ΑΘΗΝΑ
21:27
|
13.05.2024
Κατέβηκε το δημοσίευμα με τους “χαμογελαστούς” εκτελεσθέντες των Ερυθρών Χμερ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οργή έχει προκαλέσει στην Καμπότζη δημοσίευμα του μιντιακού ομίλου VICE στο οποίο εμφανίστηκαν παραποιημένοι μετά από επεξεργασία στο photoshop και χαμογελαστοί εκτελεσθέντες του καθεστώτος των Ερυθρών Χμερ. Το άρθρο έχει ήδη αποσυρθεί από το διαδίκτυο αλλά η κοινωνική κατακραυγή δεν έχει κοπάσει στην Καμπότζη.    

Η συνέντευξη του VICE με τον καλλιτέχνη Ματ Λάφρεϊ, η οποία αρχικά δημοσιεύτηκε την περασμένη Παρασκευή, συμπεριελάμβανε φωτογραφίες από τις φυλακές Τουόλ Σλενγκ της Καμπότζης, γνωστές επίσης κι ως S21, όπου χιλιάδες άνθρωποι βασανίστηκαν και σκοτώθηκαν από το 1975 έως το 1979.

Οι επίμαχες φωτογραφίες δεν ήταν μόνο επιχρωματισμένες αλλά και παραποιημένες με τον καλλιτέχνη να προσθέτει από ένα “ψεύτικο” χαμόγελο στα πρόσωπα των θυμάτων. Αυτό που εξόργισε περισσότερο ήταν ότι δεν δημοσιεύτηκαν οι αρχικές φωτογραφίες δίπλα στις αλλαγμένες.   Ο καλλιτέχνης υποστηρίζει ότι ήταν σε επικοινωνία με τις οικογένειες των θυμάτων το διάστημα που εργαζόταν πάνω στο πρότζεκτ και ότι είχε τη συναίνεσή τους. Ωστόσο, το υπουργείο Πολιτισμού της Καμπότζης διαψεύδει τον ισχυρισμό και αναφέρει σε ανακοίνωσή του πως οι οικογένειες των θυμάτων δεν ήταν ενήμερες.

“Το υπουργείο Πολιτισμού δεν αποδέχεται αυτού του είδους την παραποίηση και θεωρεί πως αυτό το έργο του Ματ Λάφρεϊ προσβάλλει την αξιοπρέπεια των θυμάτων και την ιστορία της Καμπότζης”, αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού της ασιατικής χώρας. Το Υπουργείο προειδοποίησε ότι θα εξαντλήσει όλα τα νόμιμα μέσα αν δεν αφαιρεθούν από την ιστοσελίδα του VICE οι φωτογραφίες και το δημοσίευμα. Διάφορα μέσα ενημέρωσης επικοινώνησαν με τον καλλιτέχνη αλλά αρνήθηκε να προβεί σε κάποια δήλωση. Το VICE κατέβασε το δημοσίευμα δηλώνοντας ότι το “δημοσίευμα δεν έχει καμία σχέση με τους κανόνες δεοντολογίας του VICE και για αυτόν τον λόγο κατέβηκε. Ζητούμε συγνώμη για το λάθος”.

Πηγή: RT News

 


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε ξαφνικά ο Ελβετός Αντικαγκελάριος

Πολωνοί αγρότες ξεκίνησαν απεργία πείνας στο κοινοβούλιο

Ιατροδικαστής για νεκρό βρέφος στη Βραυρώνα: «Το μωρό γεννήθηκε ζωντανό»

Η αριστεία στην τραπ μουσική

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα