ΑΘΗΝΑ
00:28
|
18.05.2024
Πιθανότερος αντικαταστάτης του 89χρονου Ραούλ Κάστρο θεωρείται ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ Μπερμούδες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αποχωρεί ο Ραούλ Κάστρο (αδελφός του αποβιώσαντος πρώην προέδρου της Κούβας Φιντέλ Κάστρο) και από το “τιμόνι” του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας ως την ολοκλήρωση του Όγδου συνεδρίου που ξεκίνησε στην Αβάνα σήμερα και τερματίζεται στις 19 Απριλίου.

Πιθανότερος αντικαταστάτης του 89χρονου Ραούλ Κάστρο στη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΚΚΚ θεωρείται ο νυν πρόεδρος της Κούβας και μέλος του ΠΓ του κόμματος, Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ Μπερμούδες.

Σε ομιλία που έγραψε για την έναρξη εργασιών του συνεδρίου του ΚΚΚ, ο Ραούλ Κάστρο κατήγειλε τον αμείληκτο οικονομικό πόλεμο των ΗΠΑ των τελευταίων 60 χρόνων σε βάρος της χώρας του.

Χαρακτήρισε επίσης τις ΗΠΑ “μεγαλύτερη απειλή για τη διεθνή ειρήνη και την παγκόσμια ασφάλεια”.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, αποσπάσματα της οποίας μεταδόθηκαν από την τηλεόραση, ο Κάστρο επιβεβαίωσε ότι παραδίδει την ηγεσία στη νεότερη γενιά η οποία, όπως είπε, διέπεται από “πάθος και αντιιμπεριαλιστικό πνεύμα” αλλά ταυτόχρονα έχει και “εμπειρία δεκαετιών”.

“Πιστεύω θερμά στη δύναμη και την υποδειγματική φύση και κατανόηση των συμπατριωτών μου και, όσο ζω, θα είμαι έτοιμος, με τα πόδια στους αναβολείς, να υπερασπιστώ την πατρίδα, την επανάσταση και τον σοσιαλισμό” διαβεβαίωσε.

Τι θα συζητηθεί στο συνέδριο

Σε εκτενές σημερινό άρθρο της εφημερίδας Granma του Κ.Κ.Κούβας επισημαίνεται πως θα συζητηθούν τα οικονομικά και κοινωνικά αποτελέσματα της τελευταίας πενταετίας και ο σχεδιασμός πολιτικής για τα επόμενα χρόνια με στόχο να διασφαλιστούν η συνέχεια και το “μη αναστρέψιμο του σοσιαλισμού”, η πρόοδος στην οικονομική ανάπτυξη και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, “σε στενή σύνδεση με τον απαραίτητο σχηματισμό ηθικών και πολιτικών αξιών στους πολίτες”.

Οι βασικές ενότητες με τις οποίες θα ασχοληθούν οι σύνεδροι του κόμματος αφορούν την ανασκόπηση της οικονομίας μεταξύ 2016 – 2020, την εκτίμηση επικαιροποίησης του οικονομικού μοντέλου από το 6ο Συνέδριο μέχρι σήμερα, την επικαιροποίηση της αντίληψης του οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου.

Θα ασχοληθούν επίσης με ένα εθνικό σχέδιο κοινωνικής – οικονομικής ανάπτυξης έως το 2030 και θα καθορίσουν τις κατευθυντήριες γραμμές για την επόμενη περίοδο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα