ΑΘΗΝΑ
20:31
|
19.04.2024
Συνάντηση με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Λιβύης – Συζητήσεις και για την έναρξη λειτουργίας του Γενικού Προξενείου Βεγγάζης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνάντηση με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Λιβύης Χουσεΐν Ατίγια Αμπντούλ Χαφέεζ Αλ Κατράνι πραγματοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος βρίσκεται σήμερα σε ένα ταξίδι-αστραπή στη Βεγγάζη. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν η ενίσχυση των μακροχρόνιων διμερών σχέσεων και η ετοιμότητα της Ελλάδας να στηρίξει τις προσπάθειες ανασυγκρότησης, καθώς και οι περιφερειακές εξελίξεις, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter.

Ο κ. Δένδιας συναντήθηκε στη συνέχεια με τον δήμαρχο της Βεγγάζης Σακρ Μπουζουάρι και συζήτησαν για θέματα οικονομικής συνεργασίας σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και για την προσεχή έναρξη λειτουργίας του Γενικού Προξενείου Βεγγάζης που θα συμβάλλει στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter.

Ο κ. Δένδιας επισκέφθηκε επίσης την ελληνική κοινότητα Βεγγάζης, όπου αναφέρθηκε στη σημασία της προσεχούς λειτουργίας του Γενικού Προξενείου εκεί, τονίζοντας ότι η ελληνική παρουσία στη Λιβύη αποκαθίσταται και θα παραμείνει.

Υπενθυμίζεται ότι στις 6 Απριλίου μετέβησαν στη Λιβύη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας. Σε συνέντευξή του ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε την επίσκεψή του στη Λιβύη ήταν “επιτυχή” επειδή άνοιξε ένα παράθυρο για άμεσες συνομιλίες με την μεταβατική λιβυκή κυβέρνηση για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών. “Η Κρήτη είναι απέναντι στη Λιβύη και όχι η Τουρκία” πρόσθεσε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας τις ευκαιρίες που δημιουργούνται και για τις ελληνικές επιχειρήσεις σχετικά με τις ανάγκες ανοικοδόμησης υποδομών σε διάφορους τομείς. Εξέφρασε “συγκίνηση” για την επαναλειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη και του ελληνικού προξενείου στη Βεγγάζη.

Υπενθυμίζεται πως οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Λιβύης πέρασαν μια δύσκολη περίοδο εξαιτίας του τουρκολιβυκού μνημονίου για τις θαλάσσιες ζώνες, που υπεγράφη πριν από ενάμιση χρόνο. Σε αυτή τη φάση στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να μην περάσει το μνημόνιο αυτό από τη λιβυκή Βουλή, με δεδομένο άλλωστε πως η μεταβατική κυβέρνηση θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές στο τέλος του έτους. 

Πάντως η λιβυκή πλευρά φαίνεται πως θέλει να διατηρήσει τις καλές σχέσεις με την Άγκυρα. Είναι χαρακτηριστικό πως ο μεταβατικός πρωθυπουργός της χώρας -μαζί με 14 υπουργούς καθώς και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου- θα βρεθεί στην Τουρκία για συζητήσεις.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Επίθεση χάκερ Anonymous κατά του στρατού του Ισραήλ

Οι πρώτες 100 μέρες του Γκαμπριέλ Ατάλ στην εξουσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα