ΑΘΗΝΑ
06:51
|
26.04.2024
Ο Αμερικανός πρόεδρος αποφάσισε ότι η προθεσμία για την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων έπρεπε να είναι απόλυτη, και όχι προσωρινή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σκοπεύει να αποσύρει όλα τα αμερικανικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία που σηματοδοτεί την 20ή επέτειο των τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον της Αμερικής που συντονίστηκαν από τη χώρα αυτή, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι σήμερα Τρίτη (13/4) στο Associated Press.

Η απόφαση αψηφά την προθεσμία της 1ης Μαΐου για πλήρη απόσυρση βάσει ειρηνευτικής συμφωνίας την οποία υπέγραψε η προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ με τους Ταλιμπάν πέρυσι.

Ο Μπάιντεν είχε υπαινιχθεί εδώ και εβδομάδες ότι θα άφηνε την προθεσμία να παρέλθει, και καθώς περνούσαν οι μέρες, κατέστη σαφές ότι η ομαλή αποχώρηση των υπολειπόμενων 2.500 στρατευμάτων θα ήταν δύσκολη και απίθανη ως τότε. Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης είπε ότι η αποχώρηση θα ξεκινήσει την 1η Μαΐου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αποφάσισε ότι η προθεσμία για την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων έπρεπε να είναι απόλυτη, και όχι προσωρινή, αναλόγως με τις συνθήκες στη χώρα, πρόσθεσαν οι αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή οι μόνες αμερικανικές δυνάμεις που θα παραμείνουν στο Αφγανιστάν θα είναι εκείνες που κρίνονται απαραίτητες για την προστασία των διπλωματών στη χώρα. Ο ακριβής αριθμός δεν είχε ακόμη αποφασιστεί.

Το εκτεταμένο χρονοδιάγραμμα θα επιτρέψει την ασφαλή και ομαλή απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων σε συντονισμό με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, πρόσθεσε.

Τον περασμένο μήνα οι Ταλιμπάν απείλησαν ότι θα ξαναρχίσουν τις εχθροπραξίες εναντίον των ξένων δυνάμεων στο Αφγανιστάν εάν δεν τηρηθεί η συμφωνία που είχαν υπογράψει με τις ΗΠΑ μέχρι την 1η Μαΐου.

Υπενθυμίζεται πως η ειρηνευτική διάσκεψη για το Αφγανιστάν, την οποία είχαν προτείνει οι ΗΠΑ, θα διεξαχθεί στην Κωνσταντινούπολη στο διάστημα από τις 24 Απριλίου μέχρι τις 4 Μαΐου, παρουσία εκπροσώπων των Ταλιμπάν και της αφγανικής κυβέρνησης.

Η Ουάσινγκτον ασκούσε πιέσεις ώστε η διάσκεψη αυτή να διεξαχθεί πριν από την 1η Μαΐου, την καταληκτική ημερομηνία για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν.

Οι Ταλιμπάν μόλις χθες ανακοίνωσαν ότι ακόμη δεν είχαν αποφασίσει αν θα πάνε στην Κωνσταντινούπολη.

Το Ανώτατο Συμβούλιο για την Εθνική Συμφιλίωση στο Αφγανιστάν, μια κυβερνητική υπηρεσία αρμόδια για την ειρηνευτική διαδικασία, προετοιμάζει τη δική της πρόταση ενόψει τη διάσκεψης, αφού συνέλεξε τριάντα έγγραφα από διάφορα πολιτικά κόμματα και οργανώσεις της χώρας. Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Άσραφ Γκάνι έχει επίσης συντάξει το δικό του ειρηνευτικό σχέδιο.

Πηγές: CNN International, BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

The Old Oak: A symbol of endurance

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Ποιοι κατεβαίνουν στις ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών Θετικής Ατζέντας αύριο, στην Τουρκία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα