“Η Ελλάδα και η Ιταλία αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις και μοιράζονται επίσης παραδοσιακούς δεσμούς. Είμαστε μαζί σχεδόν σε όλα τα σημαντικά ευρωπαϊκά ζητήματα. Και είναι σημαντικό να συνεχιστεί αυτή η συνεργασία” δήλωσε απόψε στο ιταλικό πρακτορείο Agenzia Nova ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, με αφορμή την διήμερη επίσκεψή του στην Ρώμη.
Αναφερόμενος στον Ιταλό πρωθυπουργό, Μάριο Ντράγκι του έπλεξε το εγκώμιο, λέγοντας ότι κατά τη διάρκεια της προεδρίας του στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έδειξε ότι “είναι ικανός και αξιόπιστος και ότι μπορεί να δώσει τη σωστή μάχη την κατάλληλη στιγμή…”
Ακολούθως εξέφρασε ενδιαφέρον για τη διμερή στενότερη συνεργασία αναφέροντας πως η ελληνική κυβέρνηση “ενδιαφέρεται να συνεργαστεί ακόμη περισσότερο με την κυβέρνηση Ντράγκι σε θέματα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και μετανάστευσης “.
Παράλληλα, αναφερόμενος στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν στις αρχές Απρίλη στη Λιβύη ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Μάριο Ντράγκι υποστήριξε πως αντανακλά το γεγονός ότι τα μεσογειακά κράτη που γειτνιάζουν με τη συγκεκριμένη χώρα “έχουν το ίδιο ενδιαφέρον για τη σταθεροποίηση της χώρας αυτής” και για “την προώθηση της διαδικασίας οικοδόμησης του κράτους της μεταβατικής κυβέρνησης”.
“Γιατί συμφέρει” την Λιβύη η συνεργασία με την Ελλάδα
Ο Βαρβιτσιώτης πρόσθεσε επιπλέον ότι “η σταθεροποίηση της Λιβύης παραμένει σημαντική για την Αθήνα και για τη Ρώμη ενώ αναφερόμενος στο τουρκολιβυκό μνημόνιο δήλωσε: “Είναι ένα μνημόνιο που προσβάλλει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Επομένως, είναι σημαντικό για τη Λιβύη να καταλάβει ότι μια καλή σχέση με την Ελλάδα θα αντικατοπτρίζεται επίσης σε μια καλή σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της. Και η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να στηρίξει τον λαό της Λιβύης με όλους τους δυνατούς τρόπους, τόσο διμερώς όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο”.
Αναφερόμενος στην ‘Αγκυρα, ο Βαρβιτσιώτης την κάλεσε να αποδείξει στην πράξη ότι “σέβεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο, με σταθερό, επίμονο και έντιμο τρόπο, θέτοντας τέλος σε κάθε προκλητική και μονομερή ενέργεια”.
Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, τόνισε ότι “η Ευρώπη πρέπει να προστατεύσει αποτελεσματικά τα σύνορά της και τα κράτη στην πρώτη γραμμή δεν πρέπει να μείνουν μόνα τους στην αντιμετώπιση του ζητήματος”.
Και κατέληξε:: “Το ζήτημα της μετανάστευσης οδήγησε στο παρελθόν την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μια μεγάλη σύγκρουση. Τώρα είναι η ώρα να συμβιβαστούμε και να δούμε όχι μόνο τις μετεγκαταστάσεις, αλλά και την ενεργό αλληλεγγύη για την πραγματοποίηση αυτής της διαπραγμάτευσης”.