Κυριακής και διαπίστωσαν ότι εκκρεμούσε σε βάρος του ένταλμα σύλληψης. Προσθέτουν ότι όταν επιχείρησαν να τον συλλάβουν ο ύποπτος ξαναμπήκε μέσα στο αυτοκίνητό του. Τότε αστυνομικός πυροβόλησε τον οδηγό του οχήματος, ο οποίος συνέχισε να οδηγεί για μερικά τετράγωνα μέχρι που συγκρούστηκε με άλλο όχημα. Μία γυναίκα, η οποία επέβαινε στο όχημα μαζί με τον 20χρονο, υπέστη ελαφριά τραύματα.

Η μητέρα του νεκρού δήλωσε ότι απαιτεί να της δοθούν περισσότερες πληροφορίες για το συμβάν. Η Κέιτι Ράιτ δήλωσε στην εφημερίδα “Σταρ Τρίμπιουν” πως οι αστυνομικοί εγκατέλειψαν τον γιο της αιμόφυρτο στον δρόμο. “Κανείς δεν μας λέει τίποτα. Κανείς δεν μας μιλά. Γιατί δεν βοήθησαν το παιδί που αιμορραγούσε στον δρόμο;”

Το γραφείο της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) στη Μινεάπολη ανακοίνωσε ότι μια ανεξάρτητη υπηρεσία θα πρέπει να ερευνήσει το περιστατικό και ζήτησε να δοθούν άμεσα στη δημοσιότητα τυχόν βίντεο που υπάρχουν από το συμβάν.

Τα πνεύματα στην πόλη είναι τεταμένα καθώς η ακροαματική διαδικασία της δίκης του Ντέρεκ Σόβιν εισέρχεται σήμερα στην τρίτη της εβδομάδα. Το δικαστήριο φυλάσσεται από την Εθνοφρουρά.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πιέσεις ΟΗΕ και Συμβουλίου της Ευρώπης στο Λονδίνο για τις απελάσεις στη Ρουάντα

Βομβιστικές επιθέσεις στο Μπουένος Άιρες: Μια δικαστική απόφαση με επιπτώσεις

Σύλληψη τριών ατόμων για την πυρκαγιά στην Πάρο

Αναστολή καταβολής φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών για πληγέντες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα