ΑΘΗΝΑ
11:21
|
26.04.2024
Η Μόσχα προειδοποιεί τις δυτικές χώρες και την Τουρκία να μην προμηθεύουν με όπλα την Ουκρανία για να αποθαρρύνουν τις πολεμοχαρείς διαθέσεις της.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Μόσχα προειδοποίησε χθες Δευτέρα τις δυτικές χώρες και την Τουρκία να μην προμηθεύουν με όπλα το Κίεβο, ώστε να αποθαρρύνουν τις πολεμοχαρείς διαθέσεις του.

“Προτρέπουμε όλες τις υπεύθυνες χώρες με τις οποίες επικοινωνούμε – και η Τουρκία είναι μια από αυτές – να αναλύσουν (…) την κατάσταση και τις διαρκείς πολεμοχαρείς ανακοινώσεις του καθεστώτος στο Κίεβο και τις καλούμε να αποθαρρύνουν τους μιλιταριστικούς του πόθους”, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, χθες Δευτέρα στη διάρκεια επίσκεψής του στο Κάιρο, αναφέρει το TASS.

Η ρωσική προειδοποίηση διατυπώθηκε με φόντο τις παραδόσεις οπλισμένων UAVs από την Τουρκία στην Ουκρανία δυνάμει διμερούς σύμβασης που υπεγράφη το 2019. Έχουν ήδη παραδοθεί τουλάχιστον έξι, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας στο Κίεβο, οι επαφές για την παράδοση των οπλισμένων τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων πυρομαχικών, καθώς και για την κατασκευή και την παράδοση περιπολικών πλοίων, ολοκληρώθηκαν τον Δεκέμβριο.

Ο Λαβρόφ επέκρινε επίσης, τη φερόμενη ανάπτυξη αμερικανικών πολεμικών στη Μαύρη Θάλασσα, τονίζοντας πως δεν έχει δοθεί απάντηση στο ερώτημα τι ακριβώς θέλουν εκεί τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, χιλιάδες χιλιόμετρα από τις αμερικανικές ακτές.

Σύμφωνα με την Τουρκία, οι ΗΠΑ της επέδωσαν ειδοποίηση για τη διέλευση πολεμικών πλοίων από τα στενά της Μαύρης Θάλασσας μέχρι την 4η Μαΐου.

Εν μέσω κλιμάκωσης των εχθροπραξιών στην ανατολική Ουκρανία, όπου μαίνεται ένοπλη σύρραξη τα τελευταία επτά χρόνια, η Δύση στοχεύοντας μόνο τη Ρωσία, εκφράζει έντονη ανησυχία για τις κινήσεις των στρατευμάτων στα ουκρανικά σύνορα. Η Ουάσινγκτον από την πλευρά της εξακολουθεί να μιλά αποκλειστικά για ρωσικές “προκλήσεις”.

“Διατυπώνονται ερωτήματα για το τι κάνει η Ρωσία στα σύνορα με την Ουκρανία. Η απάντηση είναι πολύ απλή. Ζούμε εκεί πέρα, είναι η χώρα μας. Τι ακριβώς όμως κάνουν οι ΗΠΑ με τα πολεμικά πλοία τους και τους στρατιώτες τους στην Ουκρανία, χιλιάδες χιλιόμετρα από την επικράτειά τους;”, αντέτεινε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Οι περιφέρειες Λουγκάνσκ και Ντανιέτσκ, κατά μήκος των συνόρων Ουκρανίας-Ρωσίας, ελέγχονται από φιλορώσους αυτονομιστές από το 2014.

Κατά εκτιμήσεις του ΟΗΕ, στον πόλεμο έχουν σκοτωθεί πάνω από 13.000 άνθρωποι. Από την αρχή της χρονιάς έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 50 θάνατοι, παρότι θεωρητικά παραμένει σε ισχύ η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Χθες Δευτέρα ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι υπέστη άλλη μία απώλεια.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, δια στόματος Ζοζέπ Μπορέλ, ισχυρίζεται πως παρακολουθεί με ανησυχία τις κινήσεις ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα της Ουκρανίας και στη χερσόνησο της Κριμαίας και κάλεσε τη Μόσχα να απόσχει από ενέργειες που θα κλιμάκωναν περαιτέρω την ένταση.

Ο εκπρόσωπος αφενός κάλεσε τη Μόσχα να εντείνει τις προσπάθειες να εφαρμόσει τις ειρηνευτικές συμφωνίες του 2015 και αφετέρου καλωσόρισε τις προσπάθειες που θεωρεί ότι καταβάλλουν η κυβέρνηση της Ουκρανίας και ο πρόεδρός της, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για αυτό.

Ο Ζελένσκι είχε συνομιλίες το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που χαρακτήρισε ανησυχητική την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Ζελένσκι θεωρεί απαραίτητο η χώρα του να γίνει το ταχύτερο μέλος του NATO, κάτι στο οποίο η Ρωσία εναντιώνεται επικαλούμενη τη δική της εθνική ασφάλεια.

“Σημειώσαμε μια δήλωση του προέδρου της Ουκρανίας Ζελένσκι, ο οποίος επισκέφθηκε χθες το Ντονμπάς, αναφέροντας ότι η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ υποτίθεται ότι θα βοηθήσει στον τερματισμό της σύγκρουσης στην περιοχή. Ωστόσο, σε αντίθεση με τις προσδοκίες του Κιέβου, η πιθανή ένταξη στο ΝΑΤΟ όχι μόνο θα αποτύχει να φέρει ειρήνη στην Ουκρανία, αλλά, αντίθετα, θα οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση των εντάσεων στα νοτιοανατολικά, προκαλώντας πιθανώς μη αναστρέψιμες συνέπειες στο κράτος της Ουκρανίας”, διεμήνυσε πριν λίγες μέρες, η Μαρία Ζαχάροβα.

Τέλος, κείμενο συλλογής υπογραφών πανεπ/κων-επιστημόνων-εργαζομένων ενάντια στην κλιμάκωση της ΝΑΤΟικής επιθετικότητας στην ευρύτερη περιοχή του Ντονμπάς που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο κάνει λόγο για “χούντα του Κιέβου, από κοινού με τους ηγέτες του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, ανακοίνωσαν την ανάπτυξη ΝΑΤΟικών στρατευμάτων εντός του Ουκρανικού εδάφους με την πρόθεση να εισβάλλουν στις ΛΔ του Ντονμπάς και να καταστείλουν τη λαϊκή εξέγερση που οδήγησε στη δημιουργία τους, μετά το αμερικανοκίνητο πραξικόπημα του Μαϊντάν το 2014”.

Πηγή: Tass

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Για νέα τοπία έντασης προειδοποίησε τον Μπλίνκεν ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών

Με τον Ιερώνυμο ο Μητσοτάκης, στα νησιά ο Κασσελάκης

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη

Τετράωρη στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα