ΑΘΗΝΑ
05:39
|
25.04.2024
Νέες φωτιές στην Αθήνα και στην Ανατολική Μεσόγειο προκαλούν οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στη βολιδοσκόπηση και σύναψη συμφωνιών που θα προωθήσουν σημαντικά τη διμερή, πολύπλευρη συνεργασία ειδικά (αλλά όχι μόνον) στους τομείς αξιοποίησης κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου προχωρούν Λιβύη και Τουρκία.

Οι πρώτες ανακοινώσεις έγιναν μετά από τις διαδοχικές συναντήσεις Λίβυων και Τούρκων υψηλόβαθμων αξιωματούχων που ξεκίνησαν σήμερα στην Άγκυρα στο πλαίσιο της διήμερης επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Τουρκία ο Λίβυος μεταβατικός πρωθυπουργός Αμπντούλ Χαμίντ Ντιμπέιμπα, συνοδεία 14 υπουργών, πέντε υφυπουργών, του αρχηγού ενόπλων δυνάμεων και άλλων αξιωματούχων.

Image

Μία από τις πρώτες συναντήσεις που είχε σήμερα ο Λίβυος πρωθυπουργός ήταν εκείνη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο των ευρύτερων διαβουλεύσεων που αφορούν τις συναντήσεις του πρώτου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Τουρκίας-Λιβύης που ολοκληρώντεαι αύριο στην Άγκυρα.

Μετά τη συνάντηση του Ντιμπεϊμπά με τον Ερντογάν, ακολούθησαν οι επιμέρους, ξεχωριστές συναντήσεις Λίβυων και Τούρκων υπουργών, μεταξύ των οποίων και εκείνη ανάμεσα στον Τούρκο υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Ντονμέζ με τον Λίβυο ομόλογό του, Μουχάμεντ Αχμαντ Μουχάμαντ Αούν.

Συνεργασία “ειδικά” σε πετρέλαιο και αέριο

Ο Ντονμέζ τόνισε πως αποφάσισαν να αναπτύξουν την “συνεργασία ειδικά σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο”.

Με δεδομένο το τουρκολιβυκό μνημόνιο που υπέγραψαν Λιβύη και Τουρκία το Νοέμβρη του 2019 και το οποίο παραβιάζει κατάφωρα μέρος της ελληνικής και της κυπριακής ΑΟΖ η δήλωση του Τούρκου υπουργού αναμένεται να ανάψει “νέες φωτιές” στην Ανατολική Μεσόγειο…

Ενδιαφέρουσες ήταν και οι συναντήσεις των υπουργών Βιομηχανίας αμφοτέρων πλευρών και οι δηλώσεις τους για αύξησης της συνεργασίας στους τομείς της βιομηχανίας, των υποδομών και της ανασυγκρότησης της Λιβύης.

Ο Δένδιας στη Βεγγάζη

Στην Βεγγάζη της Λιβύης βρίσκεται,ας μην ξεχνάμε, σήμερα και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας που επιχειρεί να δει τι μπορεί να κάνει για να αποτρέψει μία τέτοια εξέλιξη μετά την αποτυχία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη την περασμένη Τρίτη να αποσπάσει μία απτή δέσμευση από τον Λίβυο ομόλογό του για “αναθεώρηση” του τουρκολιβυκού μνημονίου πέρα από την αόριστη ανακοίνωση για συγκρότηση διμερούς επιτροπής Ελλάδας-Λιβύης για τη διερεύνηση του θέματος.

Ο Δένδιας κατά πληροφορίες ζήτησε να αρχίσουν άμεσα συνομιλίες για την οριοθέτηση της ΑΟΖ Ελλάδας-Λιβύης και επανέλαβε την κοινή απαίτηση ΗΠΑ-ΕΕ για αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και των ξένων μισθοφόρων από το λιβυκό έδαφος.

Συναντώντας τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Λιβύης, Χουσείν Ατίγια Αμπντούλ Χαφέεζ αλ Κατράνι τόνισε πως «η Ελλάδα είναι στη διάθεση της Λιβύης για να συμφωνήσουμε στις θαλάσσιες ζώνες μας».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα