ΑΘΗΝΑ
23:11
|
19.04.2024
ΗΠΑ, Νότια Αφρική και ΕΕ σταματούν προσωρινά τη χορήγησή του - Θεμιστοκλέους: Ο βασικός κορμός του σχεδιασμού μας δεν αλλάζει.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Νότια Αφρική και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα σταματήσουν προσωρινά τη χορήγηση του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson μετά τις αναφορές για εμφάνιση σπάνιων θρομβοεμβολών. Ειδικότερα έξι άτομα σε σύνολο 6,8 εκατομμυρίων εμβολιασθέντων στις Ηνωμένες Πολιτείες εμφάνισαν αυτές τις ανεπιθύμητες παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό τους με το σκεύασμα της Johnson & Johnson, όπως ανακοίνωσε χθες η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Στη συνέχεια η ίδια η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα καθυστερήσει τις παραδόσεις των εμβολίων της στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η παράδοση των μονοδοσικών εμβολίων ξεκίνησε στις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας. Η εταιρεία σκόπευε να παραδώσει στην ΕΕ 55 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της, όπως προβλέπει η σύμβασή της, μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Η Johnson & Johnson επισήμανε ότι εξετάζει, σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες υγείας, τις περιπτώσεις των εξαιρετικά σπάνιων θρομβοεμβολών σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί.

Φτάνουν οι πρώτες δόσεις στην Ελλάδα – Δεν αλλάζει ο σχεδιασμός

Σε εξέλιξη είναι η διαδικασία παραλαβής των εμβολίων κατά της νόσου Covid-19 και ο εμβολιασμός των πολιτών, με το σταδιακό άνοιγμα  επιπλέον ομάδων, σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Σήμερα η χώρα μας παραλαμβάνει τις πρώτες  33.600 δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson και η Ελλάδα αναμένει από την  Johnson & Johnson μέχρι τον Ιούνιο, 1,3 εκατ. δόσεις εμβολίων.

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, εμφανίστηκε σήμερα καθησυχαστικός για τις καθυστερήσεις λόγω της εμπλοκής με την Johnson & Johnson. “Τηρούμε στάση αναμονής αλλά ο βασικός κορμός του σχεδιασμού μας δεν αλλάζει”, τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση. Όπως είπε, προσαρμοζόμαστε σε οποιαδήποτε δυσκολία.

 “Ο βασικός κορμός και οι βασικές ποσότητες δόσεων είναι από την εταιρεία Pfizer που συνεχίζουμε κανονικά», εξήγησε ο κ. Θεμιστοκλέους και πρόσθεσε, “να υπενθυμίσω ότι τον Μάιο περιμένουμε περισσότερο από 1,5 εκατ. δόσεις (της Pfizer)”.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών:

  • Στις 10 Απριλίου άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικία 60-64 για όλα τα εμβόλια και όχι μόνο για της AstraZeneca.
  • Στις 16 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για πολίτες που πάσχουν από νοσήματα αυξημένου κινδύνου, ηλικίας 18-59 ετών και θα ακολουθήσουν σταδιακά και οι άλλες ομάδες. Πρόκειται για περίπου 800.000 ανθρώπους και αφορά νοσήματα, όπως σακχαρώδης διαβήτης και καρδιοαγγειακά νοσήματα. Μέχρι τη Δευτέρα 19 Απριλίου, θα ενταχθούν στην πλατφόρμα και όλα τα υπόλοιπα νοσήματα.
  • Από την Τετάρτη 21 Απριλίου θα μπορούν να αρχίσουν να κλείνουν ραντεβού οι εκπαιδευτικοί αλλά και η ηλικιακή ομάδα 55 έως 59 ετών.
  • Το Σάββατο 24, Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για ραντεβού και στις ηλικίες 50 έως 54 ετών.

Και η Νότια Αφρική σταματά τους εμβολιασμούς

Η Johnson & Johnson είναι αμερικανική εταιρεία αλλά το μονοδοσικό της εμβόλιο έχει κατά κύριο λόγο αναπτυχθεί σε παράρτημα της φαρμακευτικής εταιρείας στο Βέλγιο, τη γνωστή ως Janssen. Παρόλο που το εν λόγω εμβόλιο έχει παραγγελθεί από αρκετές χώρες, δεν είναι εξίσου πολλές χώρες οι οποίες το έχουν εγκρίνει. Το εμβόλιο της Johnson & Johnson έλαβε το “πράσινο φως” για χρήση στις ΗΠΑ στις 27 Φεβρουαρίου. Μέχρι στιγμής σχεδόν επτά εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν εμβολιαστεί με το σκεύασμα της Johnson & Johnson, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 3% του εθνικού εμβολιαστικού προγράμματος της χώρας.

Ο δρ. Άντονι Φάουτσι, επικεφαλής επιδημιολόγος στις ΗΠΑ, τόνισε ότι είναι πολύ νωρίς για κάποιο σχόλιο περί ανάκλησης του εμβολίου της Johnson & Johnson από το εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας.

Η Νότια Αφρική, ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που ενέκρινε τη χορήγηση του εμβολίου, και έχει ήδη εισηγηθεί την προσωρινή αναστολή της χρήσης του παρόλο δεν είχε κανένα περιστατικό με ανεπιθύμητες παρενέργειες μέχρι στιγμής. Το εμβόλιο της Johnson & Johnson προτιμήθηκε στην αφρικανική χώρα καθώς κατέδειξε ότι ήταν πιο ανθεκτικό απέναντι στην επονομαζόμενη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη.

Από τα μέσα Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα 300.000 εργαζόμενοι στον τομέα Υγείας της Νοτίου Αφρικής έχουν εμβολιαστεί με το σκεύασμα της Johnson & Johnson.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι παρακολουθεί την κατάσταση και αναμένει τις εισηγήσεις από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Πηγή: BBC, ERT

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεραπεύτηκε από τη Μεσογειακή Αναιμία 39χρονος εκπαιδευτικός στο Παπανικολάου

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα