ΑΘΗΝΑ
08:19
|
24.04.2024
Η Μόσχα προειδοποιεί ΝΑΤΟ και ΗΠΑ να μείνουν μακριά από την Κριμαία. Το ΝΑΤΟ, δηλώνει ότι δεν πρόκειται ν' αναγνωρίσει την προσάρτηση της Κριμαίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εκατέρωθεν πυρά εκτοξεύουν Ρωσία και Δύση για την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία.

Η Μόσχα προειδοποίησε σήμερα τις ΗΠΑ να μείνουν μακριά από τη Ρωσία και την Κριμαία, προειδοποιώντας ότι ο κίνδυνος ενός επεισοδίου είναι πολύ μεγάλος, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ.

Δύο αμερικανικά πολεμικά πλοία πρόκειται να φτάσουν στη Μαύρη Θάλασσα αργότερα μέσα στην εβδομάδα, αποστολή την οποία ο Ριαμπκόφ χαρακτήρισε ως “ πρόκληση”.

Η Μόσχα θα θεωρήσει το Κίεβο και τους Δυτικούς υποστηρικτές του υπεύθυνους για οποιαδήποτε επιδείνωση της κατάστασης ασφάλειας στην Ουκρανία διεμήνυσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, τονίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ αποσταθεροποιούν σκόπιμα την κατάσταση στην περιοχή.

“Οι ΗΠΑ θα πρέπει να κατανοήσουν ότι ο κίνδυνος ενός συμβάντος είναι πολύ μεγάλος. Είδαμε κάτι αντίστοιχο σε μια εντελώς διαφορετική θάλασσα φέτος. Προειδοποιούμε τις ΗΠΑ ότι καλά θα κάνουν να μείνουν μακριά από την Κριμαία, από τις ακτές μας στη Μαύρη Θάλασσα. Είναι για το δικό τους καλό”, υπογράμμισε ο Ριαμπκόφ.

“Οι παραδόσεις [όπλων στην Ουκρανία] έγιναν, συνεχίζουν να γίνονται, ο όγκος αυτής της βοήθειας αυξάνεται. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ μετατρέπουν σκόπιμα την Ουκρανία σε πυριτιδαποθήκη”, πρόσθεσε ο Ρώσος αξιωματούχος, τονίζοντας ότι “η ευθύνη για τις συνέπειες μιας τέτοιας κλιμάκωσης θα βαρύνει εξ ολοκλήρου το Κίεβο και τους Δυτικούς υποστηρικτές του”

Ο αξιωματούχος της ρωσικής διπλωματίας αντέτεινε στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ ότι “αντί να συνεχίσουν να εκφράζουν ανησυχίες για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας πρέπει να ανησυχούν για το πώς θα μειώσουν τις τρέχουσες εντάσεις και να διασφαλίσουν ότι το Κίεβο εφαρμόζει τη δέσμη μέτρων του Μινσκ”.

Ο Ριάμπκοφ, ακολουθώντας τη γραμμή των δηλώσεων του Σεργκέι Λαβρόφ, προειδοποίησε την Τουρκία και τις δυντικές χώρες να σταματήσουν να τροφοδοτούν τις μιλιταριστικές βλέψεις του Κιέβου, προμηθεύοντάς το με προηγμένα όπλα.

“Προτρέπουμε όλες τις υπεύθυνες χώρες με τις οποίες επικοινωνούμε – και η Τουρκία είναι μια από αυτές – να αναλύσουν (…) την κατάσταση και τις διαρκείς πολεμοχαρείς ανακοινώσεις του καθεστώτος στο Κίεβο και τις καλούμε να αποθαρρύνουν τους μιλιταριστικούς του πόθους”, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, χθες Δευτέρα στη διάρκεια επίσκεψής του στο Κάιρο, αναφέρει το TASS.

Ο Ριάμπκοφ τόνισε επίσης, ότι δημοσιεύματα σχετικά με την παράδοση τουρκικών drone στο Ντονμπάς δεν μπορούν παρά να ανησυχούν τη ρωσική πλευρά.

Πιέζουν ΗΠΑ και ΝΑΤΟ

Στο πλαίσιο των ευρύτερων πιέσεων που ασκούν ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στη Ρωσία για την κατάσταση στην Ουκρανία, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ κατά τις κοινές δηλώσεις που έκανε με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κούλεμπα, είπε ότι “η σημαντική στρατιωτική ανάπτυξη της Ρωσίας δεν δικαιολογείται και είναι βαθιά ανησυχητική”.

“Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει τη στρατιωτική ανάπτυξη”, είπε ο Στόλτενμπεργκ, καλώντας τη Ρωσία να “σταματήσει τις προκλήσεις και να προχωρήσει αμέσως σε αποκλιμάκωση”.

“Δεν αναγνωρίζουμε και δεν θα αναγνωρίσουμε την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας”, συνέχισε ο Γενικός Γραμματέας, υπογραμμίζοντας για ακόμη μία φορά ότι το ΝΑΤΟ βρίσκεται στο πλευρό της Ουκρανίας.

Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής συζήτησης μεταξύ του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και του ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Αμφότεροι ισχυρίζονται ότι η Ρωσία είναι εκείνη που πρέπει”να σταματήσει την επιθετική στρατιωτική συσσώρευση δυνάμεων κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία και στην κατεχόμενη Κριμαία”.

Η Μόσχα έχει, επανειλημμένα, τονίσει ότι προστατεύει και θα εξακολουθήσει να προστατεύει τους κατοίκους της ανατολικής Ουκρανίας, στην περιοχή Ντονμπάς, η οποία ελέγχεται από φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ενέκρινε και το Κογκρέσο το πακέτο των 95 δισ. για Ουκρανία – Ισραήλ

Σχέδιο Ανάν: Το βροντερό όχι των Ελληνοκυπρίων, η  εξαγορά των συνειδήσεων και οι παραχαράκτες

Το μεγάλο «Όχι» του 2004: Η δεύτερη επανάσταση των Κυπρίων

Το μήνυμα του εκπροσώπου της Χαμάς για τις 200 μέρες πολέμου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα