ΑΘΗΝΑ
03:56
|
25.04.2024
Με τα self tests ως υπερόπλο η κυβέρνηση στοχεύει, να "ξεκλειδώσει" τη χώρα και να επιτρέψει την Πασχαλινή έξοδο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με τα self tests ως υπερόπλο η κυβέρνηση στοχεύει, μετά τα σχολεία, να “ξεκλειδώσει” τη χώρα εφαρμόζοντας το μέτρο στους εργαζομένους της εστίασης, του λιανεμπορίου, των Μέσων Μεταφοράς και των delivery αλλά και σε όλους όσοι θέλουν να κάνουν Πάσχα στο χωριό.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Γεραπετρίτη από αύριο “θα διατεθούν 900.000 self tests σε κατηγορίες εργαζομένων και στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, όπως είναι το λιανεμπόριο, η Δικαιοσύνη, η ανοιχτή εστίαση, οι τραπεζικές συναλλαγές”. Ο υπουργός Επικρατείας είπε επίσης ότι “εμείς είμαστε απολύτως έτοιμοι ως Πολιτεία για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε σε ό,τι χρειαστεί για να διευκολυνθεί η ελεγχόμενη κίνηση κατά τη διάρκεια εκείνων των ημερών”.

Το κυβερνητικό επιτελείο έχει καταλήξει πλέον, στο ότι η εισήγηση της κυβέρνησης προς την επιτροπή θα είναι το να επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις με “διαβατήρια” τα self tests. Έτσι, οι πολίτες θα προμηθεύονται με το ΑΜΚΑ τους το δωρεάν τεστ από το φαρμακείο, θα το κάνουν στο σπίτι, θα καταχωρούν το αποτέλεσμα στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr κι από κει θα εκδίδουν τη βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος, την οποία κατά την έξοδό τους θα επιδεικνύουν στα διόδια και στους ελέγχους της αστυνομίας της Τροχαίας.

Συνεπώς για τα χωριά τους θα μπορέσουν να φύγουν αυτοί που έχουν κάνει το self test, εκείνοι που έχουν κάνει και τη δεύτερη δόση του εμβολιασμού και έχουν λάβει το σχετικό πιστοποιητικό και αυτοί που έχουν νοσήσει, έχουν αναρρώσει και έχουν ανοσία. Οι αποφάσεις για το πολύπλοκο ζήτημα της πασχαλινής εξόδου, αναμένεται να ληφθούν λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας.

Η κυβέρνηση μάλιστα προετοιμάζει το έδαφος και για τη λειτουργία των εκκλησιών -με μέτρα ατομικής προστασίας- καθ’ όλη τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου. Το σχέδιο προϋποθέτει τη διενέργεια self tests δύο φορές την εβδομάδα στους ιερείς.

Λιανεμπόριο και εμπορικά κέντρα

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ την Τρίτη, είπε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης αναμένεται να εισηγηθεί την αυξημένη χρήση των self tests στο λιανεμπόριο προκειμένου να καταργηθεί το click inside. Σχετικά, θα αποφασίσουν οι επιστήμονες στην συνεδρίαση της επιτροπής.

Ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης προβλέπει, το Σάββατο 24 Απριλίου να επιτραπεί η φυσική πρόσβαση στα καταστήματα χωρίς click in shop ή click away.

Επιπλέον, η επιτροπή θα εξετάση και το ενδεχόμενο άνοιγμα των μεγάλων εμπορικών κέντρων. Το υπουργείο Ανάπτυξης επιθυμεί να δοθεί το πράσινο φως όχι μόνο για ψυχολογικούς λόγους αλλά και για λόγους ισονομίας της αγοράς. Εάν δεν υπάρχει κάποια επιδείνωση των δεικτών έως τέλος της εβδομάδας, είναι πιθανόν, οι λοιμωξιολόγοι να επιτρέψουν την λειτουργία των μεγάλων εμπορικών κέντρων με τους ίδιους όρους που ισχύουν και στην υπόλοιπη αγορά

Μετά το Πάσχα η εστίαση;

Αναφορικά με την εστίαση, ένα από τα σενάρια που εξετάζεται, είναι το ενδεχόμενο άνοιγμά της πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα, ωστόσο, επικρατέστερο φαίνεται το ενδεχόμενο, να λειτουργήσει αμέσως μετά το Πάσχα.

Ημερομηνία ορόσημο αποτελεί και η 10η Μαΐου για το άνοιγμα των Δημοτικών και Γυμνασίων, της εστίασης, των παιδότοπων και των κτημάτων για γάμους. Τέλος, στις 14 Μαΐου αναμένεται η επίσημη έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Ανάμεσα στα ζητήματα που θα συζητήσει σήμερα η επιτροπή θα είναι το άνοιγμα κέντρων αισθητικής, το άνοιγμα των εμπορικών κεντρών και το άνοιγμα φροντιστηρίων για τους μαθητές των Λυκείων. Στη συζήτηση θα τεθεί και το ζήτημα της ευρύτερης λειτουργίας του λιανεμπορίου με click inside ωστόσο δεν αναμένεται κάποια απόφαση επ’ αυτού προς το παρόν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα