ΑΘΗΝΑ
21:04
|
09.05.2021
Αυξάνονται οι δυνάμεις της Ρωσίας σε ξηρά και θάλασσα ενώ κλιμακώνεται η ένταση με Ουκρανία και ΗΠΑ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ενισχύει τη ναυτική της παρουσία στη Μαύρη Θάλασσα η Μόσχα, σε μια περίοδο τεταμένων σχέσεων με τη Δύση και την Ουκρανία. Δύο ρωσικά πολεμικά πλοία κατηγορίας Ropucha από τον Βόρειο Στόλο της Ρωσίας, ικανά να μεταφέρουν τανκς και τεθωρακισμένα, καθώς και στρατεύματα κατά τη διάρκεια παράκτιων επιθέσεων, διέσχισαν το Βόσπορο καθ ‘οδόν προς τη Μαύρη Θάλασσα το Σάββατο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters. 

Το πρακτορείο ειδήσεων της RIA ανέφερε επίσης πως 15 μικρότερα πλοία από τον ρωσικό Caspian Flotilla ολοκλήρωσαν τη μεταφορά τους στη Μαύρη Θάλασσα ως μέρος άσκησης. Περισσότερες ρωσικές ναυτικές ενισχύσεις με τη μορφή δύο ακόμη πλοίων προσγείωσης, αυτή τη φορά από το στόλο της Βαλτικής της Ρωσίας, αναμένεται να διέλθουν άμεσα από το Βόσπορο. Επιπλέον, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Reuters,, πλοίο που μεταφέρει εφόδια και εξοπλισμό για τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στη Ρουμανία διέσχισε το Βόσπορο την Παρασκευή το απόγευμα

Η ενίσχυση αυτή συμπίπτει με την συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων κοντά στην Ουκρανία, κάτι που η Μόσχα αποκαλεί «προσωρινή αμυντική άσκηση» και ακολουθεί χρονικά την κλιμάκωση των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία μεταξύ αυτονομιστών της Ρωσίας και κυβερνητικών δυνάμεων της Ουκρανίας.

Οι σχέσεις της Ρωσίας με τις ΗΠΑ, οι οποίες ακύρωσαν την αποστολή δύο δικών της πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα την περασμένη εβδομάδα μετά από έντονες ρωσικές διαμαρτυρίες, βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. Η Μόσχα απέλασε 10 διπλωμάτες των ΗΠΑ την Παρασκευή ως αντίποινα για την απέλαση ισάριθμων Ρώσων διπλωματών από τις Ηνωμένες Πολιτείες για φερόμενη κακοήθεια.

Η Ρωσία έχει επίσης περιορίσει προσωρινά την κυκλοφορία ξένων πολεμικών πλοίων «και άλλων κρατικών πλοίων» κοντά στην Κριμαία, την οποία προσάρτησε από την Ουκρανία το 2014, μια κίνηση που καταδικάστηκε τόσο από το Κίεβο όσο και από την Ουάσιγκτον.

Σημειώνεται πως η υπηρεσία ασφαλείας FSB της Ρωσίας συνέλαβε επ αυτοφώρω έναν Ουκρανό διπλωμάτη όταν προσπάθησε να αποσπάσει απόρρητες πληροφορίες κατά τη διάρκεια συνάντησης με Ρώσο πολίτη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης στο Στρασβούργο ο Απόστολος Τζιτζικώστας

76 χρόνια μετά…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Δεν έχει ξαναϋπάρξει κυβέρνηση που να μισεί και να φοβάται τόσο πολύ τις νέες και τους νέους της χώρας της

Ο Όλαφ Σολτς και επισήμως υποψήφιος Καγκελάριος για το SPD

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα