ΑΘΗΝΑ
04:22
|
27.04.2024
Ο Τσαβούσογλου εμφανίστηκε αισιόδοξος για την αναθέρμανση των σχέσεων με την Αίγυπτο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

“Ξεκινά μία νέα περίοδος στις σχέσεις με την Αίγυπτο” εκτίμησε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη διάρκεια δηλώσεων που έκανε στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Ο Τούρκος υπουργός προσπάθησε να εμφανίσει ως αρχή “λιωσίματος του πάγου” μεταξύ Άγκυρας- Καίρου την τηλεφωνική επικοινωνία που επιβεβαιώθηκε πως είχε το περασμένο Σάββατο με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι.

Ο Τσαβούσογλου τόνισε επίσης πως πριν συναντήσει τον ομόλογό του θα προηγηθεί συνάντηση σε επίπεδο υφυπουργών Εξωτερικών και διπλωματών μεταξύ των δύο χωρών σε ημερομηνία που δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

Απέφυγε να αναφερθεί στους 10 σκληρούς όρους που φέρεται πως έχει θέσει η Αίγυπτος ως βάση για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, όπως τους δημοσίευσε πριν ένα μήνα η αιγυπτιακή φιλοκυβερνητική εφημερίδα Αλ Ουατάν και τους αναδημοσίευσε η ιστοσελίδα για θέματα Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής, middleeastmonitor.com.

Οι όροι του Καϊρου

Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες η Αίγυπτος διεμήνησε στην Άγκυρα ότι βάση για την πλήρη εξομάλυνση των διμερών σχέσεων είναι 10 προϋποθέσεις.Ανάμεσα σε αυτές τις προϋποθέσεις είναι η μη οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας παρά μόνο στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, το οποίο η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει ως σήμερα.

Άλλος όρος επιβάλλει στην Άγκυρα να επιλύσει ειρηνικά τις διαφορές της σε διαφιλονικούμενες θαλάσσιες ζώνες με την Ελλάδα και την Κύπρο προτού καν επιχειρηθεί οποιαδήποτε διμερής συμφωνία πάνω σε θαλάσσιες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου.

Απαιτείται επίσης η πλήρης αποχώρηση των δυνάμεων της Τουρκίας και οι φιλότουρκοι Σύροι μισθοφόροι από τη Λιβύη και ο καθορισμός “χρονοδιαγράμματος” για την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και από τη βόρεια Συρία, όπως επίσης και η υπογραφή μίας δεσμευτικής συμφωνίας με την ιρακινή κυβέρνηση που θα διαβεβαιώνει πως δεν θα ξανακάνει ποτέ επέμβαση στα ιρακινά εδάφη!

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δένδιας: 2 δισ. ευρώ θα κοστίσουν οι θόλοι αεράμυνας της χώρας

Τον Ερντογάν σουλτάνο αποδομεί ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ

Αναβάλλεται το ταξίδι του Ερντογάν στις ΗΠΑ

Άπρακτοι επέστρεψαν από το Ισραήλ οι Αιγύπτιοι διαπραγματευτές…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα