ΑΘΗΝΑ
05:46
|
19.04.2024
Τη σημαντική μείωση των ΜΕΘ τις επόμενες βδομάδες προβλέπουν οι ειδικοί, απευθύνοντας έκκληση για μέτρα από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το ρόλο “κριτή” ζωής και θανάτου αναμένεται να αναλάβουν το επόμενο διάστημα γιατροί σε ΜΕΘ νοσοκομείων της Γερμανίας καθώς η νέα αύξηση των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων ασκεί ασφυκτικές πιέσεις στο σύστημα δημόσιας υγείας.

Ρεπορτάζ της Ντόιτσε Βέλε αναφέρει πως οι ελεύθερες κλίνες στις ΜΕΘ γερμανικών νοσοκομείων είναι κάτω από 4.200, ενώ τα καθημερινά κρούσματα τις τελευταίες μέρες ξεπερνούν τα 10.500 κατά μέσο όρο.

Ο πρόεδρος της Διεπιστημονικής Ένωσης Εντατικής και Επείγουσας Ιατρικής (DIVI) Γκέρνοτ Μαρξ προειδοποίησε πως οι ΜΕΘ βρίσκονται στα όριά τους δεδομένου ότι εισάγονται σε αυτές κάθε μέρα 50 με 100 άτομα.

Στα 1.280 γερμανικά νοσοκομεία είναι βάσει των στατιστικών στοιχείων της DIVI κατειλημμένες 22.370 κλίνες σε ΜΕΘ, ενώ απομένουν μόλις 4.230 ελεύθερες. Παράλληλα, αρκετές κλινικές της χώρας προειδοποιούν ότι τους έχει απομείνει μόλις ένα 10% ελευθέρων κλινών στις εντατικές.

Ο Γκέρνοτ Μαρξ αναφέρει ότι πλέον στις ΜΕΘ νοσηλεύονται πλέον ολοένα και περισσότεροι νεότεροι ασθενείς. ΄Εως και πριν από μερικούς μήνες η πλειονότητα των νοσηλευομένων είχε μέσο όρο ηλικίας τα 80. Σήμερα είναι σε πολλές περιπτώσεις από 40 μέχρι 70 ετών.

Οι περισσότεροι εξ αυτών παραμένουν στις ΜΕΘ έως ενάμιση μήνα, με αποτέλεσμα να εξαντλούνται ταχύτερα οι άδειες κλίνες. Ο Γκέρνοτ Μαρξ επισημαίνει ότι πολλοί ασθενείς μεταξύ 50 και 60 ετών έχουν νοσήσει βαριά και ότι στις αρχές της πανδημίας, πριν περίπου ένα χρόνο, ασθενείς κάτω των 50 ετών αποτελούσαν εξαίρεση.

Έκκληση για αλλαγή του νόμου

Ο Γκέρνοτ Μαρξ απευθύνει έκκληση στη γερμανική κυβέρνηση, τη βουλή και τα ομόσπονδα κρατίδια να ψηφίσουν εντός της εβδομάδας την αλλαγή του νόμου για την προστασία από πανδημίες, παρέχοντας στο Βερολίνο τη δυνατότητα λήψης μέτρων καταπολέμησης της πανδημίας με παγγερμανική ισχύ.

Παρόμοια, δραματική, έκκληση απηύθυνε και άλλο ένα στέλεχος του DIVI, ο Δρ. Κρίστιαν Καραγιαννίδης.

Βάσει του γερμανικού Συντάγματος αρμόδια για ζητήματα Υγείας και Παιδείας είναι τα 16 ομόσπονδα κρατίδια, με συνέπεια να επικρατεί εδώ και μήνες αλαλούμ με τα διαφορετικά μέτρα που ισχύουν σε κάθε κρατίδιο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εδιναν νερό με αρσενικό για χρόνια στους κατοίκους πόλης του Νέου Μεξικού στις ΗΠΑ

Προσφυγή στο ΣτΕ για την κατάργηση των απογευματινών χειρουργείων

ΠΟΥ: Ανησυχία προκαλεί η μετάδοση της γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους

ΕΟΔΥ: Με απόλυση κινδυνεύουν 100 εργαζόμενοι με μπλοκάκι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα