ΑΘΗΝΑ
03:30
|
20.04.2024
“Έτσι θα αποδείξετε ότι είναι ασφαλές” για να απορριφθούν τόσοι τόνοι ραδιενεργού νερού στον ωκεανό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας προτείνει στους πολιτικούς του Τόκιου να πιουν το νερό της Φουκουσίμα, να μαγειρέψουν με αυτό, να πλύνουν τα ρούχα τους με αυτό ή να το χρησιμοποιήσουν για την άρδευση καλλιεργειών προκειμένου να αποδείξουν ότι είναι ασφαλές για να απορριφθεί στον ωκεανό.

Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση της Κίνας εξέφρασε την αντίθεσή της με την απόφαση της ιαπωνικής ηγεσίας να απορρίψει ποσότητα μεγαλύτερη του ενός τόνου ραδιενεργού νερού από το παροπλισμένο εργοστάσιο παραγωγής πυρηνικής ενέργειας Φουκουσίμα στη θάλασσα. Αρχικά το Πεκίνο έκανε λόγο για μια “ανεύθυνη απόφαση σε υπερθετικό βαθμό”.   

“Η Ιαπωνία ισχυρίζεται πως η ασφάλεια του απόβλητου νερού έγκειται σε μονομερώς ληφθέντα δεδομένα, κάτι που δεν μας πείθει. Η εταιρεία TEPCO που είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία της πυρηνικής εγκατάστασης της Φουκουσίμα έχει παραποιήσει τα δεδομένα και αποκρύπτει τα νέα” υποστήριξε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Ζάο Λιτζιάν, επιμένοντας πως θα πρέπει να κληθούν διεθνείς υπηρεσίες. Ο ίδιος πρόσθεσε πως Ιάπωνες πολιτικοί βρίσκονται στο επίκεντρο της συγκάλυψης και ζήτησε να αποδείξουν πως το νερό είναι ασφαλές.

Ο κ. Λιτζιάν ανέφερε ότι όπως έχει επισημάνει κι ένα γερμανικό ινστιτούτο θαλάσσιων ερευνών, η ακτή  της Φουσουσίμα έχει ένα από τα πιο ισχυρά θαλάσσια ρεύματα στον κόσμο. “Σε διάστημα 57 ημερών από την ημέρα απόρριψης του νερού , όλες οι ραδιενεργές του ουσίες θα έχουν εξαπλωθεί στο μεγαλύτερο μέρος του Ειρηνικού Ωκεανού και σε δέκα χρόνια θα έχουν μολύνει τα παγκόσμια ύδατα”, τόνισε ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ.

Η ιαπωνική κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι το νερό που θα απορριφθεί στον ωκεανό θα έχει περάσει από ειδική επεξεργασία και αραίωση ώστε τα επίπεδα ακτινοβολίας να είναι χαμηλότερα ακόμα και από αυτά που έχουν καθοριστεί για το πόσιμο νερό. Το Τόκιο ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα ότι οι εργασίες απόρριψης των υδάτων που χρησιμοποιούνταν για την ψύξη πυρηνικών καυσίμων θα ξεκινήσουν σε περίπου δύο χρόνια από σήμερα. Η έγκριση δόθηκε μετά από πολυετείς συζητήσεις ενώ το όλο έργο αναμένεται να διαρκέσει πολλές δεκαετίες μέχρι την υλοποίησή του.

Η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace δηλώνει αντίθετη με τα σχέδια της ιαπωνικής κυβέρνησης και σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι “η Ιαπωνία για άλλη μια φορά απογοητεύει τους πολίτες της Φουκουσίμα”.

Πηγή: RT News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα