ΑΘΗΝΑ
00:38
|
27.04.2024
Η αναβολή των συνομιλιών στη Βιέννη αντικατοπτρίζει την όξυνση της έντασης με επίκεντρο τις σχέσεις Ισραήλ-Ιράν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αναβάλλονται για την Πέμπτη οι προγραμματισμένες να συνεχιστούν σήμερα έμμεσες συνομιλίες Αμερικανών και Ιρανών αξιωματούχων στο ξενοδοχείο Γκραντ Οτέλ της Βιέννης με στόχο την επαναφορά των ΗΠΑ στη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πρόγραμμα και την άρση των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης.

Αφορμή δίνει το ισραηλινό σαμποτάζ της περασμένης Κυριακής στον ιρανικό πυρηνικό σταθμό στην περιοχή Νατάνζ στο φόντο του εντεινόμενου περιφερειακού ανταγωνισμού Ισραήλ-Ιράν.

Σε πρώτη φάση, οι Ιρανοί φάνηκαν να ανταποδίδουν το χτύπημα βάλλοντας με πύραυλο ή τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος (τύπου drone) κατά ισραηλινού εμπορικού πλοίου που έπλεε στον Κόλπο του Ομάνα, ανοικτά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Επιπλέον ανακοίνωσαν πως προχωρούν άμεσα στον εμπλουτισμό του ουρανίου κατά 60% στον πυρηνικό σταθμό παρά την έκρηξη που σημειώθηκε την Κυριακή…

Τη “διπλωματική οδό” λένε πως προτιμούν οι ΗΠΑ

Μπροστά στην επικίνδυνη όξυνση της έντασης ο Λευκός Οίκος διαβεβαίωσε απόψε ότι είναι διατεθειμένος να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το Ιράν, παρά την ανακοίνωση της Τεχεράνης ότι σκοπεύει να εμπλουτίζει ουράνιο κατά 60%, ένα επίπεδο με το οποίο πλησιάζει να αποκτήσει τη δυνατότητα για στρατιωτική χρήση.

«Ασφαλώς ανησυχούμε με αυτές τις προκλητικές ανακοινώσεις», είπε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι η διπλωματική οδός είναι ο μοναδικός τρόπος για να προχωρήσουμε και το να έχουμε συνομιλίες, ακόμη και έμμεσες, είναι ο καλύτερος τρόπος για να φτάσουμε σε μια λύση», πρόσθεσε.

Η επιστροφή στην τήρηση της συμφωνίας του 2015 «καθώς και η διπλωματική διαδικασία που ξαναρχίζει στη Βιέννη αυτήν την εβδομάδα παραμένουν ο καλύτερος τρόπος για να περιορίσουμε το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν», συμπλήρωσε από την πλευρά του αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα