ΑΘΗΝΑ
02:55
|
27.04.2024
Στόχος και το δημόσιο χρέος της Ρωσίας. Επιπλέον κυρώσεις-αντίποινα σε 12 Ρώσους και 20 οντότητες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Καταιγισμό κυρώσεων ετοιμάζουν οι ΗΠΑ έναντι της Μόσχας. Οι νέες κυρώσεις θα συνδέονται με το δημόσιο χρέος της Ρωσίας και θα τεθούν σε ισχύ από τις 14 Ιουνίου αναφέρουν το Reuters και οι New York Times αντίστοιχα.

Οι νέες αντι-ρωσικές κυρώσεις των ΗΠΑ θα περιλαμβάνουν περιορισμούς που συνδέονται με το δημόσιο χρέος της Ρωσίας, δήλωσε το Reuters την Πέμπτη επικαλούμενο τις πηγές του.

Σύμφωνα με το Reuters, η νέα δέσμη κυρώσεων αναμένεται να ανακοινωθεί την Πέμπτη. Οι New York Times ανέφεραν ότι ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται να υπογράψει εκτελεστική εντολή για την επέκταση των κυρώσεων που συνδέονται με τα χρεόγραφα της Ρωσίας στις αμερικανικές τράπεζες.

Έτσι, τα αμερικανικά ιδρύματα θα απαγορευθούν να αγοράσουν χρεόγραφα της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας, του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών και του κρατικού ταμείου της. Οι κυρώσεις, σύμφωνα με την εφημερίδα, θα τεθούν σε ισχύ από τις 14 Ιουνίου.

Ο Λευκός Οίκος, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ όσο και το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν ήταν διατεθειμένοι να σχολιάσουν τα παραπάνω.

Το Bloomberg ανέφερε νωρίτερα, επικαλούμενο δικές του πηγές, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδίαζαν να επιβάλουν κυρώσεις στη Μόσχα λόγω των φερόμενων παρεμβάσεις της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές και της εικαζόμενης εμπλοκής της στο χακάρισμα της SolarWinds .

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι κυρώσεις, που θα επιβληθούν θα στοχεύουν δώδεκα Ρώσους, συμπεριλαμβανομένων κυβερνητικών αξιωματούχων και αξιωματικών τωυ υπηρεσιών πληροφοριών και 20 νομικά πρόσωπα. Επιπρόσθετα, ενδέχεται να απελαθούν από τις ΗΠΑ δέκα Ρώσοι αξιωματούχοι και διπλωμάτες.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών υποθέτουν ότι για το “μεγάλο χακάρισμα” ευθύνεται “ένας προηγμένος και επίμων παράγοντας απειλής, πιθανότατα ρωσικής προέλευσης”, σύμφωνα με την Αναπληρώτρια Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ για τον Κυβερνοχώρο, Anne Neuberger

Οι ρωσικές αρχές έχουν απορρίψει επανειλημμένα τους ισχυρισμούς της Ουάσιγκτον σχετικά με την εκλογική παρέμβαση της Μόσχας και την φερόμενη συμμετοχή της στην κυβερνοεπίθεση μέσω του λογισμικού της SolarWinds το 2020.

Το σκάνδαλο αφορούσε εξελιγμένη κυβερνοεπίθεση κατά μεγάλου αριθμού αμερικανικών κυβερνητικών υπηρεσιών. Η SolarWinds είχε επιβεβαιώσει πως το Orion – το λογισμικό διαχείρισης δικτύου που αποτελεί τη ναυαρχίδα της- είχε χρησιμοποιηθεί ως “κερκόπορτα” για μια μεγάλης κλίμακας επιχείρηση κυβερνοκατασκοπείας. Οι χάκερ εισήγαγαν κακόβουλο κώδικα στα software updates του, φτάνοντας σε περίπου 18.000 πελάτες- μεταξύ των οποίων αμερικανικές κυβερνητικές υπηρεσίες, όπως τα αμερικανικά υπουργεία Οικονομικών και Εμπορίου.

Ωστόσο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τηλεφώνησε στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν την Τρίτη. Η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου δήλωσε ότι ο ηγέτης των ΗΠΑ πρότεινε να εξεταστεί η δυνατότητα μιας συνάντησης των δύο ηγετών στο άμεσο μέλλον και εξέφρασε το ενδιαφέρον για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων και για τη διασφάλιση της στρατηγικής σταθερότητας.

Πηγές: Tass, The New York Times, Reuters, Bloomberg

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Αρνητικές οι προοπτικές της Boeing

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα