ΑΘΗΝΑ
19:51
|
23.04.2024
Οι περισσότεροι είχαν εμβολιαστεί με το AstraZeneca, το οποίο πλέον δεν χορηγείται στη σκανδιναβική χώρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έως και 37 πολίτες στη Δανία ζητούν να λάβουν αποζημίωση για τις παρενέργειες που βίωσαν μετά τον εμβολιασμό τους κατά της νόσου Covid-19. Οι περισσότεροι εξ αυτών είχαν εμβολιαστεί με το σκεύασμα της βρετανοσουηδικής εταιρείας AstraZeneca, το οποίο δεν χορηγείται πλέον στη Δανία.

Συνολικά 29 άτομα κατέθεσαν αιτήσεις για αποζημίωση για παρενέργειες που συνδέονται με το εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο πριν από έναν μήνα μετονομάστηκε σε Vaxzevria, όπως ανακοίνωσε η Ένωση Αποζημιώσεων για Ασθενείς της Δανίας. Οκτώ ακόμα άτομα ζητούν αποζημιώσεις για τις παρενέργειες που εμφάνισαν μετά τον εμβολιασμό της με το σκεύασμα της Pfizer/BioNTech.

Οι παρενέργειες που αναφέρονται στις αιτήσεις ποικίλουν από ήπια συμπτώματα όπως δυσφορία και ελαφρύς πυρετός μέχρι πιο ακραίες καταστάσεις όπως παράλυση, θρομβώσεις στο αίμα, αποβολή ακόμη και θάνατος. Στη Δανία προβλέπεται το ενδεχόμενο αποζημίωσης από το κράτος σε περίπτωση που κάποιος ασθενής έχει αντιμετωπίσει σπάνιες ή σοβαρές παρενέργειες από τη χορήγηση φαρμάκου. Οι συγγενείς σε περίπτωση θανάτου οικείου προσώπου τους έχουν επίσης το δικαίωμα να καταθέσουν αιτήσεις για αποζημίωση.

“Δεν υπάρχουν επί της ουσίας φάρμακα χωρίς παρενέργειες. Γι’ αυτό τον λόγο στη Δανία έχει θεσπιστεί ένα δίχτυ ασφαλείας για τους ασθενείς που ενδέχεται να βρεθούν στη δυσάρεστη θέση να βιώσουν κάποια σπάνια ή σοβαρή παρενέργεια”, δήλωσε η επικεφαλής της Ένωσης Αποζημιώσεων για Ασθενείς, Κάρεν-‘Ινγκερ Μπαστ. Η ίδια απηύθυνε έκκληση και σε άλλα άτομα που έχουν εμβολιαστεί και παρουσίασαν παρενέργειες να βγουν μπροστά και να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από το κράτος. Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι το πρόβλημα υγείας θα πρέπει να είναι σοβαρό προκείμενου να προχωρήσει το αίτημά τους.

Υπενθυμίζεται πως η Δανία έγινε χθες Τετάρτη η πρώτη χώρα που θα σταματήσει εντελώς να χρησιμοποιεί το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19, λόγω μιας ενδεχόμενης σύνδεσής του με σπάνιες αλλά σοβαρές περιπτώσεις θρομβοεμβολών. Η απόφαση αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει η προγραμματισμένη για τις 25 Ιουλίου ολοκλήρωση του προγράμματος εμβολιασμού της Δανίας μέχρι τις αρχές Αυγούστου, ανέφεραν οι υγειονομικές αρχές.

Τα αποτελέσματα ερευνών για τις σχετιζόμενες με το AstraZeneca θρομβοεμβολές “έδειξαν πραγματικές και σοβαρές παρενέργειες”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής της υπηρεσίας υγείας της Δανίας Σόρεν Μπρόστρουμ. “Επιλέξαμε ως εκ τούτου να συνεχίσουμε το πρόγραμμα εμβολιασμού για όλες τις ομάδες χωρίς το εμβόλιο αυτό” συμπλήρωσε ο Μπόστρουμ.

Πηγή: RT News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βράζουν τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ από οργή για τη σφαγή των Παλαιστινίων στη Γάζα

Πιέσεις ΟΗΕ και Συμβουλίου της Ευρώπης στο Λονδίνο για τις απελάσεις στη Ρουάντα

Βομβιστικές επιθέσεις στο Μπουένος Άιρες: Μια δικαστική απόφαση με επιπτώσεις

Σύλληψη τριών ατόμων για την πυρκαγιά στην Πάρο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα