ΑΘΗΝΑ
05:03
|
27.04.2024
Ισχυρίστηκε ότι η χτεσινή επίσκεψη στη Λιβύη ήταν "επιτυχής" επειδή άνοιξε παράθυρο για άμεσες συνομιλίες με την μεταβατική λιβυκή κυβέρνηση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο συνέντευξης εφ’όλης της ύλης που έδωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο STAR και στην παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του σταθμού, Μάρα Ζαχαρέα.

“Eπιτυχία” το ταξίδι στη Λιβύη

Ισχυρίστηκε ότι η χτεσινή επίσκεψή του στη Λιβύη ήταν “επιτυχής”επειδή άνοιξε ένα παράθυρο για άμεσες συνομιλίες με την μεταβατική λιβυκή κυβέρνηση για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών. “Η Κρήτη είναι απέναντι στη Λιβύη και όχι η Τουρκία” πρόσθεσε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας τις ευκαιρίες που δημιουργούνται και για τις ελληνικές επιχειρήσεις σχετικά με τις ανάγκες ανοικοδόμησης υποδομών σε διάφορους τομείς.

Εξέφρασε “συγκίνηση” για την επαναλειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη και του ελληνικού προξενείου στη Βεγγάζη.

Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στη γειτονική Τουρκία και τις επιπτώσεις της στις ελληνοτουρκικές σχέσεις εκτίμησε ότι θα περιοριστούν και ότι το Ορους Ρέις δεν θα ξαναρχίσει τις βόλτες στο Αιγαίο. “Δίνουμε στην Τουρκία την προοπτική να εκμεταλλευτεί τις θετικές πτυχές μίας θετικής ατζέντας με την Ευρώπη υπό πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις όπως το να μην παράγει η Τουρκία ένταση εις βάρος της Ελλάδας και της Κύπρους…και αυτό είναι ένα κεκτημένο της χώρας και της Ευρώπης” απάντησε.

Απαντώντας σε ερώτηση για την πανδημία και το άνοιγμα των σχολείων ανέφερε πως η στρατηγική αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις εξελίξεις ενώ ισχυρίστηκε πως η κυβέρνησή του τα έχει καταφέρει “πολύ καλύτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες γιατί ακούσαμε τους ειδικούς”. Απέφυγε να προβλέψει πότε θα ανοίξουν οι άλλες βαθμίδες της εκπαίδευσης, πλην των Λυκείων που ανοίγουν από τη Δευτέρα, 12 Απριλίου.

Μετά το Πάσχα η εστίαση…

Σε σχέση με την εστίαση ο Κυριάκος Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ της επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων του κλάδου σε εξωτερικούς χώρους θεωρώντας πως ο καιρός είναι σύμμαχος. Ωστόσο προέβλεψε ότι αυτό δεν θα γίνει πριν από το Πάσχα, που φέτος πέφτει στις 2 Μαίου.

“Είναι πολύ καλύτερο να είμαστε έξω από μέσα. Ο καιρός είναι σύμμαχος. Η εστίαση έχει ένα πρόβλημα. Πρέπει να κατεβάσεις τη μάσκα όταν είναι να φας ή να πιεις. Η εστίαση δεν θα ανοίξει πριν από το Πάσχα” απάντησε. 

Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «STAR»

Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού «STAR» και τη δημοσιογράφο Μάρα Ζαχαρέα.

Posted by Kyriakos Mitsotakis on Wednesday, April 7, 2021

Σε ό,τι αφορά το καλοκαίρι, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Η ταχύτητα με την οποία προχωράμε στους εμβολιασμούς -έχουν δώσει οι αρμόδιοι τα στοιχεία για το πόσα περισσότερα εμβόλια θα έρθουν τον Απρίλιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο- σε συνδυασμό με τον καιρό, ο οποίος το ξέρουμε επιστημονικά ότι μειώνει τη μεταδοτικότητα, θα μας επιτρέψει να κάνουμε όχι απλά ένα κανονικό καλοκαίρι αλλά να είμαστε σε μία κατάσταση -γιατί κανονικό καλοκαίρι όπως το κάναμε το 2019 δεν θα είναι, θα υπάρχουν πάντα κάποια μέτρα προστασίας- αλλά να μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι μειώνεται τόσο γρήγορα η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας που να μπορούμε με ασφάλεια πια να προχωρήσουμε στην επαναλειτουργία της κοινωνίας και της οικονομίας.»

Ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των υγειονομικών. Όπως είπε: «Στην παρούσα φάση δεν θέλω να δημιουργήσω εστίες έντασης μέσα στα νοσοκομεία αλλά πρέπει να σας πω ότι τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να το ξαναδούμε το θέμα από διαφορετική οπτική γωνία.»

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των γεμάτων ΜΕΘ και κατά πόσο δεν υπάρχουν αρκετές κλίνες για τους ασθενείς, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Υπάρχει πράγματι μία αναμονή μικρή, όχι από συμπολίτες μας οι οποίοι δεν μπορούν να διασωληνωθούν. Όπως είπατε από διασωληνωμένους συμπολίτες μας οι οποίοι δεν είναι αυτή τη στιγμή σε ΜΕΘ.»

Δημοκρατικός συγκεντρωτισμός για τους διαφωνούντες της Επιτροπής

Στην ερώτηση της Μάρας Ζαχαρέα σχετικά με την διάσταση απόψεων μεταξύ των μελών της επιστημονικής επιτροπής για την καταπολέμηση της πανδημίας, ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε εμμέσως τις αρετές του λενινιστικού μοντέλου του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού, αφού ζήτησε οι διαφωνούντες να μην εκφράζουν δημοσίως τις αντιρρήσεις τους.

«Λοιπόν, προσοχή, οι διαφορετικές απόψεις, όταν μιλάμε για ένα δυναμικό επιστημονικό φαινόμενο είναι όχι απλά θεμιτές, είναι απολύτως αναμενόμενες. Όπως είπαμε και για το ζήτημα των σχολείων, υπήρχαν επιστήμονες οι οποίοι μειοψήφησαν. Θεωρώ όμως πολύ πιο χρήσιμο αυτοί οι οποίοι μειοψήφησαν -να δώσω ένα παράδειγμα- να μην βγουν στα κανάλια και να εξηγήσουν γιατί μειοψήφησαν από την στιγμή που υπάρχει μια απόφαση της Επιτροπής.

Άρα εγώ καταλαβαίνω απόλυτα -και εκεί αναλαμβάνω κι εγώ το δικό μας μερίδιο ευθύνης- ότι πράγματι τους τελευταίους δύο μήνες δόθηκε μια εικόνα μιας σύγχυσης ως προς το μήνυμα, που δεν είχε σε τίποτα να κάνει με το σχέδιο μας, με την αποτελεσματικότητα μας στη λήψη των μέτρων. Ήταν καθαρά ένα ζήτημα επικοινωνίας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα