ΑΘΗΝΑ
10:45
|
25.04.2024
Οι αρχές λένε ότι δεν μπορούν να τον βρουν, αλλά υπάρχουν ενδείξεις για μια κοινότητα αποστατών μοναχών στο σερβικό τμήμα του Κοσόβου ή της Βοσνίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

“Η γενέτειρα της δημοκρατίας έχει ένα μεγάλο πρόβλημα με έναν ναζί. Έξι μήνες τώρα, οι πράκτορες των υπηρεσιών πληροφοριών αναζητούν χωρίς αποτέλεσμα ένα από τα ηγετικά στελέχη της ακροδεξιάς εγκληματικής οργάνωσης και για μια περίοδο τρίτο πολιτικό κόμμα στην Ελλάδα”, γράφει εισαγωγικά νέο δημοσίευμα-έρευνα του ιστότοπου Vice που επιχειρεί να εντοπίσει τον φυγόδικο Χρήστο Παππά αλλά και να παρουσιάσει στους αναγνώτες του όλο το ιστορικό από την εκλογή των Ελλήνων νεοναζί στη Βουλή, τις σχέσεις τους με την αστυνομία, κόμματα, τις διώξεις των μεταναστών, τον φόνο του Πάύλου Φύσσα, την ιστορική δίκη και τέλος την απόδραση του δεύτερου τη τάξει στελέχους της Χρυσής Αυγής.

Με τίτλο: “Η απίστευτη ιστορία του φυγά ναζί της Ευρώπης”, το Vice σχολιάζει ότι οι ελληνικές αρχές λένε ότι δεν μπορούν να τον βρουν, αλλά υπάρχουν ενδείξεις για μια κοινότητα αποστατών μοναχών. “Επισήμως, κανείς δεν ξέρει πού βρίσκεται τώρα. Ανεπισήμως όμως, είναι μία πολύ διαφορετική και τρελή ιστορία, που περιλαμβάνει αποστάτες μοναχούς, ακροδεξιούς αστυνομικούς και έναν καταδικασθέντα εγκληματία πολέμου”, γράφει ο συντάκτης του δημοσιεύματος.

Η καταδίκη και επιβολή ποινών φυλάκισης σε 57 ηγετικά μέλη της Χρυσής Αυγής το περασμένο Φθινόπωρο “θα ήταν μία μεγάλη νίκη κατά του φασισμού, αλλά στην απαγγελία τους δεν εμφανίστηκαν ο υπαρχηγός Χρήστος Παππάς και ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός, που ακόμη διαμένει σε διαμέρισμα στις Βρυξέλλες με διπλωματική ασυλία”, σημειώνει το Vice. “Είναι μία ωμή διαστροφή για αυτό που θα ήταν ένα ανεκτό καλό τέλος” στην υπόθεση και παράλληλα «ταχύτατα μετατρέπεται σε λεκέ στην διεθνή εικόνα της Ελλάδας”, ενώ γίνεται όλο και περισσότερο πιστευτό ότι ο Παππάς απέφυγε την απόδοση δικαιοσύνης με τη βοήθεια των ελληνικών σωμάτων ασφαλείας, της Εκκλησίας και ενός καταδικασθέντα Σέρβου εγκληματία πολέμου. 

Το Vice επικαλούμενο τον δημοσιογράφο Δημήτρη Παρρά αναφέρει ότι η Χρυσή Αυγή, η ελληνική αστυνομία και τα σώματα ασφάλειας είχαν αδελφικές και ενίοτε επιχειρησιακές σχέσεις, τις οποίες ήταν αδύνατο να αρνηθούν μετά από σειρά συλλήψεων το 2013. Ως εκ τούτου, σχολιάζει το δημοσίευμα, είναι εύλογο ότι μεγάλη μερίδα των Ελλήνων αμφισβητεί τους ισχυρισμούς της αστυνομίας πως ο Παππάς διέφυγε παρά το γεγονός ότι τον είχαν υπό στενή παρακολούθηση.

“Και δεν συνεργάζονταν απλώς … οι αστυνομικοί αγάπησαν την ψήφο στην Χρυσή Αυγή” στέλνοντάς την στη Βουλή το 2012 ως τρίτο μεγαλύτερο κόμμα. “Αυτή η αίσθηση συνεργασίας κεντροδεξιάς-ακροδεξιάς κάνει τα θύματα της Χρυσής Αυγής να αναρωτιούνται, οι σχέσεις με τα κόμματα, την πανίσχυρη και συντηρητική Εκκλησία που ενίοτε θεωρεί πως η ίδια είναι ο ρυθμιστής του τι είναι ελληνικό, με τα σώματα ασφαλείας, αν τελικά ο Παππάς θα εκτίσει ποτέ την ποινή φυλάκισής του”.

Ένα στέλεχος κεντρικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ευρώπης που έχει προϋπηρεσία σε μυστικές επιχειρήσεις στα Βαλκάνια την περασμένη δεκαετία μίλησε στο Vice τον Ιανουάριο και ανέφερε ότι “πιστεύουμε ότι αυτή η παρανοϊκή σερβική αίρεση τον βοήθησε να διαφύγει”, αναφερόμενος στην Μονή Εσφιγμένου στο Άγιος Όρος. Στην Ελλάδα κάποια στιγμή θα τον έπιαναν, όπως εκτίμησε, “είναι πιθανότατα με ακροδεξιούς Σέρβους … έχει σχέση με τον Σέσελι που ξεκινά από τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, ελέγξτε τους Έλληνες στην Σερμπρένιτσα”. Ο Βόισλαβ Σέσελι είναι πρόεδρος του εθνικιστικού Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος και πρώην αντιπρόεδρος της Σερβίας, που έχει καταδικαστεί για εγκλήματα πολέμου. Το 2017 επισκέφτηκε την Θεσσαλονίκη και έδωσε συνέντευξη Τύπου, μαζί με την Χρυσή Αυγή.

Ο επίσημος επικεφαλής της Μονής Βαρθολομαίος (που δεν έχει πρόσβαση σε αυτήν), επίσης ανέφερε ότι “όταν έμαθα ότι εξαφανίστηκε ο Παππάς, η πρώτη μου σκέψη ήταν πως τον είχαν στο μοναστήρι”. Τον Φεβρουάριο η αστυνομία έκανε έφοδο στη Μονή, αλλά ο Παππάς δεν βρέθηκε. Όπως εκτιμήθηκε, χρησιμοποίησε την ευρύτερη περιοχή για να κρυφτεί το πρώτο διάστημα. “Ακόμη και αν δεν ήταν ο ίδιος εκεί, ήταν αυτοί που τον βοήθησαν … έχουμε πληροφορίες ότι το Άγιο Όρος ήταν μέρος της διαδρομής προς τη Σερβία ή το Κόσοβο”, είπε αξιωματούχος της ΕΛΑΣ. “Ακόμη τον ψάχνουμε, όπως και κάθε στοιχείο, στην Ελλάδα … αλλά νομίζω ότι τον κρύβουν οι Σέρβοι φίλοι του”. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μαδούρο: Η Μπολιβαριανή Συμμαχία υποστηρίζει τον πολυπολικό κόσμο

Στον Άρειο Πάγο μήνυση γονέα θύματος των Τεμπών

Ο Τοκάγιεφ για τους «εχθρούς του Καζακστάν»

Moulin Rouge… χωρίς φτερά-Κατέρρευσε τμήμα του κόκκινου μύλου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα